Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

4 råd: Så hanterar du julstressen

Sönderstressad inför jul? Gör ett beteendepsykologiskt experiment. Lär dig tacka nej för att istället hinna njuta av allt det vackra – och lämna in budgeten. Det säger beteendepsykologen Niklas Laninge. 

Hälsa
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Niklas Laninge till höger. Bild på två par vilande fötter framför en öppen brasa.

”Många chefer har målat in sig i destruktiva mentala modeller när det kommer till privatlivet. December fylls av stress över lucialinnen, julbak, klappar och glögg hos grannar och brorsan. Utöver alla arbetsprojekt som har deadline innan nyår och budgeten som ska in”, säger beteendepsykologen Niklas Laninge. 

Han hänvisar till ”the paradox of choice”. När det finns ett oöverskådligt antal valmöjligheter som dessutom under denna tid på året upplevs som måsten, leder det lätt till att man prokastinerar samtidigt som stressen stiger. 

Förenkla valmenyn. Reducera antalet val – är hans första råd. Det faktum att vi går mot den andra pandemijulen ger oss alla ursäkter som vi behöver. 

”Nu om någon gång kan du vara snäll mot dig själv och skylla på externa omständigheter. Smittrisken gör att du lätt kan komma undan med att inte dricka glögg med varendaste avdelning på jobbet, minska på antalet julbord du äter med kunderna och skylla på halvledarbristen när barnen skriker efter en ny Ipad.”

Kategorisera utifrån vad som är viktigt – är hans andra råd. 

Niklas Laninge, som är chef för PBM Swedens avdelning Behavioural Insights, ser i sitt jobb hur svårt chefer har att delegera. Han menar att många av de saker man som chef tror att man måste göra faktiskt hanteras utmärkt av kollegorna. Vilket leder till att man istället kan fokusera på de viktigaste arbetsuppgifterna, vilket torde vara att hålla deadline i de projekt man är ansvarig för och få in en budget som man kan leva upp till nästa år. 

Bästa sättet är att börja i det lilla, vilket är hans tredje råd. Tacka nej respektive delegera några mindre saker och utvärdera sedan om det gav önskade effekt – att du hinner dra efter andan och ägna dig åt det som skapar värde för dig i ditt liv. Och om det gör det – fortsätt tacka nej, rensa bort, skala ner. 

”Jag menar, vad är det värsta som kan hända om du inte dyker upp på brorsans årliga glögg? Se det som ett beteendeexperiment. Vi är slavar under våra måsten – men som man säger inom ACT (Acceptance and Commitment therapy); det enda du måste i livet är att du måste välja och att dö.”

Det är lättare sagt än gjort, det tänker Niklas Laninge ofta på. Det är så lätt att sugas in i stressen över stora julklappar och julstjärnor i varje fönster. Hans egen son klagade häromdagen på att det inte var tillräckligt med julstämning hemma hos dem men han hävdar ändå att det inte är bristen på julljus som kommer att hålla barnen från psykologen som vuxna. 

”Det är att jag har tid tillsammans med dem, att leka, läsa eller prata om vad som är meningsfullt. Alltså bete sig i sin värderade riktning.” 

Vilket är hans fjärde råd – att fundera på vad som ger värde i livet, för dig själv, dina kollegor och din familj. 

”Om det finns något som är bra med pandemin, så är det ju att vi har fått andrum att göra just det”. 

4 råd: Så hanterar du julstressen

  1. Förenkla valmenyn. Reducera antalet val.
  2. Kategorisera utifrån vad som är viktigt.
  3. Bästa sättet är att börja i det lilla. Tacka nej respektive delegera några mindre saker.
  4. Fundera på vad som ger värde i livet, för dig själv, dina kollegor och din familj.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden