karljohanpersson-3
H&M:s Karl Johan Persson ska bli bättre på hållbarhet. Foto: Daniel Månsson.

Näringslivstoppar samverkar för hållbarhet

I dag träffades några av Sveriges främsta toppchefer – bland andra Olof Persson, vd Volvo AB, Hans Vestberg, vd Ericsson, Sarah McPhee, vd SPP och Karl-Johan Persson, vd H&M – på biståndsmyndigheten Sida för att diskutera globalt hållbarhetsarbete. På plats var även finansminister Anders Borg och biståndsminister Hillevi Engström.

Förra året kom 20 av Sveriges största företag överens med Sida om att samarbeta på området, i satsningen Swedish leadership for sustainable development. Nätverket har antagit en gemensam deklaration som lyfter fram fyra prioriterade områden:

– Skapa jobb med anständiga villkor.

– Bekämpa korruption och oetiskt uppförande.

– Minska miljöpåverkan och använda resurser på ett effektivare sätt.

– Integrera hållbar utveckling i affärsmodeller och kärnverksamhet.

På mötet på Sida redovisade de olika medverkande företagen för en rad projekt:

– Volvo storsatsar på Afrika som framtidsmarknad: ”Vi vill växa med 25 procent på tre år i Afrika”, säger  Olof Persson enligt SvD Näringsliv.

– H&M har utbildat 900 000 arbetare i Bangladesh: ”Nu jobbar vi med att bygga upp förtroende i fabrikerna, om hur man förhandlar på sin arbetsplats. Det är kvinnor som stärks”, berättar Helena Helmersson, hållbarhetschef.

– Axfood har drivit igång ett försök att mäta miljökostnaden för produkter som kött och tomater.

Läs mer om projektet här: Näringslivstoppar i grönt möte med Sida (SvD)

Och här: Swedish leadership for sustainable development (Sida)

 

 

Relaterade artiklar

Tre av fyra tjejer vill ha en ledarroll enligt en undersökning av Plan International.
Hållbarhet

Studie: 3 av 4 tjejer vill bli ledare

En ny internationell undersökning genomförd av organisationen Plan visar att 3 av 4 flickor vill ha en ledarroll i framtiden. Samtidigt saknas kvinnor helt i ledningen på 1 av 4 företag.
En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

petter_stordalen_almedalen
Hållbarhet

11 lärdomar från Stordalens succésamtal

TV + Text. 300 personer i en knökfull lokal – och 500 till utanför som förgäves väntade på att få komma in. Alla kom för att höra Petter Stordalen, Almedalens okrönte kung, i ett inspirerande samtal med Cissi Elwin på Chefs scen. Se samtalet i sin helhet här.

chefnr022017
Hållbarhet

Azita Shariati: 9 ögonblick som gjorde min karriär

Hon är hyllad för sitt mångfaldsarbete, flerfaldigt prisad och utnämnd till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna. Men resan hit har varit långt ifrån enkel. Chef fick en exklusiv intervju med Sodexos vd Azita Shariati inför bok­släppet av biografin och ledarskaps­boken Hela bilden nu.
mangfald-3
Arbetsrätt

Arbetsgivare diskriminerar vid rekrytering

Forskning. Rekryterare väljer bort personer med utländskklingande namn. Det visar ny forskning från Linnéuniversitetet som pekar på fyra faktorer som kan minska diskrimineringen.
future-175620_640-kopia
Hållbarhet

Har du vad som krävs för att leda framtiden?

Släpp kontrollen till tekniken och låt de unga visa vägen. Det är några av guldkornen Chef har plockat ur Ledarnas nya rapport om framtidens ledarskap.