nintendochef

Nintendo-chefen gick till jobbet – med en droppställning

Han ligger bakom ett av Nintendos mest framgångsrika TV-spel. Men Masahiro Sakurai har fått betala med sin hälsa.

Att japanska företag är kända för sin tuffa arbetskultur är ingen nyhet. Chef har tidigare skrivit om att mängden övertidstimmar kan skapa en hotbild mot chefer. Det är så vanligt att arbeta ihjäl sig att det finns ett ord för det – Karoshi.

Därför vill japanska myndigheter införa en regel som innebär att en anställd max får jobba 45 timmar övertid – per vecka.

sydkorea

Läs också: Här låser man personalens datorer – för att förhindra övertid

En som inte kunnat lyssna på det örat är Masahiro Sakurai. Han är skapare bakom TV-spelssuccén Smash Bros – som sålt på rekordnivåer i Europa. När han försökte ta ledigt några dagar över jul slutade det med en matförgiftning. Det hindrade dock inte Sakurai från att dyka upp på jobbet – med en droppställning, vilket sajten FZ.se först skrev om.

”All kraft jag investerat i mitt arbete, där jag hela tiden försöker utmana mig själv, kan en dag få konsekvenser för min hälsa”, säger han i en intervju.

Nu har Nintendo-chefen försökt hitta en bättre balans mellan jobb och fritid. Därför har han bestämt sig för att stanna på kontoret till senast klockan 22. Han har tidigare haft problem min sin hälsa sedan han känt en för stor press kopplat till sitt arbete.

Vi får nog se det här som ett avskräckande exempel för andra chefer.

stress134

Läs också: Forskning: Hjälp en kollega – sänker din stressnivå

Relaterade artiklar

Collage: Orolig person i folksamling samt livspussel i form av ett pussel
Arbetsmiljö

Fler söker stöd för oro och relationer – färre för livspusslet

Ökad sjukskrivning, ökad efterfrågan på psykologsamtal och ergonomigenomgångar. De negativa konsekvenserna av pandemin för såväl arbetsgivare och medarbetare börjar synas.
Att snabbt kunna hjälpa till i coronakrisen, bland annat med att paketera handsprit, ökade engagemanget hos medarbetare, menar Anna-Lena Strömsten på Scania.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

”Att hjälpa till finns i Scanias DNA”

En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet. ”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
digital kbt kan hjälpa mot oro över coronakrisen
Arbetsmiljö

Digital hjälp effektivt vid covid-oro

Ett helt nyutvecklat digitalt självhjälpsprogram för att hantera oro vid covid-19 har visat sig ha god effekt. Deltagarna hade också en signifikant förbättrad daglig funktion på arbetet, enligt forskarna på Karolinska institutet.
fragortillmedarbetare
Arbetsmiljö

Tre frågor du borde ställa till dina medarbetare just nu

Under covid 19-krisen är det lätt att missa viktiga aspekter av ledarskapet. Här är tre frågor du borde ställa till dina medarbetare som chef.
Illustration med kvinna som har ett zoom-möte i ett stökigt rum med tomflaskor.
Arbetsmiljö

Fyra av tio chefer ser tecken på missbruk bland medarbetarna

Nästan 45 procent av cheferna märker tecken på missbruk bland sina medarbetare, visar Chefs undersökning. ”En anmärkningsvärt hög andel”, säger Anna Thulin, vd för expertorganisationen Alna.
Johnny Warström sitter på en soffkant.
Arbetsmiljö

Här är företaget där ingen får jobba mer än 40 timmar per vecka

På Mentimeter får ingen av medarbetarna under några omständigheter jobba mer än 40 timmar i veckan. ”Det får oss att prioritera smartare”, säger Johnny Warström, vd.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Chef som sitter i hallkorridor
Arbetsmiljö

Larmsiffrorna: Varannan chef känner obehag inför att gå till jobbet

Allt fler chefer känner obehag inför att ”gå till jobbet”. Värst är det inom offentliga sektorn, enligt Jobbhälsobarometern 2020. Det är en markant försämring i år. Cheferna trivs varken med jobb eller arbetsuppgifter.