aaasda

Nobelpristagaren: 5 psykologiska missar – när du får välja först

Årets Nobelpris i ekonomi går till professorn Richard H Thaler. Han får priset för att ha forskat kring hur mänskliga brister påverkar ekonomiska beslut. Här är 5 psykologiska missar vi gör när vi får välja först – hämtade från Thalers senaste bok.

När Rickard H Thaler fick en anställning på ansedda University of Chicago Booth på 90-talet visade det att beteendeekonomi tagit sig in i finrummet. Det var också där han började jobba stjärnjuristen Cass Sunstein – som han kallat för forskningens Lionel Messi.

Men nu är det Thaler som är stjärnan när han tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne och nio miljoner kronor för att ha forskat hur bristande självkontroll och mänskliga tillkortakommande påverkar ekonomiska beslut.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

I senaste bok ”Beslut och beteenden – att förutsäga det oförutsägbara” (som Chefboken har sammanfattat på 19 minuter) tittar professorn närmare på bytesaffärer i idrottsklubbar och upptäckte en rad fenomen i beslutsfattande.

Thalers viktigaste insikt var att ledare ofta överskattar betydelsen att få välja tidigt.

Här är fem psykologiska missar vid tidiga val:

1) Människor är övermodiga

Vi har en övertro på hur duktiga vi är på att särskilja alternativ.

2) Människor gör allt för extrema prognoser

I byteshandel handlar det om att talangjägare allt för ofta tror att de ser framtida superstjärnor – när sådana i verkligheten är väldigt ovanliga.

3) Vinnarens förbannelse

När många budgivare konkurrerar om samma objekt är vinnaren ofta den som övervärderar objektet mest.

4) Den falska konsensuseffekten

Människor tenderar att tro att andra delar deras prefenser. I experiment har det exempelvis visat att Iphoneägare överskattar hur många andra som äger en Iphone – medan det är tvärtom för personer som har andra mobiler.

5) Nutidsbias

Alla vill vinna nu – inte sedan.

Relaterade artiklar

uppfoljning
Beslutsfattande

Stilsäkra vd:n Maud Spencer om kritikstormen

Maud Spencer, vd på Svalson i Piteå, gav stiltips till andra chefer. En artikel som var Chefs mest lästa förra veckan och väckte stora reaktioner. ”Är man inte rädd för att sticka ut hakan kan det vara väldigt roligt”, säger Spencer.

robot_manniska
Annonssamarbete Chef + Företagsuniversitetet

Säg hej till ditt nya lärande

Bli din egen rektor. Fånga osynlig kunskap. Ledare som landar rätt i det nya lärandet har allt att vinna. ”Det här är en karriärdefinierande utmaning för chefer”, menar Daniel Kjellsson, Företagsuniversitetets framtidsstrateg.
smarttweet-2
Beslutsfattande

Linkedins vd gav precis bästa rådet till chefer

Han är utsedd till en av världens populäraste chefer – av sina medarbetare. Nu ger Jeff Weiner, vd för Linkedin, ett råd till andra chefer – med två korta meningar.

hund-2
Beslutsfattande

Ultimata svaret när någon ber om högre lön

En medarbetare tycker att hen är underbetald och kräver högre lön. Vad svarar du? Regel nummer ett är att aldrig säga ja eller nej direkt.
janne-2
Beslutsfattande

Chef synar Janne Anderssons ledarskap

Han plockar ner divorna på gräsmattan och får dem att, precis som han, bära sina väskor till spelarbussen. Men innan han kan börja arbeta med motivation och grupp-dynamik kräver han ordning och reda. Förbundskapten Janne Andersson sägs utöva ett ledarskap som håller längre än till VM.

cheferfb
Beslutsfattande

Så många chefer är Facebook-vän – med sina anställda

Är du vän med dina medarbetare på Facebook? Då är du inte ensam. En undersökning från Novus visar att varannan chef i Sverige är det – vilket kan skapa konflikter på arbetsplatsen.
test2-4
Annonssamarbete Chef + Optapad

5 saker smarta chefer vet om ergonomi

Få chefer är utbildade i ergonomi. Ändå är det ofta där ansvaret för inköp av ergonomiska produkter landar. Vilse i djungeln av datormöss och specialhjälpmedel? Här är råden som hjälper dig välja rätt.
langden
Arbetsmiljö

Forskning: Så orkar en chef i längden – 8 punkter

Döm dig inte själv, var din egen bästa kompis och lyssna på signaler från din kropp. Det är nycklarna för att orka i längden som chef, visar ny forskning från Stockholm Universitet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden