nintendochef

Nintendo-chefen gick till jobbet – med en droppställning

Han ligger bakom ett av Nintendos mest framgångsrika TV-spel. Men Masahiro Sakurai har fått betala med sin hälsa.

Att japanska företag är kända för sin tuffa arbetskultur är ingen nyhet. Chef har tidigare skrivit om att mängden övertidstimmar kan skapa en hotbild mot chefer. Det är så vanligt att arbeta ihjäl sig att det finns ett ord för det – Karoshi.

Därför vill japanska myndigheter införa en regel som innebär att en anställd max får jobba 45 timmar övertid – per vecka.

sydkorea

Läs också: Här låser man personalens datorer – för att förhindra övertid

En som inte kunnat lyssna på det örat är Masahiro Sakurai. Han är skapare bakom TV-spelssuccén Smash Bros – som sålt på rekordnivåer i Europa. När han försökte ta ledigt några dagar över jul slutade det med en matförgiftning. Det hindrade dock inte Sakurai från att dyka upp på jobbet – med en droppställning, vilket sajten FZ.se först skrev om.

”All kraft jag investerat i mitt arbete, där jag hela tiden försöker utmana mig själv, kan en dag få konsekvenser för min hälsa”, säger han i en intervju.

Nu har Nintendo-chefen försökt hitta en bättre balans mellan jobb och fritid. Därför har han bestämt sig för att stanna på kontoret till senast klockan 22. Han har tidigare haft problem min sin hälsa sedan han känt en för stor press kopplat till sitt arbete.

Vi får nog se det här som ett avskräckande exempel för andra chefer.

stress134

Läs också: Forskning: Hjälp en kollega – sänker din stressnivå

Relaterade artiklar

halsning
Arbetsmiljö

Ljudet av en annan kollega – ljuv musik på hemmakontoret

Reklambyrån Familjen lät videosamtalen vara igång efter mötestidens slut, för att medarbetarna skulle kunna höra ljudet av varandra. Nu har de tagit fram en specialsajt som låter dig återuppleva det underbara ljudet av kontor – hemma.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan på arbetsplatsen
Arbetsmiljö

4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan”

Trots att både fysiskt och psykiskt välmående på jobbet stått i fokus under senare år är många fortfarande missnöjda med hur frågan värderas på arbetsplatsen. Det framgår av en ny undersökning.

depp
Arbetsmiljö

Det avgör om chefen arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa

Arbetsmiljölagen är glasklar: Förebyggande arbete mot psykisk ohälsa är en del av chefens ansvar. Så vad krävs för att chefen ska kunna ta det ansvaret?
positivledare
Arbetsmiljö

Byt strategi – och bli en mer positiv ledare

Sluta drömma om en problemfri arbetsplats. Lägg inte all energi på att försöka motivera dina medarbetare. Här får du tre tips på hur du ska tänka för att bli en mer positiv ledare.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
stress-2-2
Arbetsmiljö

Undersökning: Stresshantering på jobbet får underkänt

Fler än var tionde svensk har varit sjukskriven för stress under de senaste tre åren, enligt en ny undersökning.