”Överraskande att ledarskapet är så avgörande”

Är resultatet förvånande?
”Å ena sidan, och utifrån ett ledarskapsperspektiv, är resultatet inte förvånande, tvärtom: skickliga ledare blir mer lång­livade än mindre skickliga.

Å andra sidan är det över­raskande hur ledarskapsförmågan här kan bli så tydligt urskiljande för ett statsråds framtid eftersom det inte sällan är mer än enbart personliga egenskaper och kvaliteter som tas hänsyn till vid tillsättande av poster inom partipolitiken.

Aspekter som falangstrider och förhandlingar, ”lång och trogen tjänst i partiet”, nätverk och så vidare kan också väga tungt i möjligheten att avancera”, säger Jenny Madestam.

Vad är skillnaden mellan politiskt ledarskap och att vara till exempel vd?
”Den största skillnaden handlar om att detta är ett ledarskap som utövas i offentligheten. Konsekvensen blir att allt du gör och säger kan, och ska, granskas. Det är betydligt svårare att stänga igen dörren och ta beslut eller agera i det dolda.

En del i detta är självklart även den oerhörda mediala granskning politiska ledare utsätts för. Relationen till media är samtidigt symbiotisk: politiska ledare och media är beroende av varandra”, säger hon.

Samt att vara väljarna till lags?
”Ja, en annan aspekt som skiljer är att en politisk ledare baserar sitt mandat på förtroende från det egna partiets medlemmar och väljarna. En vd behöver också förtroende, av företagets styrelse, men detta är likväl inte riktigt samma premisser. Saknar du organisationens eller väljarnas förtroende som politiker så finns du inte”, säger Jenny Madestam.

Läs mer: Vad-var-det-vi-sa? Regeringens ledaregenskaper utvärderas.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video:

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden