ruben_ostlund
Ruben Östlund. Foto: Svenska filminstitutet.

Ruben Östlunds Ruta något för kontoret?

En vitmarkerad ruta i det offentliga rummet där gemensamma rättigheter och skyldigheter råder. Det är filmregissören Ruben Östlunds och producenten Kalle Bomans nya projekt. I rutan har vi en skyldighet att hjälpa den som ställer sig och i den kan prylar lämnas obevakade, för där får vi inte stjäla. Idén, ska ta oss tillbaka till den gamla tidens samhälle där vi faktiskt litade på främlingar.

Imorgon, lördag öppnar en utställning på Vandalorum utanför Värnamo och 2017 är filmen Rutan tänkt att lanseras.

Vi ringde upp Ruben Östlund, som senast fått massiv uppmärksamhet för filmen Turist, för att höra om rutan kan vara något för arbetslivet?

”Det är alltid svårt att visa att man behöver hjälp och är svag. För att en sådan ruta ska fungera måste det nog vara i en viss typ av företagskultur, där man tar hand om varandra. Men en ruta kanske också skulle kunna skapa en företagskultur där vi har större omsorg om varandra,” funderar Ruben Östlund.

Han menar att en förutsättning för att en ruta ska fungera är en kraftansträngning i att sprida budskapet om vad den står för.

”Om man inrättar en ny idé som det här är så måste man sprida kunskapen vad det är för gemensamma regler som ska råda i rutan. Jag tycker man ska se rutan både som filosofisk och praktisk. Lika praktisk som ett övergångsställe, där vi lär oss att stanna med bilen och att fotgängare har företräde.”

Ruben Östlund tänker att en vitmarkerad ruta på kontoret framförallt skulle kunna bli en plats för whistle blowers, där alla har rätt att göra sin röst hörd kring orättvisor.

”Det borde vara en sund inrättning i en miljö där starka krafter råder för att dämpa vissa röster. Om man till exempel tycker att företaget inte håller sig till lagarna eller om man inte känner sig lyssnad på. Men då måste man också veta att det man säger inte får utnyttjas mot mig.”

På vissa förskolor finns en plats där man kan gå och ställa sig om man känner sig ensam.

Kan det vara något för vuxna på jobbet? Om man till exempel vill ha någon att äta lunch med?
”Ja med en sådan här inrättning uppmuntrar man till att visa att man behöver hjälp. Men den fungerar nog bäst någonstans där alla har lika lite eller lika mycket ansvar. Som bland eleverna på en skola. Då är bara vetskapen om en ruta viktig. För något i samhällsklimatet håller på att förändras, vi tar mindre ansvar för varandra.”

 

Relaterade artiklar

scenskrack
Kommunikation

5 sätt att besegra din scenskräck som chef

Att ställa sig på en scen kan vara skräckinjagande
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

kompischefen
Kommunikation

Studie: Det händer när en vänskap på jobbet havererar

Kan en relation med en medarbetare få konsekvenser för effektiviteten?
forhandlare
Kommunikation

5 tips: Bli en smart förhandlare – och gör alla nöjda

Tänk om du oftare fick gehör för dina tankar, åsikter och förslag. Då skulle din livskvalitet som chef höjas betydligt. Det menar förhandlingsexperten Lars-Johan Åge som i nya boken Happy happy tipsar om hur du gör.
undersokning-2
Kommunikation

Så många döljer sina Facebook-inlägg för chefen

En majoritet vill inte att kollegerna eller chefen ska ta del av deras inlägg på sociala medier, visar en ny undersökning.
upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.
krishjalp
Kommunikation

3 saker du aldrig ska säga till en kollega som befinner sig i kris

Som chef är du även ansvarig för att ge krisstöd för saker som händer utanför jobbet.

krise
Hälsa

8 steg: Så ger chefen stöd – till medarbetaren i kris

Visste du att du som chef också har ett ansvar att ge krisstöd för händelser som inträffar utanför jobbet?