nintendochef

Nintendo-chefen gick till jobbet – med en droppställning

Han ligger bakom ett av Nintendos mest framgångsrika TV-spel. Men Masahiro Sakurai har fått betala med sin hälsa.

Att japanska företag är kända för sin tuffa arbetskultur är ingen nyhet. Chef har tidigare skrivit om att mängden övertidstimmar kan skapa en hotbild mot chefer. Det är så vanligt att arbeta ihjäl sig att det finns ett ord för det – Karoshi.

Därför vill japanska myndigheter införa en regel som innebär att en anställd max får jobba 45 timmar övertid – per vecka.

sydkorea

Läs också: Här låser man personalens datorer – för att förhindra övertid

En som inte kunnat lyssna på det örat är Masahiro Sakurai. Han är skapare bakom TV-spelssuccén Smash Bros – som sålt på rekordnivåer i Europa. När han försökte ta ledigt några dagar över jul slutade det med en matförgiftning. Det hindrade dock inte Sakurai från att dyka upp på jobbet – med en droppställning, vilket sajten FZ.se först skrev om.

”All kraft jag investerat i mitt arbete, där jag hela tiden försöker utmana mig själv, kan en dag få konsekvenser för min hälsa”, säger han i en intervju.

Nu har Nintendo-chefen försökt hitta en bättre balans mellan jobb och fritid. Därför har han bestämt sig för att stanna på kontoret till senast klockan 22. Han har tidigare haft problem min sin hälsa sedan han känt en för stor press kopplat till sitt arbete.

Vi får nog se det här som ett avskräckande exempel för andra chefer.

stress134

Läs också: Forskning: Hjälp en kollega – sänker din stressnivå

Relaterade artiklar

friskvard-3
Arbetsmiljö

Forskning bekräftar: Så mycket ger friskvården på jobbet

Brist på tid och pengar är det främsta hindret för friskvårds­satsningar på jobbet, svarar Sveriges chefer i Chefs undersökning. Samtidigt visar forskning att varje satsad friskvårdskrona ger minst 1,50 tillbaka. Men hur gör man då?
Julia Jobacker på Bravura. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Bravura

8 onödiga missar när chefen gör jobbintervju

Två av tre som söker jobb får en sämre bild av företaget när de varit där på anställningsintervju. Låt det inte hända hos er. Rekryteraren Julia Jobacker lär dig hantera intervjuer som ett proffs.
sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
trotter-3
Arbetsmiljö

Här är 9 myter om utmattning – som inte stämmer

Myterna kring utmattningssyndrom många

forstaelse
Arbetsmiljö

Undersökning: Ökad insikt om psykisk ohälsa

Allt fler förstår att psykisk ohälsa är ett skäl för sjukskrivning. En av de främsta orsakerna är att ämnet blivit mindre tabulagt, enligt en Novus-undersökning.
frustrerade
Arbetsmiljö

Chocksiffran: Så många svenskar är frustrerade – på jobbet

Har du dunkat näven i bordet när kaffemaskinen är trasig eller ert IT-system brakar samman? Du är inte ensam. En färsk undersökning visar nämligen att en stor majoritet kontorsarbetare är väldigt frustrerade.
Helene Leitner Larsson på Inhouse. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + Inhouse

Lär dig säkra de bästa kollegorna – med onboarding

Håll undan konkurrenterna. Landa talangerna. Lotsa nya medarbetare rätt. Chefer som kan onboarding får ett övertag i dragkampen om de bästa nya kollegorna.
utbranning1
Arbetsmiljö

Chefspsykologen: 7 tips för att undvika utmattning

Så här ska du agera för att inte gå in i väggen.