genus-2

Så gör du en genuskarriär – 6 knep

Sugen på snabb karriär? Satsa på arbetsplatser där det egna könet är underrepresenterat. Men se upp för genusfällorna.

Arbetslivet blir allt mer jämställt. Men fortfarande finns branscher som domineras kraftigt av det ena eller andra könet, som sjukvård och byggindustri.

Intressant nog är kvinnor överrepresenterade på chefsposter inom manligt dominerade branscher, medan oproportionerligt många män är ledare i sektorer med kvinnlig övervikt.

Det framgår av organisationen Nyckeltalsinstitutets årliga granskningar av chefsstrukturen i yrkeslivet. Exempelvis är andelen kvinnliga chefer i ett genomsnittligt industriföretag cirka 22 procent, trots att andelen kvinnliga anställda som helhet begränsar sig till 20 procent.

På ett sjukhus med enbart 20 procent män på lönelistan, kan 28 procent av cheferna vara av manligt kön, visar institutets kartläggning. Vad obalanserna beror på vet man inte riktigt.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Möjligen kan mångfaldstänkande i rekryteringen spela in, i båda fallen.

Klart är emellertid att den som vill bli chef gör klokt i att satsa på branscher där det egna könet är underrepresenterat, är budskapet från Nyckeltalsinstitutet.

Men se upp. Fortfarande 2017 finns genusfällor att fastna i för folk som leder medarbetare av motsatt kön. Det menar Barbro Dahlbom-Hall, chefskonsult och författare med yrkeslivets könsnormer som specialitet.

”Ingenting dominerar ledarskapet så mycket som kön. Chefer som är osäkra i sin maktposition, riskerar omedvetet att falla in i könsstereotypt beteende och söka bekräftelse som könsvarelser”, säger hon.

Kvinnliga chefers osäkerhet bland män kan yttra sig i flickaktig servilitet och duktighet utan tyngd eller gräns. Den osäkre manlige chefen bland kvinnor tenderar å sin sida att överdriva sina grabbigt auktoritära drag, med okänslig ordergivning och pekande med hela handen, menar Barbro Dahlbom-Hall.

I båda fallen riskerar chef-erna att få medarbetarna emot sig, eftersom de kan framstå som omogna:

”Ingen vill bli ledd av en flicka, eller en grabb. Långsiktigt sker ju ingen utveckling i ett sådant ledarskap”, säger Barbro Dahlbom-Hall.

Lösningen är att lämna könsrollerna och försöka bottna i en könsidentitet som kvinna eller man, fast på egna villkor, och leda utifrån det.

”Först då skapas verkliga förutsättningar att bli en ledare värd att följa, i egna och andras ögon.”

Det låter svårt. Hur börjar man?

”Det kräver blod, svett och tårar. En utgångspunkt kan vara att diskutera och ifråga-sätta budskapen man fick med sig som liten, om hur kvinnor och män bör vara. Det kan vara väldigt utvecklande och berörande”, säger Barbro Dahlbom-Hall.

3 tips för kvinnor som leder män:

1) Acceptera ensamheten
”En kvinna kan känna rädsla för maktens utanförskap om hon gärna vill vara lika och bli bekräftad. Var beredd att lämna kvinnokollektivet, utan att tappa dina rötter i det.”

2) Ta tag i skitsnacket
”Min erfarenhet är att kvinnor utsätts för mer nedsättande struntprat än män. Detta är något som kvinnorna, för sin överlevnad, absolut måste ta tag i”.

3) Hitta din kvinnoglädje

”En kvinnlig chef får inte genomslagskraft i en ledarroll om hon inte samtidigt känner och visar en medveten glädje över att vara kvinna. Den som är stolt över att vara kvinna har också karisma.”

3 tips för män som leder kvinnor:

1) Sluta spela gentleman
”Du är inte tvungen att vara gentleman och betrakta oarter från unga kvinnor som charmiga. Även unga kvinnor måste lära sig att ta kritik.”

2) Jobba med lyhördheten
”En del kvinnor har fastnat i ett slags skolflicksduktighet, med stor osäkerhet om de egentligen platsar. Försök vara lyhörd för de överkrav kvinnor kan ha på sig själva.”

3) Öppna dig
”Det stränga budordet om att vara stark och inte visa känslor härskar fortfarande bland många män. Att leda kvinnor kan innebära att du behöver öppna dig för alternativa sätt att agera och kommunicera”, säger Barbro Dahlbom-Hall.

Relaterade artiklar

pengaregn
Karriär

Svenska miljardärer: 5 knep för framgång

Från Sverige till en global succé. Många ledare i techbolag har gjort exakt den resan. Nu avslöjas deras framgångsknep i en ny bok som släpps till våren.
lowina-lundstrom_webb
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Nya kunskaper kan leda långt. I Lowina Lundströms fall både till toppjobb och ut i Europa. Men samtidigt som hon började plugga ställdes jobbtillvaron på ända. Executive MBA-studierna blev räddningen. ”Det var ett lyckokast! Jag kunde använda all kompetens från programmet i omvandlingen vi gjorde i bolaget.”
nyttjobb-2
Karriär

20 heta egenskaper – om du vill bli chef

Drömmer du om att bli chef? Då finns det egenskaper som arbetsgivarna som håller extra högt. Här är listan på det som är hetast just nu.
linkedin-10
Karriär

”Största misstaget på Linkedin”

Över en halv miljard finns nu på Linkedin. Men trots att många blir bättre att använda yrkesnätverket finns det en sak som många gör fel, enligt Linkedin-chefen Lisa Gunnarsson.

telle
Karriär

Därför stannar många – trots en dålig arbetsplats

Drömmer du om att byta jobb nästa år? Då är du inte ensam. Men för många stannar det just vid en dröm. Nu pekar en ny undersökning på varför många blir kvar på en dålig arbetsplats.
eckerdal
Karriär

Prästen som ser till att unga får stöd – digitalt

Genom uthållighet och tydligt ledarskap har Monica Eckerdal gjort gratistjänsten Jourhavande präst till en angelägenhet för betydligt fler än tidigare. 
Svenske Jonas Prising leder världsföretaget Manpower Group.
Annonssamarbete Chef + Experis

”Chefens roll är att förstå förändringarna”

Framtiden är redan här. Nu behöver chefer och ledare lära sig hur de ska förstå den och leda i den. ”Vi behöver en kunskapsrevolution”, säger toppchefen Jonas Prising, global vd för Manpower Group.
cvkingen
Karriär

5 sätt att skriva ett säljande CV

Se till att ditt cv är kortfattat, lättläst och späckat med siffror. Det gör intryck – och ökar chanserna att drömjobbet blir ditt. Här 5 tips för att lyckas. 
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden