psykopater

Psykopater på jobbet skiljer sig – från land till land

Finns det olika sätt att beskriva en psykopat i olika länder? Det ville en forskargrupp i Nederländerna ta reda på – och kom fram till ett resultat som kan påverka synen av psykopater inom arbetslivet.

Chef har tidigare skrivit om ”Psykopater i arbetslivet” där Mike Florette tillsammans med Lisbet Duvringe har gått igenom en stor mängd forskning om psykopatiskt beteende. Nu kommer ny forskning i ämnet.

En forskningsgrupp ledd av psykologiprofessorn Bruno Vershuere vid Amsterdam Universitet har nämligen  gått igenom material från 7 500 brottsutövare och hittat en förvånansvärd hög andel med psykopatiska drag.

Genom att svara på 20 frågor indelade i fyra olika ämnen kunde man med hjälp av PC-R (psychopathy checklist – revised) hitta karaktärer med avsaknad av empati, manipulativa drag och patologiskt ljugande. Sedan jämförde man resultatet mellan olika länder och hittade tydliga olikheter.

Okänslighet och bristande empati var vanligaste sätten att beskriva en psykopat i USA. Men i Nederländerna var oansvarsfull och att ha en parasitisk livsstil betydligt vanligare.

Läs också: Se upp för psykopaten på jobbet

Slutsatsen forskarna gör är att det helt enkelt kan vara så att psykopater inom arbetslivet i USA kan skilja sig från psykopater i Nederländerna. Även om det kan låta osannolikt menar man att landets kultur kan påverka både individens beteende och uppfattningar om psykiska sjukdomar.

Dessutom tillägger man att vilka symtom som blir centrala kan påverkas av vilken tid vi lever i och geografisk plats. Syftet med forskningen beskrivs som ett sätt att ”lösa den olösta frågan vad psykopati egentligen är” och vilka uttryck den har världen över.

Läs också: Sex och rykten ger kvinnliga psykopater makt

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

svara_samtal_webb
Konflikthantering

Så tar du ett svårt samtal – i 10 steg

Nyckeln till ett bra samtal stavas förberedelse och tydlighet. Om du förbereder dig noga kommer det också bli lättare att stå för ditt ord under samtalet, menar ledarskapsexperten Anna Lundwall.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
korrupp
Beslutsfattande

9 tips för att upptäcka korruption – på ditt jobb

Korruption. Ett fenomen som är väldigt, väldigt avlägset Sverige och svenska chefers vardag – eller? ”Att Sverige skulle vara förskonat från korruption är en missuppfattning”, säger Lars Björklund, etik- och ledarskapsexpert.
korrupt
Beslutsfattande

Sluta blunda för korruptionen – den finns i Sverige också

Hur utbredd är korruptionen inom din organisation? Och vad gör du som ledare för att upptäcka och bekämpa den? Ständiga avslöjanden om hur etik och moral satts ur spel i svenska företag och myndigheter aktualiserar chefers ansvar.
kajsa
Konflikthantering

Butikschefen: ”De förföljde mig och skrek könsord”

Hotfulla kunder skrek könsord och förföljde butikschefen Kajsa Salheden på väg hem när hon skulle hämta barn på förskolan. Att polisanmäla kändes meningslöst, säger hon.
bilddd
Arbetsmiljö

Var tredje svensk avskyr att prata politik på jobbet

Drar du dig för att prata politik i lunchrummet? Du är inte ensam. Var tredje person avskyr nämligen när det samtalsämnet kommer upp, visar en ny undersökning.
Patrik Karlsson på Ingram Micro har egenskaper som gör honom till den nya tidens startup-chef.
Annonssamarbete Chef + Samhall

Han är den nya tidens startup-chef

En ny typ av ledare behövs – de med förmågan att starta upp människor. ”Självförtroendet är nyckeln”, säger Patrik Karlsson på Ingram Micro. Han är en chef med den viktiga kunskapen om hur man får in personer i arbete och utvecklar dem framåt.
hotfullta
Konflikthantering

3 råd: Hotfullt på jobbet – så skyddar du dig

Var tredje chef har blivit hotad. Men hur ska du agera om det blir hotfullt på jobbet? Här är säkerhetsexperterns bästa råd.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden