mark_zuckerberg
Facebooks grundare Mark Zuckerberg, känd för sin förmåga att genomföra idéer.

4 faser av motstånd: Så får du igenom dina idéer

Har du svårt att få gehör för dina idéer? Vägrar din egen chef att lyssna? Du kan ändra på det nu – om du förstår de 4 grunderna i motståndets psykologi.

Förändringar och nya idéer möts i princip alltid av motstånd. Den frustrerande grundregeln här? Ju viktigare och mer kreativ din idé är, desto större motstånd kommer den möta.

Därför gäller det att inte bli uppgiven när dina chefskolleger sågar din nya briljanta idé. Agera smart istället!

I en artikel i nättidningen Management Issues går Anne Miller, författare till boken How to get your ideas adopted (and change the world) igenom de fyra faser av motstånd du måste vara förberedd på att möta, när du vill förankra eller implementera en ny idé i din organisation:

1. Blindhet. Din idé kommer antagligen att ignoreras helt till en början, eftersom dina kolleger eller medarbetare helt enkelt har viktigare saker att ägna sig åt.

2. Handlingsförlamning. När dina kolleger väl har fått upp ögonen för din idé, kommer de obönhörligen strunta i att försöka genomföra den. Förvänta dig ursäkter i det här stadiet, eftersom kostnaden för förändring, i deras ögon, antagligen överstiger behovet av förändring. Därför är det viktigt att du lyckas förklara nyttan (resultat, effektivitet, etcetera) i din idé.

3. Intresse. När intresset för din idé väl har ökat är risken att du själv har tröttnat på den, inte minst på grund av motståndet du har mött i fas 1 och 2. Behåll entusiasmen! En enkel metod för att inte fastna i detaljer är att förbereda en superkort pitch som förklarar ditt projekt, gärna på max 9 ord.

4. Inbäddning. När din idé har fått genomslag gäller det inte att luta sig tillbaka. Ditt mål är att enträget jobba för att banka in idén i samtliga medarbetares huvud. Målet? Att dina kolleger ska känna att ”så här har vi väl alltid gjort?”.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

juria
Arbetsrätt

Svenska chefers dom: Det är för dyrt med affärsjuridik

Omodernt och dålig valuta för pengarna. Det är svenska chefers tuffa dom när de får svara på frågor om juridiska tjänster, visar en ny undersökning.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
hanna
Beslutsfattande

Därför står Vapianos vd i diskrummet

På Vapiano tar restaurang-vd:n själv hand om disken. Att göra inhopp ”på golvet” har blivit en naturlig del av Hanna Mannbergs ledarstil.

annabayer_ica_2
Beslutsfattande

”Budgeten ger bara en illusion av kontroll”

Är det möjligt att leda mer framgångsrikt, genom att slopa den traditionella budgeten? Ja, menar Anna Bayer, planerings- och analyschef på Ica-gruppen. Hos dem har det sparat både tid och pengar.
nio-punkter
Arbetsrätt

Ledarligan

I varje nummer sedan Chef startade 1995 har vi testat en känd ledare. Här i Ledarligan visar vi cheftester från de senaste fem åren. Vi har markerat vilka chefer som har bytt befattning eller slutat sin tjänst sedan testet gjordes.
maria-forssell
Beslutsfattande

Startup-talangen: Så når du framgång

Maria Forsséll, vd för Biocool, ett företag som tagit fram ett medel som renar vatten och lindrar hudproblem hamnade nyligen på 33-listan som ett av Sveriges hetaste teknikföretag. Här är Maria Forssélls väg till framgång – och hennes bästa tips för att nå din egen.
Janet Eriksson och Gabriel Tybäck hos Ledarnas arbetslöshetskassa. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarnas arbetslöshetskassa

Unga chefer tar en onödig risk

Framgångsrika och strategiska. Men inte alltid koll på de egna riskerna.
Många unga chefer väljer bort eller missar arbetslivets kanske viktigaste försäkring – medlemskapet i en a-kassa.

anna-kinberg-batra-framsida
Beslutsfattande

Anna Kinberg Batra – en vass, varm och rolig chef

Cheftest. Smart, analytisk och förbaskat rolig. Så beskrivs Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra av sina medarbetare. Trots tuffa utmaningar med sprucken Decemberöverenskommelse och het flyktingdebatt har hon stärkt sin roll som ledare. Och lett Moderaterna till högre opinionssiffror.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden