Så blir du en bättre talare

En av de tråkigaste upplevelserna när du ger en presentation är att inte få något gensvar. Oftast beror det på att du inte når fram. Amerikanska affärstidningen Harvard Business Review ger fyra tips på hur du väcker känslor när du ska föra fram ett budskap.

1. Var öppen och genuin
För att bli mer genuin och avslappnad när du talar, se framför dig att du ska tala för någon som du är helt trygg med. Den personen kan vara din partner, en god vän eller ditt barn.
Lägg märke till hur det känns. Den känslan vill du ta med dig när du ska ge presentionen för en annan publik.

När du känner dig trygg får du ett mer naturligt kroppspråk, du ler mer och dina axlar slappnar av. Det leder till att du mer öppet visar vad du känner och tänker.

2. Knyt an till din publik
När du övar på din presentation, tänk på att du vill engagera de som lyssnar. Föreställ dig att du försöker fånga ett litet barns uppmärksamhet. Du ska göra allt för att få honom att lyssna. I sådana situationer har du sällan en strategi. Du gör vad som känns naturligt. Exempelvis kanske du talar lite högre eller rör dig närmre barnet för att få honom att uppmärksamma dig.

3. Känn starkt för ditt ämne
Innan du ger din presentation, fråga dig vad du brinner för. Vad står på spel? Vilket resultat vill du uppnå med din presentation?
Fokusera inte exakt på vad du ska säga utan syftet med presentation och hur du känner kring det. Då kommer du att upplevas som mer mänsklig och engagerande.

4. Lyssna på din publik
För att nå det här målet, tänk på vad dina åhörare kommer att känna när du ska börja tala. Är de förväntansfulla? Oroliga för att du ska komma med dåliga nyheter? När du övar, tänk dig att du observerar din publik noggrant för att kunna upptäcka hur de reagerar på vad du säger.
Om du är väl förberedd kan du ändra delar av din presentation, variera ditt språk eller ställa en oväntad fråga för att få tillbaka åhörarnas uppmärksamhet.

Källa: Harvard Business Review.

nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden