”Överraskande att ledarskapet är så avgörande”

Är resultatet förvånande?
”Å ena sidan, och utifrån ett ledarskapsperspektiv, är resultatet inte förvånande, tvärtom: skickliga ledare blir mer lång­livade än mindre skickliga.

Å andra sidan är det över­raskande hur ledarskapsförmågan här kan bli så tydligt urskiljande för ett statsråds framtid eftersom det inte sällan är mer än enbart personliga egenskaper och kvaliteter som tas hänsyn till vid tillsättande av poster inom partipolitiken.

Aspekter som falangstrider och förhandlingar, ”lång och trogen tjänst i partiet”, nätverk och så vidare kan också väga tungt i möjligheten att avancera”, säger Jenny Madestam.

Vad är skillnaden mellan politiskt ledarskap och att vara till exempel vd?
”Den största skillnaden handlar om att detta är ett ledarskap som utövas i offentligheten. Konsekvensen blir att allt du gör och säger kan, och ska, granskas. Det är betydligt svårare att stänga igen dörren och ta beslut eller agera i det dolda.

En del i detta är självklart även den oerhörda mediala granskning politiska ledare utsätts för. Relationen till media är samtidigt symbiotisk: politiska ledare och media är beroende av varandra”, säger hon.

Samt att vara väljarna till lags?
”Ja, en annan aspekt som skiljer är att en politisk ledare baserar sitt mandat på förtroende från det egna partiets medlemmar och väljarna. En vd behöver också förtroende, av företagets styrelse, men detta är likväl inte riktigt samma premisser. Saknar du organisationens eller väljarnas förtroende som politiker så finns du inte”, säger Jenny Madestam.

Läs mer: Vad-var-det-vi-sa? Regeringens ledaregenskaper utvärderas.

Relaterade artiklar

illusforskare
 

Specialsajt: Så får chefen grepp om klimatkrisen

 Här på vår klimatsida kan du få de bästa råden från våra experter för hur du kommer igång!
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.