ruben_ostlund
Ruben Östlund. Foto: Svenska filminstitutet.

Ruben Östlunds Ruta något för kontoret?

En vitmarkerad ruta i det offentliga rummet där gemensamma rättigheter och skyldigheter råder. Det är filmregissören Ruben Östlunds och producenten Kalle Bomans nya projekt. I rutan har vi en skyldighet att hjälpa den som ställer sig och i den kan prylar lämnas obevakade, för där får vi inte stjäla. Idén, ska ta oss tillbaka till den gamla tidens samhälle där vi faktiskt litade på främlingar.

Imorgon, lördag öppnar en utställning på Vandalorum utanför Värnamo och 2017 är filmen Rutan tänkt att lanseras.

Vi ringde upp Ruben Östlund, som senast fått massiv uppmärksamhet för filmen Turist, för att höra om rutan kan vara något för arbetslivet?

”Det är alltid svårt att visa att man behöver hjälp och är svag. För att en sådan ruta ska fungera måste det nog vara i en viss typ av företagskultur, där man tar hand om varandra. Men en ruta kanske också skulle kunna skapa en företagskultur där vi har större omsorg om varandra,” funderar Ruben Östlund.

Han menar att en förutsättning för att en ruta ska fungera är en kraftansträngning i att sprida budskapet om vad den står för.

”Om man inrättar en ny idé som det här är så måste man sprida kunskapen vad det är för gemensamma regler som ska råda i rutan. Jag tycker man ska se rutan både som filosofisk och praktisk. Lika praktisk som ett övergångsställe, där vi lär oss att stanna med bilen och att fotgängare har företräde.”

Ruben Östlund tänker att en vitmarkerad ruta på kontoret framförallt skulle kunna bli en plats för whistle blowers, där alla har rätt att göra sin röst hörd kring orättvisor.

”Det borde vara en sund inrättning i en miljö där starka krafter råder för att dämpa vissa röster. Om man till exempel tycker att företaget inte håller sig till lagarna eller om man inte känner sig lyssnad på. Men då måste man också veta att det man säger inte får utnyttjas mot mig.”

På vissa förskolor finns en plats där man kan gå och ställa sig om man känner sig ensam.

Kan det vara något för vuxna på jobbet? Om man till exempel vill ha någon att äta lunch med?
”Ja med en sådan här inrättning uppmuntrar man till att visa att man behöver hjälp. Men den fungerar nog bäst någonstans där alla har lika lite eller lika mycket ansvar. Som bland eleverna på en skola. Då är bara vetskapen om en ruta viktig. För något i samhällsklimatet håller på att förändras, vi tar mindre ansvar för varandra.”

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chefer1
Kommunikation

4 toppchefer: Så hanterar du krisen – på bästa sätt

När förändringstakten ökar på företagen gäller det att ha en stark inre kompass. Inte minst behöver man kunna stå fast i sin värdegrund när det blir kris. Chef frågade några framgångsrika chefer om vilka fyra ledaregenskaper deras inre kompass snurrar runt.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
exp
Digital HR

Experten: Kollega som näthatar – här drar du gränsen

Krocken i sociala medier uppstår när arbetsgivarens intresse är ett annat än den anställdes inlägg. Det menar Paula Hogéus, expert inom arbetsrätt.
statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

tuffabesked
Kommunikation

Ge tuffa besked – här är 5 råd för att lyckas

Alla företag måste genomgå förändringar – stora som små. Ofta är det chefen som inför alla medarbetare måste ge informationen. Så här gör du för att lyckas.
bilddd
Arbetsmiljö

Var tredje svensk avskyr att prata politik på jobbet

Drar du dig för att prata politik i lunchrummet? Du är inte ensam. Var tredje person avskyr nämligen när det samtalsämnet kommer upp, visar en ny undersökning.
En styrelse som driver innovation kan bli bolagets nya superkraft.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

Styrelsen – så blir den företagets superkraft

Styrelsen behövs för att göra svenska bolag mer innovativa. Driv från styrelserummet kan göra hela skillnaden – och lyfta svenska företag. ”För att kunna bli en strategisk resurs för innovation behöver styrelser utveckla sig", säger Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson.
tranare
Beslutsfattande

Vi sätter betyg på ledarstilarna i landslaget!

Ledare för ledare i herrlandslaget. Vi gör en resa från Tommy Svenssons VM-brons 1994 fram till dagens datum. Här är ledarstilarna som präglat landslaget senaste åren.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden