Så blir ditt 2020

Publicerat 2019-12-20

Nytt år, nya möjligheter. Chef tar en titt i kristallkulan och förutser vad som kommer att prägla det chefsår som precis har börjat.

AUTOMATISKA BESLUT

Automatiserade beslut blir vanligare under 2020, inte minst inom statsförvaltningen där maskiner redan tagit över hanteringen av vissa enklare ärenden. Medborgarna matar bara in sina uppgifter i en e-tjänst, och får besked direkt om de är berättigade till ersättning eller ej. I komplicerade fall stoppas ärendet automatiskt och en mänsklig handläggare tar över.

Om något ändå kan gå snett?

Gissa.

I våras avslöjades att mer än vart sjunde automat-beslut om indraget aktivitetsstöd hos Arbetsförmedlingen kan vara felaktigt på grund av ett allvarligt systemfel, ett haveri som tros ha drabbat nästan 20 000 människor. Händelsen antyder att de automatiserade besluten kanske ändå inte är så arbetsbesparande, utan tvärtom skapar nya huvudvärksframkallande problem som i slutändan måste redas upp av den ytterst ansvarige nämligen – just det – chefen.

GENERATION Z

 

En ny grupp riktigt unga tar under året sina första steg på arbetsmarknaden – generation Z, de som är födda från mitten av 1990-talet fram till millennieskiftet ungefär.

För dig som äldre eller mycket äldre chef följer här några matnyttiga och kanske förvånande fakta om dina nya medarbetare ur Z-generationen att begrunda och ta hänsyn till:

  • Har bidragit till ett uppsving för Polaroid-kameror, bibliotek och grammofoner.
  • Gillar handarbete.
  • Mer utbildade, väluppfostrade, stressade och deprimerade än föregående generationer.
  • Har inget minne av 11 september-attackerna.
  • Är fullkomligt geniala på att uttrycka sig på sociala medier. Hur i #%*& kan de vara så kreativa, smarta och humoristiska – inte var du sån i deras ålder?!

ACCELERATION

Vad är det som händer?

Den frågan lär fler än en chef ställa sig under 2020 i en värld som snurrar allt snabbare med fortsatta tempoökningar i allt från transporter, produktion och affärsmodeller till sociala förändringar, personliga relationer och livet självt, trots löftena om att den nya tekniken skulle frigöra mer fritid.

För chefer och organisationer blir förmågan till struktur och strategisk överblick viktigare än någonsin.

Omfamna kaos – i en snabbföränderlig värld gäller det i tid få syn på potentiella möjligheter och hot för att inte bli omkörd eller göra sig helt irrelevant.

LÅGKONJUNKTUR

 

Att tvingas säga upp anställda som genom åren blivit till ens vänner är nog det tuffaste med jobbet som chef. Så håll i hatten – under 2020 övergår avmattningen i ekonomin till en lågkonjunktur som i värsta fall kan bita rejält. Känner du på dig att jobbiga uppsägningssamtal står för dörren är det hög tid för förberedelser.

Några tips: Undvik att hålla samtalen före helger och semestrar, måndag- och tisdagsmorgnar är att föredra. Var försiktig med fysisk beröring med medarbetaren, som kramar eller en klapp på axeln. Behåll lugnet. Försök inte agera psykolog.

RÅTTANS ÅR

År 2020 är råttans år enligt den kinesiska kalendern och Kina lär knappast vara mindre på tapeten än under året som just passerat. Kinas växande dominans påverkar hela världen, inklusive Sverige och ditt arbete som chef.

Säpo har pekat ut Kinas ökade investeringar som ett hot, regeringen förbereder lagstiftning mot känsliga företagsuppköp av rädsla för spioneri och enligt en lista som Dagens Industri tagit fram har kinesiska affärsintressen redan investerat i folkkära varumärken som Spotify, Tre, Radisson och Oatly. Kinas Stockholms-ambassadör är på hugget med aggressiva utfall mot allt som luktar Kinakritik och fortsättning följer…

KUNSKAP

Sannolikt behöver du lära om och nytt för att hänga med och vara gångbar på en allt mer snabbrörlig arbetsmarknad. Exakt vad du bör lära dig kan vara knepigt att definiera eftersom verkligheten förändras så snabbt (se Acceleration). Inom management-världen lanseras begreppen reskill och upskill på bred front – fortbildning och kompetenshöjning på svenska – något du sannolikt lär stöta på och kanske delta i som chef.

Foto Daniel Roos

HÅLLBARHET

Hållbarhet, grön tillväxt och cirkulär ekonomi är vad som gäller för företag och organisationer som både vill rädda världen, göra affärer och gå med vinst.

Exakt vad detta innebär och hur det ska gå till i praktiken är fortfarande lite luddigt och mången chef lär nog under 2020 fortfarande fråga sig i vilken ände man egentligen ska börja.

Under tiden har de globala koldioxidutsläppen börjat öka igen medan jordens befolkning växer med cirka två procent om året.

Det lär krävas både optimism och betydligt större uppoffringar än att börja cykla till jobbet om klimatomställningen ska gå vägen.

Har du förresten tänkt på att social hållbarhet kan handla om något så enkelt som att vara schyssta mot varandra på jobbet?

fredrikk
reporter
Gör reportage, undersökningar och personporträtt om chefer och livet som chef. Ansvarig för Chefs karriärmaterial.

annikaottosson1800x1013
Långläsning: Karriär

Annika Ottosson: ”Min ångest får mig att jobba bättre”

Högpresterande, ung och framgångsrik. Ändå ­tvivlar Annika Ottosson, 27-årig vd för holding­bolaget Dr Saeid AB, ofta på sig själv. ”Om jag inte varit så självkritisk hade jag kanske ­blivit väldigt uppblåst”, säger hon.
lobby_stor_al
Långläsning

Tema: Kontoret som chefens nya ledarskapsverktyg

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete.
Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor. Här lär du dig hur kontoret kan hjälpa dig att bli en ännu bättre chef.

featuredny
Långläsning: Kommunikation

Cheftest: Klarar ledarskapet coronakrisen?

Som generaldirektör för Folkhälsomyndigheten har Johan Carlson plötsligt hamnat i mediehetluften och fått ta emot bitvis hård kritik för att vara otydlig i hanteringen av coronakrisen. Av sin omgivning beskrivs han som en trygg och lugn chef med djup kunskap och lång erfarenhet. Räcker det nu?

featured-2
Långläsning: Motivation

Expertens bästa tips: Så höjer du din lön

Här får du tips inför lönesamtalet, råd om hur du får upp din lön och koll på vad chefer tjänar i olika branscher.

Beatrice och Eric Forsgren med de tre barnen
Långläsning: Karriär

Får du ihop ditt chefsliv?

Beatrice Forsgren stortrivs i den rymliga villan vid Klarälven strax utanför Karlstad. Både hon och maken Eric tycker att de har fått bättre balans i livet sedan de lämnade Stockholm.
Arash Gilan i snölandskap
Långläsning: Hälsa

Arash Gilan: ”Vem vill ha en vd som knappt kan prata?”

När vd:n för en av norra Europas största digitala byråer blir svårt sjuk känner han skam. Arash Gilan pressar sig långt utöver vad han borde, bara för att upptäcka att han faktiskt byggt en organisation som inte står och faller med honom.
fisk
Långläsning: Karriär

11 oväntade karriärtips: ”Värm aldrig fisk i mikron”

Trött på slitna karriärtips? Chef har listat råden du kanske inte hört tidigare, från inflytelserika ledare och färgstarka personligheter jorden runt.

featured2020
Långläsning: Beslutsfattande

Så blir ditt 2020

Nytt år, nya möjligheter. Chef tar en titt i kristallkulan och förutser vad som kommer att prägla chefsåret 2020.