Turbochefen Thomas Mattsson vägrar varva ner

Foto Samuel Unéus Text: Sara Hammarkrantz
Publicerat 2019-10-18

Han har tjänat Expressen i större delen av sitt vuxna liv, de senaste tio åren som chefredaktör. Men nu är det slut. Eller? ”Har man en gång varit chefredaktör för en stor tidning är man nog alltid det”, säger Thomas Mattsson.

Thomas Mattsson mejlar klockan 05.51. Ursäktar sig med att han sitter i en taxi på väg ut till Arlanda. Han och en Bonnier News-delegation är på väg till ett tidningsbesök i Norge. Han vill tidigarelägga vår intervju. Till klockan 07.00 morgonen därpå, eftersom han ”behöver hantera en styrelsefråga” ungefär så dags som de flesta andra börjar jobba.

Det är tydligt. Han har inte ägnat de senaste månaderna, sedan han den 12 juli på dagen lämnade posten som chefredaktör och ansvarig utgivare på Expressen, till att varva ner. Han är inblandad i flera projekt på Bonnier News och kommer att vara kvar till årsskiftet.

Med fullständig självklarhet visar han mig in i chefredaktörsrummet. På en kapphängare hänger fortfarande hans svarta slips, trots att rummet numera disponeras av tillförordnade chefredaktören Klas Granström.

”Har man en gång varit chefredaktör för en stor tidning är man nog alltid det.”

Thomas Mattsson lägger sina två mobiltelefoner bredvid varandra. Under vårt samtal har han hela tiden ett öga på den strida ström av meddelanden och push­notiser som trillar in.

”Att vara vd eller chefredaktör, eller kanske statsråd, är de enda jobb där man kan få sluta på sekunden."

Han har inte hunnit sakna känslan av makt, säger han. Inte än.

”Jag är ju här varje dag så den känslan har inte infunnit sig. Just nu är vi i en konstig mellanperiod. Jag gör olika uppdrag. Jag har till och med varit i företagsledningen och pratat efter att jag slutat. I och med att tidningen inte fattat beslut om vem som ska bli ny chefredaktör är de som leder tidningen, Klas Granström och Karin Olsson, människor som jag har anställt en gång i tiden. Frågan kommer att infinna sig känslomässigt om det skulle bli en person som jag inte vet vem det är.”

Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande utgivare.

Det är kanske först när något stort händer och han står utanför händelserna på redaktionen som han inser att han inte längre kan lägga sig i besluten. Men även det avhänder han sig.

”Det hade jag nog ändå inte gjort, det är så i teorin men redaktionen är självgående.”

Foto Samuel Unéus

Förändringen

Thomas Mattsson avgick 12 juli som chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressen, efter tio år i rollen.

Thomas Mattsson har jobbat 25 år på Expressen, varav 18 år i redaktionsledningen. De senaste tio åren som chefredaktör och ansvarig utgivare. Under den tiden har världen spottat ur sig ett antal stora nyhetshändelser som krävt sin chef: Michael Jackson har dött, USA har fått sin första svarta president, svininfluensan har satt skräck i människor, kriget i Syrien har utbrutit, Ryssland annekterat Krimhalvön, den politiska makten i Sverige skiftat, stora bränder har härjat, vi har haft massinvandring, satirtidningen Charlie Hebdo utsattes för attentat, journalist­erna Martin Schibbye och Johan Persson fängslades – och frigavs, Sverige har tagit plats i EU:s säkerhetsråd, Wikileaks, Panama­läckan, Metoo, Swedbankskandalen och en liten flicka vid namn Greta inledde en skolstrejk. För att nämna några.

Men han har också varit med om hur medielandskapet förändrats, hur mobilerna tagit över våra liv, det mesta digitaliserats och papper alltmer ersatts av rörliga medier.

"Jag hade helt underskattat den digitala transformationen."

”Jag trodde att det redaktionella arbetet, att sitta med förstasidan och löpsedeln, skulle vara mitt huvuduppdrag. Jag hade helt underskattat den digitala transformationen som slutar med att jag sitter i möten med representanter från Google, Facebook eller diskuterar affärsidéer med Apple snarare än diskuterar om vi ska starta en klimatredaktion, vilket vi borde ha gjort redan 2015 och inte först nu.”

Han svarar fortfarande inte på frågan om han fick sparken eller sa upp sig. Hänvisar bara till att någonstans under alla diskussioner med Bonnier News vd Anders Eriksson kom de fram till att Expressen skulle ha en annan chefredaktör.

”Utgivarskapet kan man byta på sekunden. Det är därför man har en ställföreträdande. Men det finns mycket annat kring verksamheten, och om man slutar i något slags samförstånd kan man avveckla under lugnare former”, säger han och berättar om företrädare till honom som kastats ut på dagen och där vaktmästaren kommit på hembesök på kvällen för att fråga om det finns några recensions­exemplar av böcker som ska återlämnas ­till tidningen.

UR THOMAS MATTSSONS FOTOALBUM

Cypern
På väg till Ayia Napa på Cypern med fotografen Bernt Claesson för att i en vecka skicka hem ”vykort” till läsarna i kalla Sverige: ”Sådana reportage görs tyvärr inte längre …”
Nyhetsdesken
Nyhetschef på 1990-talet – alltid med fötterna på bordet. ”Det har blivit ett signum som folk skriver och talar om, men beror på att jag har ont i mina knän.”
Fotboll
Omklädningsrummet inne på Anfield, fot­­bollsklubben Liverpools arena: ”Jag var 17 år när jag kom hit första gången, jag försöker åka några gånger per år.”
INMA, New York
Tidningsvärldens Oscar delas ut i New York: ”Personliga utmärkelser är smickrande, men häftigast är att ta emot priser för projekt som vi spånat fram tillsammans.”
N24, Tyskland
På besök hos tv-kana­len N24 i Berlin. ”Ett strategiskt misstag av Expressen på 1990-talet var att avstå omvärldsbevakning. Jag har lärt mig mycket av att besöka andra mediehus.”
Avtackning
Fredrik Reinfeldt avtackas i riksdagen. ”I chefredaktörsjobbet ingår en del officiella plikter, jag blev till och med dömd i Högsta domstolen för ett reportage om vapenbrott …”
Liverpool
Inne på Anfield, Liverpools hemmaarena: ”Jag har suttit på pressläktaren, stått på The Kop och varit på alla andra sektioner. Men har aldrig fått beträda planen!”
El Pais, Spanien
På besök hos tidningen El Pais i Madrid. ”Jag har ofta talat om digitalisering och förändring av företagskultur på olika internationella mediemässor. Sverige, och media här, ligger långt fram.”
London
Utanför parlamentet i London i september med Tidningsutgivarnas styrelse: ”Parlamentet var stängt på grund av Brexit men vi fick komma in. Traditionsrik miljö som till och med slog Bonnier-residenset Nedre Manilla…”

”Att vara vd eller chefredaktör, eller kanske statsråd, är de enda jobb där man kan få sluta på sekunden. Från den stund man har uppdraget går man egentligen och väntar på att man inte ska ha det längre.”

Går det att förbereda sig på detta?

”Där är mitt svar tveklöst ja. Man måste göra det. Om man inte förstår det förstår man inte heller att de uppdrag som man har på den nivån är uppdrag man har till låns på kort eller lång tid.”

Förbereder sig gör man genom att vara medveten om att det när som helst kan hända, menar han.

”En hög chef har sannolikt tvingats fatta beslut om att andra chefer i lägre positioner ska sluta. Det är konstigt om man inte tänker på att det är en pyramid. Även om man är högt upp finns det folk högre upp som styrelse eller ägare.

Därför är det viktigt att man i sitt sociala liv och inför sig själv inte lurar sig att tro att det kommer att vara för alltid. Har man ett jobb där man blir igenkänd och människor förhåller sig till den person man är i sitt uppdrag, då behöver man ännu mer distans.”

Hur har du skapat den distansen?

”Det är jättesvårt eftersom folk kommer fram, inte för att fråga vad klockan är utan för att de har åsikter. Även i det privata blir man en företrädare för verksamheten, vilket man måste tänka på när man yttrar sig i olika sammanhang. Man måste tänka att en del av den kritiken man får är berättigad, men också att man får hat, hot, kritik som är helt grundlös.”

Det har suttit affischer på elskåpet utanför Thomas Mattssons hus som handlat om att han är en landsförrädare eller att han sålt ut Sverige. Ofta har hoten kommit från högerextrema människor. Thomas Mattssons porträtt var med när Nordiska motståndsrörelsen (NMR) marscherade utanför bokmässan förrförra året.

För att inte privatpersonen Thomas Mattsson ska förväxlas med chefredaktören Thomas Mattsson släpper han ut väldigt lite information om sig själv. Det är inte tal om att få fotografera honom hemma eller att han ska ge oss några bilder på sin familj. Det handlar om att skydda sig själv och sin omgivning, men också om att rollerna inte ska blandas samman.

”Jag har inte sett att Expressen blir en trovärdigare, bättre och större tidning om jag delar med mig av mina privata semesterbilder. Jag tror till och med att jag blir en bättre chef om jag har ett professionellt förhållande till jobbet och inte blandar ihop rollerna för mycket.”

Distansen hålls även till medarbetarna. Han berättar utan omsvep att ingen av hans medarbetare, inte heller några chefer, har varit hemma hos honom. Varken på middag eller något annat.

Thomas Mattsson var 19 år gammal när han kom till Expressen från Enköpings-Posten. Han blev snabbt känd för att sova över på jobbet.

”Nej eller ja. Sådana myter ska man inte dementera eftersom de säkert håller fler människor på tåspetsarna”, säger han med ett skratt.

Men han tycker varken att han jobbat för mycket eller offrat sitt privatliv.

”Det är klart att det är hög arbetsbelastning, det handlar om att ha ansvar dygnet runt. Men jag har inte kommit in förrän vid halv nio på morgnarna. Barnen har gått till skolan och jag till jobbet.”

I andra intervjuer har han dock berättat om att han tvingats skicka barnen till skolan i taxi.

”Om jag inte varit ute på resa eller haft kvällsengagemang har jag gått från jobbet vid femtiden, förmodligen tidigare än mina företrädare. Det fanns de som satt kvar till nio. Det har inte jag behövt göra. Vi lever i en modern värld. Sedan vet jag att jag måste läsa lite texter eller vara med på något telefonmöte senare på kvällen.”

Så länge han har tillgång till telefonen har det inte varit något problem för honom att bära det ständiga ansvaret. Dygnet runt. Det är klart att han måste ta ett samtal då och då även under en middag och som sagt hålla telefonmöte vid 21.30.

Han har varit föräldraledig. Tio månader med första barnet och något kortare med det andra.

”Jag var bara chefredaktör för det digitala när jag fick barn, men även om man inte kan vara operativ under en föräldraledighet kan man läsa mejl och hålla sig informerad om verksamheten.”

Thomas Mattsson var 19 år gammal när han kom till Expressen från Enköpings-Posten. Han blev snabbt känd för att sova över på jobbet.

Digitaliseringen har varit den första och största ledarskapsutmaningen.

”Det är väldigt utmanande med den snabba omställningen. Det har utsatt verksamheten för ett strukturellt tryck. Vi är ungefär lika många personer som jobbar här som när jag började, men det är tajtare bemannat, alla är mer specialiserade. Varje person har ett helt annat krav på sig att vara på sin plats och leverera. Pressen på den enskilda medarbetaren har blivit större, det gör också att pressen blivit större på cheferna.”

Den andra utmaningen har varit att målen blivit synligare. När Thomas Mattsson tillträdde som redaktionschef fanns det knappt en budget utan man fick en totalsumma att disponera. I dag är redaktionen tapetserad med digitala skärmar som hela tiden rapporterar hur väl man levererar mot målen.

”Nu är det rött eller grönt på varje tavla. Synligheten för medarbetarna är större, och indirekt blir kravet på chefen att följa upp det större.”

Transformationen

Expressens redaktion är tapetserad med digitala skärmar som hela tiden rapporterar hur väl man levererar mot målen.

Den svarta slipsen som fortfarande hänger kvar på rummet hör till den tredje ledarskapsutmaningen.

”Det mest utmanande är att ha medarbetare som utsätts för farligheter. Och att det är jag som försätter dem i de situationerna. När som helst kan någon knacka på dörren och jag måste ta på den svarta slipsen, åka och knacka dörr hos medarbetares anhöriga och sedan ställa mig framför en tv-kamera. Även om det inte har hänt.”

Thomas Mattsson reser sig, letar länge i portföljen, hittar tuben med Helosan­salva, smörjer in händerna, sätter sig i stolen igen och slutar inte prata förrän han får frågan om vad han ska göra nu och om han har en konkurrensklausul.

”Jag har ett avtal som jag inte kommenterar. Allt är konfidentiellt överenskommet. Men jag får jobba i branschen i någon mening. Det kommer många förslag av skilda karaktärer. Men om man ska ut­­veckla sig och lära nya saker ska man nog vara kvar inom sitt kompetensområde men ändå göra något som är lite annorlunda. Jag ska inte bli bagare eller starta hotell.”

En brutal insikt har han fått sedan han avgick som chefredaktör och ansvarig utgivare.

”När du inte längre är högsta chef äger du inte längre din egen kalender. Att vara chefredaktör är utåtriktat, mycket sker i det här rummet. Jag kallar till möten, kallar in folk, bestämmer när möten ska vara och har jag styrelsemöte lägger jag mina egna chefsmöten runt det. Nu kliver jag in tidigt på morgonen på diverse kaféer för att ha möten och upptäcker att massor av människor redan är igång och jobbar. Jag jobbar inte mindre än förr, men jag jobbar faktiskt mycket tidigare, ­det har varit en chock.”

”Det mest utmanande är att ha medarbetare som utsätts för farligheter. Och att det är jag som försätter dem i de situationerna."

Klockan är kvart över åtta på morgonen. Den tidigare så tomma redaktionen börjar fyllas på. Några börs-vd:ar leds förbi chefredaktörsrummet på väg mot tv-studion. Tillförordnade chefredaktören Klas Granström kommer in på sitt rum och hänger av sig ytterkläderna.

”Får vi låna ditt rum fem minuter till?”, säger avgångne chefredaktören.

Vi avslutar. Han samlar ihop sina telefoner och hastar ner för att möta Tomas Franzén, styrelseordförande för både Bonnier News och Expressen. Än är Thomas Mattsson inte ens i närheten av att varva ner.

Thomas Mattsson

Namn: Thomas Mattsson.

Familj: Sambo och två barn.

Bor: Stockholm.

Gör: Avslutar projekt på Bonnier News. Avgick 12 juli som chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressen.

Ålder: 48 år.

Karriär: Kom till Expressen första gången 1991 och är nu på sin tredje sejour efter att ha varit reporter, redigerare, haft en radda chefsjobb och varit chefredaktör och ansvarig ut­givare sedan 2009. Bland annat utsedd till Årets mediepersonlighet, Årets branschprofil, fått första utgivarpriset Momma och är styrelseledamot i ­Utgivarna och Tidningsutgivarna.

chefdagen-egenannons-1800
Programmet är satt. Träffa Sveriges toppchefer och få deras bästa tips för en lyckad omställning till en hållbar verksamhet.

Läs mer

Foto av Frida Edman.
Karriär

Frida Edman: ”Jag slog i glastaket”

Det blir en annorlunda bokmässa i år, för alla litteraturälskare och för bokmässegeneralen Frida Edman.
Collage av kvinna i beige jacka som blivit uppsagd/bild från hotellrum
Karriär

Över 100 000 människor varslade under coronakrisen

Över 100 000 personer har nu varslats om uppsägning sedan början av mars i år, rapporterar Arbetsförmedlingen. Allra flest varsel har skett inom hotell- och restaurangbranschen.
Collage av bankkort och barnmorska
Karriär

Här finns jobben efter högskolan – i år och på fem års sikt

Nu är rätt tid att börja studera – en högskoleutbildning innebär fortsatt mycket goda möjligheter till jobb, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Här är de yrkesroller som har en riktigt ljus framtid efter högskolan.
karriarkliv
Karriär

3 tips: Så tar du karriärkliv i krisen

I dagsläget kan det vara svårt att se möjligheterna till karriärkliv och jobbsökande. ”Men nu är ett lysande tillfälle att lägga in en högre växel”, säger jobbcoachen Göran Hällström.
Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, intervjuas av Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef
Karriär

Arbetsförmedlingens generaldirektör: ”Mitt jobb är att röja hinder”

Från ett exceptionellt svårt läge – rakt in i en global pandemi. Maria Mindhammars första tid som generaldirektör för Arbetsförmedlingen har helt saknat krockkuddar.
Open to work, röstinspelning, supportreaktion och
Karriär

Nya Linkedin-funktionerna: Så maxar de din profil

Din Linkedin-profil är ett av de kraftfullaste verktygen du har när du vill byta eller förändra din karriär. På sistone har plattformen gjort flera förändringar som kan hjälpa dig ytterligare.
Afry, SJ, Försvarsmakten och Skatteverket är några av de mest populära arbetsgivarna bland unga i karriären
Karriär

De 10 mest populära arbetsgivarna – bland unga

Fyra techbolag ligger i topp på listan när unga får lista sin drömarbetsplats – men även statliga bolag som bidrar till samhället ökar i popularitet i coronakrisens spår.
Fem personer i ett kontorsrum
Karriär

Gott självledarskap ger goda chefer

Vissa forskare hävdar att du bör lägga hälften av den tid du ägnat åt ledarskap åt att utveckla ditt eget självledarskap. Först då blir du en effektiv ledare.
Man som har handen bakom örat för att lyssna
Karriär

7 karriär-hemligheter som övertygar

Att övertyga en rekryterare, högre chef eller medarbetare i rätt ögonblick kan vara avgörande för din karriär. Här är några praktiska knep.
Glad äldre man med hörlurar framför fyra poddars bilder.
Karriär

Kört fast i karriären? Här är 4 poddar som hjälper dig vidare

Att lyssna på en inspirerande podd kan vara precis vad du och din karriär behöver just nu.
Butter mops som säger
Karriär

HR får ökad betydelse: här är 20 nya yrkesroller

Vad sägs om att titulera dig "välbefinnandechef” eller ”HR-datadetektiv” i framtiden? Coronakrisen har gett HR- och personalavdelningarna ökad betydelse – och öppnat för en rad nya yrkestitlar, enligt en artikel i Harvard Business Review.
Nina Lindvall, vd Interflora
Långläsning: Karriär

Nina Lindvall: "Skönhet skapar bra idéer"

När många företag går på knäna i krisens spår blomstrar Interflora i dubbel bemärkelse. ”Blommor är en känsloförmedlare. Glädje, färg och skönhet – folk behöver det”, säger bolagets vd Nina Lindvall, som alltid haft det vackra som ledstjärna genom livet.
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en ny Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.
Stark person (collage)
Karriär

Det bästa svaret på intervjufrågan ”Vilka är dina styrkor?”

Det är en av de vanligaste frågorna under en jobbintervju. Men vad ska du svara? Här är vad rekryterarna och cheferna själva vill att du säger – för att få jobbet.
Chef som tittar in i kameran samt bild på enkronor
Karriär

Lönelista: Cheferna som tjänar bäst – och sämst

143 000 kronor i månaden. Så hög lön har de högre cheferna inom bank- och finanssektorn, som toppar lönestatistiken bland chefer. Sämst tjänar restaurangcheferna.
Torbjörn Gregorioff spelar padel på padelbana
Karriär

Corona – starten på en ny karriär

”Fantastiskt”, säger Torbjörn Gregorioff. ”Tajmingen kunde inte vara bättre”, instämmer Frida Högberg. För båda cheferna blev coronakrisen den utlösande faktorn för ett karriärskifte.
Foto på Jeny Meira som häller upp öl bakom en bardisk
Karriär

Jény Meira blev hotellchef vid 25: "Jag tror på att manifestera vilja"

Från vikarie i receptionen till hotellchef vid 25 års ålder. Efter en ovanligt snabb karriärresa är Jény Meira inne på sitt sjunde år som chef för Hotel Carlia i Uddevalla.
Person i blå skjorta som funderar över karriärbyte
Karriär

3 sätt att byta karriär – under corona

Om förändring är skrämmande kan blotta tanken på ett karriärskifte i coronakrisens efterdyningar te sig än värre. Men det är fullt möjligt att byta karriärspår även i dessa tider. Så här gör du. 
Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.
Karriär

5 helt nya yrken – i coronakrisens spår

Medan praktiskt taget alla företag och verksamheter tagit stryk under coronakrisen, uppstår även helt nya yrkesområden, inte minst för chefer. Här är fem helt nya drömjobb att satsa på.
Fem personer i rad
Karriär

Egenskaperna rekryterare letar efter post-corona

Vilka personliga egenskaper letar arbetsgivarna efter post-corona? Och vad söker kandidaterna efter? En undersökning från Novare ger svar.
Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Person på balkong som gör en jobbintervju online
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 7 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
lyko1800
Långläsning: Karriär

Rickard Lyko: ”Jag har gjort alla misstag man kan göra”

Som vd för det numera börsnoterade familjeföretaget har Rickard Lyko genomgått en crash-course i ledarskap. ”Nyckeln är att vara så öppen som möjligt”, säger han.
karinbodinlivetefteranna1800
Långläsning: Karriär

Livet efter Anna

Storasyster. Bästa vän. Kompanjon. Kollega. Och bollplank.
När Anna Borgeryd dog i cancer för ett år sedan lämnade hon ett stort tomrum efter sig, som Karin Bodin, vd för Polarbrödsgruppen, nu kämpar för att fylla.

Dina medarbetare behöver dig!
Dina medarbetare behöver dig!

Med Chef tänder du gnistan. Beställ 6 nr till specialpris nu – du sparar 461 kr.