mark_zuckerberg
Facebooks grundare Mark Zuckerberg, känd för sin förmåga att genomföra idéer.

4 faser av motstånd: Så får du igenom dina idéer

Har du svårt att få gehör för dina idéer? Vägrar din egen chef att lyssna? Du kan ändra på det nu – om du förstår de 4 grunderna i motståndets psykologi.

Förändringar och nya idéer möts i princip alltid av motstånd. Den frustrerande grundregeln här? Ju viktigare och mer kreativ din idé är, desto större motstånd kommer den möta.

Därför gäller det att inte bli uppgiven när dina chefskolleger sågar din nya briljanta idé. Agera smart istället!

I en artikel i nättidningen Management Issues går Anne Miller, författare till boken How to get your ideas adopted (and change the world) igenom de fyra faser av motstånd du måste vara förberedd på att möta, när du vill förankra eller implementera en ny idé i din organisation:

1. Blindhet. Din idé kommer antagligen att ignoreras helt till en början, eftersom dina kolleger eller medarbetare helt enkelt har viktigare saker att ägna sig åt.

2. Handlingsförlamning. När dina kolleger väl har fått upp ögonen för din idé, kommer de obönhörligen strunta i att försöka genomföra den. Förvänta dig ursäkter i det här stadiet, eftersom kostnaden för förändring, i deras ögon, antagligen överstiger behovet av förändring. Därför är det viktigt att du lyckas förklara nyttan (resultat, effektivitet, etcetera) i din idé.

3. Intresse. När intresset för din idé väl har ökat är risken att du själv har tröttnat på den, inte minst på grund av motståndet du har mött i fas 1 och 2. Behåll entusiasmen! En enkel metod för att inte fastna i detaljer är att förbereda en superkort pitch som förklarar ditt projekt, gärna på max 9 ord.

4. Inbäddning. När din idé har fått genomslag gäller det inte att luta sig tillbaka. Ditt mål är att enträget jobba för att banka in idén i samtliga medarbetares huvud. Målet? Att dina kolleger ska känna att ”så här har vi väl alltid gjort?”.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

hanna
Beslutsfattande

Därför står Vapianos vd i diskrummet

På Vapiano tar restaurang-vd:n själv hand om disken. Att göra inhopp ”på golvet” har blivit en naturlig del av Hanna Mannbergs ledarstil.

caroline-fjellner-3b
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 nödvändiga frågor att ställa till medarbetare 2018

Ställ de avslöjande frågorna – om och om igen. Och jobba vidare med dem tillsammans. Det är vägen framåt för företag och ledare som vill ha engagerade medarbetare som mår bra och utvecklas. ”Allt fler sätter välmående på agendan”, konstaterar &franklys Caroline Fjellner.
annabayer_ica_2
Beslutsfattande

”Budgeten ger bara en illusion av kontroll”

Är det möjligt att leda mer framgångsrikt, genom att slopa den traditionella budgeten? Ja, menar Anna Bayer, planerings- och analyschef på Ica-gruppen. Hos dem har det sparat både tid och pengar.
nio-punkter
Arbetsrätt

Ledarligan

I varje nummer sedan Chef startade 1995 har vi testat en känd ledare. Här i Ledarligan visar vi cheftester från de senaste fem åren. Vi har markerat vilka chefer som har bytt befattning eller slutat sin tjänst sedan testet gjordes.
maria-forssell
Beslutsfattande

Startup-talangen: Så når du framgång

Maria Forsséll, vd för Biocool, ett företag som tagit fram ett medel som renar vatten och lindrar hudproblem hamnade nyligen på 33-listan som ett av Sveriges hetaste teknikföretag. Här är Maria Forssélls väg till framgång – och hennes bästa tips för att nå din egen.
anna-kinberg-batra-framsida
Beslutsfattande

Anna Kinberg Batra – en vass, varm och rolig chef

Cheftest. Smart, analytisk och förbaskat rolig. Så beskrivs Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra av sina medarbetare. Trots tuffa utmaningar med sprucken Decemberöverenskommelse och het flyktingdebatt har hon stärkt sin roll som ledare. Och lett Moderaterna till högre opinionssiffror.
MIljöchef Olle Bertilsson, Landstinget Västernorrland
Annonssamarbete Chef + SJ

Saltade räkningar la grunden för miljösuccé

Många blev sura när landstingets politiker beslutade att salta räkningarna för de som väljer flyg eller bil istället för tåg på tjänsteresan. ”Men diskussionerna som uppkom bidrog till förändringen”, berättar miljöchef Olle Bertilsson. Chefer som står kvar, bemöter kritik och tålmodigt förklarar lyckas bäst i omställningar.
apple
Beslutsfattande

Tre lärdomar om innovation från Apple

Kelli Richards, som jobbade för Apple i över ett decennium under 1900-talets sista skälvande år, delar i en artikel i Fast Company med sig av några av sina viktigaste lärdomar kring förändring och innovation. Här är hennes tips och strategier.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden