psykopater

Psykopater på jobbet skiljer sig – från land till land

Finns det olika sätt att beskriva en psykopat i olika länder? Det ville en forskargrupp i Nederländerna ta reda på – och kom fram till ett resultat som kan påverka synen av psykopater inom arbetslivet.

Chef har tidigare skrivit om ”Psykopater i arbetslivet” där Mike Florette tillsammans med Lisbet Duvringe har gått igenom en stor mängd forskning om psykopatiskt beteende. Nu kommer ny forskning i ämnet.

En forskningsgrupp ledd av psykologiprofessorn Bruno Vershuere vid Amsterdam Universitet har nämligen  gått igenom material från 7 500 brottsutövare och hittat en förvånansvärd hög andel med psykopatiska drag.

Genom att svara på 20 frågor indelade i fyra olika ämnen kunde man med hjälp av PC-R (psychopathy checklist – revised) hitta karaktärer med avsaknad av empati, manipulativa drag och patologiskt ljugande. Sedan jämförde man resultatet mellan olika länder och hittade tydliga olikheter.

Okänslighet och bristande empati var vanligaste sätten att beskriva en psykopat i USA. Men i Nederländerna var oansvarsfull och att ha en parasitisk livsstil betydligt vanligare.

Slutsatsen forskarna gör är att det helt enkelt kan vara så att psykopater inom arbetslivet i USA kan skilja sig från psykopater i Nederländerna. Även om det kan låta osannolikt menar man att landets kultur kan påverka både individens beteende och uppfattningar om psykiska sjukdomar.

Dessutom tillägger man att vilka symtom som blir centrala kan påverkas av vilken tid vi lever i och geografisk plats. Syftet med forskningen beskrivs som ett sätt att ”lösa den olösta frågan vad psykopati egentligen är” och vilka uttryck den har världen över.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

danger
Arbetsmiljö

Här är den största säkerhetsrisken för svenska företag

Antalet IT-attacker mot svenska företag har ökat sedan 2014. Men enligt 4 av 5 IT-chefer är det något annat som är den största säkerhetsrisken, visar en ny undersökning.
macro-puzzle-piece-hold-by-man
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

friends
Kommunikation

Kompis på jobbet? Så lyckas du som chef

Här är 5 råd för att lyckas med konstycket: Kompis och chef – på samma gång.
mobbade
Arbetsmiljö

586 chefer: ”Vi är mobbade på jobbet”

Chefer beskylls ofta för att ligga bakom mobbning. Men nu visar en ny svensk undersökning att det är tvärtom på många arbetsplatser – vilket ofta leder till att chefen väljer att sluta.
mobbing
Arbetsmiljö

Psykologen: ”Så upptäcker du mobbning på jobbet”

Många chefer är ensamma och oerfarna när det gäller att hantera kränkningar och mobbning. Psykologen Jehoshua Kaufman vill stötta dem med konkreta råd och inspiration.
nisseb
Konflikthantering

Nils Bildt: 5 råd för att krishantera som Napoleon

Nils Bildt, överste i Försvaret och framgångsrik ledare på Teleopti med kontor i 15 länder vet att det inte funkar att huka i skyttegravarna. Här är hans bästa råd för ledarskap i osäkra tider.
Lisa Gunnarsson på LinkedIn, Bodil Sidén på Uber och Amelia Adamo
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Toppcheferna: Här är ledarna som lyfte oss

En tuff chef som fick henne att gråta. En förebild som tipsade om en lista som förändrade chefslivet. Och en ledare som fick henne att levla som en Pokémon. Här hyllar toppcheferna Amelia Adamo, Lisa Gunnarsson och Bodil Sidén de kvinnliga chefer som lyfte dem.
figtas
Konflikthantering

”Två kolleger i djup konflikt – vad gör jag?”

Två medarbetare är allvarligt osams. Så här ska du agera som chef – enligt psykologen Nishteman Hosseini.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden