psykopater

Psykopater på jobbet skiljer sig – från land till land

Finns det olika sätt att beskriva en psykopat i olika länder? Det ville en forskargrupp i Nederländerna ta reda på – och kom fram till ett resultat som kan påverka synen av psykopater inom arbetslivet.

Chef har tidigare skrivit om ”Psykopater i arbetslivet” där Mike Florette tillsammans med Lisbet Duvringe har gått igenom en stor mängd forskning om psykopatiskt beteende. Nu kommer ny forskning i ämnet.

En forskningsgrupp ledd av psykologiprofessorn Bruno Vershuere vid Amsterdam Universitet har nämligen  gått igenom material från 7 500 brottsutövare och hittat en förvånansvärd hög andel med psykopatiska drag.

Genom att svara på 20 frågor indelade i fyra olika ämnen kunde man med hjälp av PC-R (psychopathy checklist – revised) hitta karaktärer med avsaknad av empati, manipulativa drag och patologiskt ljugande. Sedan jämförde man resultatet mellan olika länder och hittade tydliga olikheter.

Okänslighet och bristande empati var vanligaste sätten att beskriva en psykopat i USA. Men i Nederländerna var oansvarsfull och att ha en parasitisk livsstil betydligt vanligare.

Läs också: Se upp för psykopaten på jobbet

Slutsatsen forskarna gör är att det helt enkelt kan vara så att psykopater inom arbetslivet i USA kan skilja sig från psykopater i Nederländerna. Även om det kan låta osannolikt menar man att landets kultur kan påverka både individens beteende och uppfattningar om psykiska sjukdomar.

Dessutom tillägger man att vilka symtom som blir centrala kan påverkas av vilken tid vi lever i och geografisk plats. Syftet med forskningen beskrivs som ett sätt att ”lösa den olösta frågan vad psykopati egentligen är” och vilka uttryck den har världen över.

Läs också: Sex och rykten ger kvinnliga psykopater makt

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chefer1
Kommunikation

4 toppchefer: Så hanterar du krisen – på bästa sätt

När förändringstakten ökar på företagen gäller det att ha en stark inre kompass. Inte minst behöver man kunna stå fast i sin värdegrund när det blir kris. Chef frågade några framgångsrika chefer om vilka fyra ledaregenskaper deras inre kompass snurrar runt.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

exp
Digital HR

Experten: Kollega som näthatar – här drar du gränsen

Krocken i sociala medier uppstår när arbetsgivarens intresse är ett annat än den anställdes inlägg. Det menar Paula Hogéus, expert inom arbetsrätt.
statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

tuffabesked
Kommunikation

Ge tuffa besked – här är 5 råd för att lyckas

Alla företag måste genomgå förändringar – stora som små. Ofta är det chefen som inför alla medarbetare måste ge informationen. Så här gör du för att lyckas.
aaaa-2
Arbetsmiljö

8 sätt: Så hanterar du en narcissist

Oavsett om det är chefen eller en anställd – en narcissistisk person kan vara en mardröm för arbetsplatsen. Här är 8 sätt att hantera situationen.

domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
pontus-3
Konflikthantering

Efter 20 år som vd – skrev bok om att göra misstag

Misslyckanden är naturliga i en förändringsprocess, skriver Pontus Bodelsson i sin bok Ledarskap för förändring. Där delar han generöst med sig av lärdomar och missar.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden