effektivitet_glad_nytta_ro
Illustration: Sanna Mander.

Chefen är (lite) lyckligare än sina medarbetare

Chefer är något nöjdare med livet än övriga medarbetare och faktiskt inte mer stressade – på jobbet. På fritiden ser det annorlunda ut.

När svenska chefer får skatta hur nöjda de är med livet i stort hamnar snittet på strax under sju på en skala från noll till tio. Därmed är cheferna något nöjdare än övriga medarbetare. Det visar Wise happiness som genomförs för fjärde året i rad bland drygt 2 000 svenskar och danskar för att mäta lyckonivån och vad den beror på.

Chefer upplever sig inte heller mer stressade än övriga medarbetare på jobbet. Snittet ligger på tre av fem, däremot är cheferna lite mer stressade på fritiden.

Roland Gustavsson som är vd för hr- och rekryteringsföretaget Wise Group, som ligger bakom undersökningen, tror att cheferna är nöjdare med livet därför att de har större möjlighet att påverka sin egen vardag på jobbet, både vad gäller tid och innehåll.

Att man i snitt tjänar mer gör också att man sannolikt har mindre att oroa sig för när det gäller privatekonomin. Att chefer stressar mer på fritiden kan bero på att man i högre grad behöver jobba hemifrån på kvällar och helger. 30 procent av cheferna i undersökningen jobbar utanför arbetstid medan 19 procent av vanliga medarbetare gör det.

”Inte minst upplever cheferna att när de jobbar i större utsträckning på fritiden så leder det till att de tvingas nedprioritera personliga relationer. Det är en sak som stressar cheferna mer än andra.”

En av de saker som stressar chefer mest på jobbet är att bli avbrutna. Här tycker Roland Gustavsson att han själv kommit till en insikt:

”Jag tycker att man måste acceptera och förlika sig med att man som chef måste vara närvarande, fysiskt eller på andra sätt. Det i sin tur leder till att man blir avbruten, men det har också sådana enorma fördelar i att man snabbare ser vad som händer i organisationen och hur medarbetarna mår. Och det avlastar mig i min vardag. Det kommer färre mejl och samtal, jag slipper en massa steg när vi tar samtal stående vid ett skrivbord.”

Det här gör chefer lyckliga på jobbet:

1) Meningsfullhet och uppskattning

2) Arbetsklimat och kollegor

3) Kompetensutveckling

4) Kundrelationer

Det här stressar chefer mest på jobbet:

1) Hög arbetsbelastning

2) Att bli avbruten

3) Bristande tydlighet

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden