Om Årets Chef – Palle Lundberg

Palle Lundberg blev Botkyrkas kommundirektör 2002. Han kom då från en chefstjänst inom Västerås Stad. Ganska omgående var han med och startade ett projekt som skulle sätta ledarskapet på kommunkartan. Nu har alla chefer i Botkyrka kommun, på olika nivåer, genomgått ledarutvecklingsprogrammet.

»Om samspelet ska bli framgångsrikt måste det ske från toppen och ut i organisationen. Det finns en tydlig koppling mellan gott ledarskap och verksamhetsresultatet«, säger Palle Lundberg.
Enkäter som gjorts bland medarbetare och medborgare visar att Botkyrka är en bra kommun att både jobba och bo i.

»Vi tror att ledarskapet är en bidragande orsak. Samspelet i verksamheten fungerar allt bättre. Vi är klara och tydliga med hur uppdraget ser ut. Och det påverkar alla«, säger han.

Han har en coach i ledarskap, någon som »skjuter lagom hårda bollar, så att jag får utvecklas«. Men det är i jobbet som de största utmaningarna finns. Han trivs nämligen på lagom hal is. Och det har inte enbart varit stående ovationer och prisutmärkelser för Palle Lundbergs ledarskap. För några år sedan skedde en omorganisation inom Vård- och omsorgsförvaltningen i Botkyrka kommun, som bland annat ställde nya krav på ledarskapet.

Palle Lundberg talar om en »Uppgradering av ledarskapet«. I samarbete med de fackliga organisationerna togs en profil fram över vad som krävdes av en chef. Kravprofilen stämde överens med några av cheferna, men inte på alla. Vissa av dem fick kompetensutveckling – andra fick söka nya tjänster inom organisationen.

»Jag ställde krav på resultat, förvaltningschefen konstaterade att de fick göra på det här sättet för att nå upp till den nya kravprofilen«, säger han.
Palle Lundberg gjorde likadant när han arbetade i Västerås och menar att »vi kommer att få se mer av det i framtiden«.

Negativa röster har höjts. Men Palle upplever inte att han fått ta emot mycket stryk av dem som står under honom för sitt ledarskap.
»Jag är väldigt noga med vem som är min uppdragsgivare. Nästan alla chefer har också en chef, så även jag. Jag låter mig ledas och gör det som förväntas av mig«, säger han.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden