fredrik-reinfeldt_foto_peter_knutson
Fredrik Reinfeldt. Foto: Pressbild Moderaterna/Peter Knutson.

Reinfeldt: ”Män tror att barnen kan ha för små skor”

Det finns flera strukturer i vårt samhälle som hämmar kvinnor i arbetslivet. En av dem är att kvinnor tar större ansvar över hemmet, sade Fredrik Reinfeldt när han föreläste som hederstalare på Styrelsebalansdagen i Stockholm i tisdags.

”Ni vet de där lapparna barnen har i väskan när de kommer hem där det står ‘Förskolan ska på utflykt och ni måste fixa matsäck’. Vem hittar den där matsäckslappen, läser den och tar ansvar för den?”, frågade Fredrik Reinfeldt publiken på Waterfront i centrala Stockholm.

”Det osynliga omsorgstrycket”, som Reinfeldt kallade det, omfattar allt från sjuka föräldrar till småbarn, tonåringar och städning. Kvinnorna tar helt enkelt ett större ansvar medan männen ofta inte ens ser eller märker vad som behöver göras, påstod Sveriges före detta statsminister under sin föreläsning.

”Många män tror att barnen kan ha de där för små skorna från förra vintern om de bara trycker tillräckligt med foten. Sedan blir det ofta kvinnorna som ser till att barnen får nya skor som passar”, hävdade Fredrik Reinfeldt – som kanske talade från egen erfarenhet?

Chefer kan förstås inte bestämma hur medarbetare väljer att leva sina privatliv. Men Fredrik Reinfeldt menar att chefer behöver föregå med gott exempel och skapa en kultur där det är okej för både kvinnor och män att ta ett större ansvar över hemmet.

”Som statsminister gick jag själv ofta hem tidigare. Om vi sedan inte var färdiga med något på jobbet kunde vi fortsätta diskutera det hemifrån på kvällen istället. Det funkar med dagens teknik. Jag lovar”, sade Fredrik Reinfeldt.

Relaterade artiklar

cissidavid1
 

Bildspecial: Så var årets Chefdagen

Krispiga gräshoppor som snacks på scen och en massa annat matnyttigt. Se alla bilder och hela direktrapporten här!

intro_motesskola
Annonssamarbete Chef + Svenska Möten

Stor guide: Bli en mästare på möten

Lär dig leda och nå mål med hjälp av effektiva och inspirerande möten. Här i Chefens mötesskola blir du en stjärna som mötesledare – i 6 steg.
Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.
alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.
storistopp
 

Så var Chef i Almedalen 2019

Här finns alla bilder och information om Chef i Almedalen 2019.

illusforskare
 

Specialsajt: Så får chefen grepp om klimatkrisen

 Här på vår klimatsida kan du få de bästa råden från våra experter för hur du kommer igång!
Ställ frågor om engagemanget – och ta action på de svar du får, säger Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 frågor du ska ställa till dina medarbetare 2020

Gör enkla frågor om engagemang till en framgångsfaktor i ditt ledarskap. ”Då kommer du åt en hävstångseffekt”, säger Viktoria Lindhé på &frankly. Här tipsar hon om konkreta actions för chefer ­– när medarbetarnas engagemang sviktar.
feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.