Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Så får du en flygande start på ditt nya jobb

Sätt tydliga mål, vårda dina relationer och klargör vilka förväntningar som finns. Det är några tips för att få en bra start och göra ett lysande första intryck när du börjar på ett nytt chefsjobb.

Okategoriserade
Text:
Publicerad
Illustration: Lars Rehnberg

Det sägs att det första intrycket varar. Och det gäller även när du börjar ett nytt jobb. Den bild som andra får av dig den första tiden kan vara svår att ändra på, och hamnar du snett från början kan det bli knepigt att bygga upp förtroendet igen. Dessutom kan du förlora viktig tid om du kommer in fel.

”Det finns till och med undersökningar som visar att ju bättre introduktion och start du får, desto längre stannar du på din arbetsplats”, säger Jens Nordquist, head of operations på Academic Work.

För att starten ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du redan från början stämmer av vilka förväntningar som finns på dig från din egen chef.

”Hur ska ert samarbete fungera? Vad har du för mål? Vilka förväntningar finns det? Vad behöver du lära dig om verksamheten? Sitt inte och vänta på att han eller hon ska kontakta dig, utan ta det initiativet själv. Min uppfattning är att det brukar vara väldigt uppskattat.”

fingerVanliga misstag på ett nytt jobb:

Du är snabb att kritisera.

Gör alltför stora förändringar innan du kommit in i verksamheten.

Du hänvisar till din förra arbetsplats och hur ni gjorde – ofta.

Du springer på för många puckar.

Det kan också vara bra att kolla upp vilka nyckelpersoner som finns på företaget och vilka du bör träffa.

”Det kan ju till exempel vara viktigt att skapa en god relation med it-chefen trots att du inte jobbar inom it själv”, säger Jens Nordquist.

På samma sätt bör du skapa en tydlig struktur för dina egna medarbetare redan från början. Det kan till exempel handla om vilken typ av möten du vill ha och hur ofta de ska hållas. Däremot bör du vänta med att göra alltför stora förändringar tills du har kommit in i verksamheten.

På samma sätt bör du undvika att vara alltför snabb med att kritisera arbetsplatsen. Framför allt bör du inte i tid och otid hänvisa till din gamla arbetsplats och hur ni brukade göra där.

En annan sak som är viktig att tänka på är att lägga fokus på rätt typ av uppgifter. På ett nytt chefsjobb finns det ofta massor att ta itu med och då är det viktigt att ägna tid åt rätt saker. En bra utgångspunkt kan vara att fokusera på de 20 procent av aktiviteterna som står för 80 procent av resultatet.

”Det är lätt att springa på allt i början. Och då hamnar fokus gärna på enkla saker som är lätta att förstå, även om de kanske inte spelar så stor roll för ditt slutresultat. Se i stället till att lägga tid på de stora och viktiga frågorna. Vad vill du ha åstadkommit om tre månader? Involvera din chef i detta: ’Jag ser det så här, håller du med? Har vi samma förväntningar på det här? Ligger det här i linje med mina mål?’”, säger Jens Nordquist.

Snabbstart — gör så här

1. Boka in ett samtal med din egen chef där ni tydliggör vilka förväntningar som finns på dig och vilka personer du bör träffa.

2. Sätt av tid för att träffa dina nya medarbetare och planera in tid för möten, luncher eller frukostar.

3. Spring inte på allt, utan fokusera på de uppgifter som är viktigast och som ger störst resultat i slutändan.

4. Följ med på möten för att få en bild av verksamheten och vad era kunder eller klienter tycker om er.

Viljan att ta sig an så många uppgifter som möjligt kan också ske på bekostnad av relationerna med dina medarbetare. Därför är det viktigt att du prioriterar din personal och sätter av tid för den. Det kan du göra genom att exempelvis boka in möten, luncher eller frukostar.

”Någonstans är det dina medarbetare som kommer att få dig att lyckas eller inte. Prioritera relationerna i början så kommer det att underlätta både prestation och samarbete på lång sikt.”

En annan bra idé är att sätta dig in i verksamheten genom att till exempel följa med på olika möten. Då kan du också passa på att ta reda på vad era kunder eller klienter tycker om er.

”Det handlar inte om att du ska bli expert. Men att visa att du vill förstå skickar också en bra signal till dina medarbetare, vilket i sin tur skapar förtroende”, säger Jens Nordquist.

Samtidigt behöver du inte vänta till den första dagen med att sätta dig in i verksamheten. Förbered dig gärna genom att till exempel läsa managementböcker som din arbetsgivare rekommenderar och skaffa dig en förståelse för organisationen.

”Det kan handla om någon typ av dokumentation om bolaget. Det beror ju på vilken roll det gäller, men oftast finns det saker att läsa in sig på. Då har du kommit en bit på vägen redan när du sätter din fot på arbetsplatsen”, säger Jens Nordquist.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden