maria-forssell
Maria Forssell, vd Biocool.

Startup-talangen: Så når du framgång

Maria Forséell, hur har du gjort för att gå från idé till framgångsrikt företag?  

”Jobbat med ordning och reda! Fokus har till en början handlat om affärssystem för att ha god kontroll på försäljningen och ekonomi. Vi har identifierat vilka nätverk vi ska finnas i och sedan jobbat för att finnas i dem.

Vi har tagit hjälp av kunniga på områden som produktpaketering, ekonomistyrning, marknadsföring och försäljningskanaler.

Maria Forsséll

Ålder: 49

Gör: Vd på Biocool. 

Bor: Skellefteå

Utmärkelser: Biocool utnämndes nyligen till ett av Sveriges hetaste teknikföretag på 33-listan av Affärsliv och Ny Teknik och till Årets kvinnliga entreprenör i Sverige, av Nasdaq Stockholm. Maria Forsséll vann 2015 Dagens Industris tävling Gasellsprånget. 

Om Biocool: Grundades 2012 av uppfinnaren och kemisten Jan Olof Eriksson, som hamnade i koma efter att ha fått blodförgiftning av ett sår på foten. Han vaknade ur koman men trots sjukvårdens hjälp läkte inte såret. Han började då själv utforska vilka produkter som kunde hjälpa och skapade Biocool. Medlet Jan Olof Eriksson skapade tar på ett skonsamt sätt död på mikroorganismer och används dels till att rena vatten och dels till att lindra hudproblem som ofta drabbar diabetiker och hjälper mot psoriasis.

Du blev utsedd till Årets kvinnliga entreprenör i Sverige av Nasdaq med motiveringen att du är en förebild för entreprenörer. Hur jobbar du för att främja och hjälpa andra företagare? 

”Under åren har jag på mitt arbete coachat unga och givit dem en kontorsplats och nätverk så att de själva kan forma sin framtid. Jag har arbetat med mentorskap och omvänt mentorskap där unga varit mentorer till chefer och jag har coachat personer från andra kulturer.

Jag möter exempelvis många fotterapeuter som har sina egna företag och i mötet med dem talar vi ofta om hur de kan driva och utveckla sin verksamhet och sitt entreprenörsskap.”

Vad är dina tre bästa tips till framtidens företagare som sitter på en bra idé eller de som precis kommit igång med att starta upp sin egen verksamhet? 

1. Ha mod och använd sunt förnuft. Det finns oändligt många som ger råd till företag men det är du som driver och äger företaget som måste fatta besluten. Ha mod att lyssna – men ha också modet att fatta och genomföra dina egna beslut.

2. Bli riktigt bra på att sälja. Gör allt för att fokusera och förbättra försäljningen. Ta reda på vad kunderna vill ha, lär er så mycket ni bara kan om dem. Utmaningen är att ha rätt erbjudande, till en viss målgrupp – när målgruppen behöver.

3. Njut och ha roligt. Det ska vara roligt att driva företag. Gör er av med allt som tar energi. Se till att de samarbetspartners ni skaffar er både ger energi och bidrar till er utveckling och var tydliga med det från början. Säg till exempel:

”Vi behöver jobba med er för att förbättra oss själva, hur kan ni bidra till vår utveckling?” Diskutera och fundera på om det blir rätt för er och för dem, vilka förväntningar ni båda har och vad som krävs av er och av av dem.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

boken1
Beslutsfattande

Duo granskar Silicon Valleys ledare i ny bok

Världens största företag samlade på en plats. Men var ligger egentligen Silicon Valley som fysisk plats och vilket inflytande har tech-bolagens ledare? Det ville journalisterna Karin Pettersson och Martin Gelin ta reda på i boken ”Internet är trasigt”.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

budgetmisshuvud
Beslutsfattande

6 budgetmissar vi aldrig glömmer

Från dyra arenanoter – till när Ulf Lundell spräckte en konsertarrangörs hela budget på en enda spelning. Vissa budgetmissar är mer hisnande än andra.
budget
Beslutsfattande

Så här fixar du budgeten – 3 smarta tips

Många förknippar hösten med budgetarbete – och många budgeten med stress. Så här sätter du en realistisk budget som går att leva upp till.
juria
Arbetsrätt

Svenska chefers dom: Det är för dyrt med affärsjuridik

Omodernt och dålig valuta för pengarna. Det är svenska chefers tuffa dom när de får svara på frågor om juridiska tjänster, visar en ny undersökning.
hanna
Beslutsfattande

Därför står Vapianos vd i diskrummet

På Vapiano tar restaurang-vd:n själv hand om disken. Att göra inhopp ”på golvet” har blivit en naturlig del av Hanna Mannbergs ledarstil.

Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

annabayer_ica_2
Beslutsfattande

”Budgeten ger bara en illusion av kontroll”

Är det möjligt att leda mer framgångsrikt, genom att slopa den traditionella budgeten? Ja, menar Anna Bayer, planerings- och analyschef på Ica-gruppen. Hos dem har det sparat både tid och pengar.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden