ruben_ostlund
Ruben Östlund. Foto: Svenska filminstitutet.

Ruben Östlunds Ruta något för kontoret?

En vitmarkerad ruta i det offentliga rummet där gemensamma rättigheter och skyldigheter råder. Det är filmregissören Ruben Östlunds och producenten Kalle Bomans nya projekt. I rutan har vi en skyldighet att hjälpa den som ställer sig och i den kan prylar lämnas obevakade, för där får vi inte stjäla. Idén, ska ta oss tillbaka till den gamla tidens samhälle där vi faktiskt litade på främlingar.

Imorgon, lördag öppnar en utställning på Vandalorum utanför Värnamo och 2017 är filmen Rutan tänkt att lanseras.

Vi ringde upp Ruben Östlund, som senast fått massiv uppmärksamhet för filmen Turist, för att höra om rutan kan vara något för arbetslivet?

”Det är alltid svårt att visa att man behöver hjälp och är svag. För att en sådan ruta ska fungera måste det nog vara i en viss typ av företagskultur, där man tar hand om varandra. Men en ruta kanske också skulle kunna skapa en företagskultur där vi har större omsorg om varandra,” funderar Ruben Östlund.

Han menar att en förutsättning för att en ruta ska fungera är en kraftansträngning i att sprida budskapet om vad den står för.

”Om man inrättar en ny idé som det här är så måste man sprida kunskapen vad det är för gemensamma regler som ska råda i rutan. Jag tycker man ska se rutan både som filosofisk och praktisk. Lika praktisk som ett övergångsställe, där vi lär oss att stanna med bilen och att fotgängare har företräde.”

Ruben Östlund tänker att en vitmarkerad ruta på kontoret framförallt skulle kunna bli en plats för whistle blowers, där alla har rätt att göra sin röst hörd kring orättvisor.

”Det borde vara en sund inrättning i en miljö där starka krafter råder för att dämpa vissa röster. Om man till exempel tycker att företaget inte håller sig till lagarna eller om man inte känner sig lyssnad på. Men då måste man också veta att det man säger inte får utnyttjas mot mig.”

På vissa förskolor finns en plats där man kan gå och ställa sig om man känner sig ensam.

Kan det vara något för vuxna på jobbet? Om man till exempel vill ha någon att äta lunch med?
”Ja med en sådan här inrättning uppmuntrar man till att visa att man behöver hjälp. Men den fungerar nog bäst någonstans där alla har lika lite eller lika mycket ansvar. Som bland eleverna på en skola. Då är bara vetskapen om en ruta viktig. För något i samhällsklimatet håller på att förändras, vi tar mindre ansvar för varandra.”

 

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

mote-3
Kommunikation

Psykologen: 5 sätt att göra ett gott första intryck

Du har säkert fått rådet: "Gör ett bra första intryck". Men hur lyckas man? Här är 5 huvudregler du kan följa.
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

topptalare
Kommunikation

Chefen för TED-talks: Mina 10 favoriter

20 minuter, en talare och ett specialområde. TED-talks har blivit ett populärt fenomen på 2010-talet. Nu plockar chefen bakom plattformen ut sina favoriter i videobanken. 
bilden134
Arbetsmiljö

8 misstag: Därför säger de bästa upp sig

Det är lätt att slarva bort en duktig medarbetare

myter1
02:51 min
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Video + Text Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd. 
kritiken
Kommunikation

5 tips: Så kritiserar du chefen – utan att ni blir ovänner

Vissa problem är värda att föra upp till ytan. Men det finns några saker du måste tänka på när du ska leverera konstruktiv feedback.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
cirkus
Beslutsfattande

Orädda chefer är mer framgångsrika

Hon myntade begreppet psykologisk trygghet och är nu aktuell med ny forskning i boken The fearless organization.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden