harskare
FOTO: Unsplash (montage)

”Min medarbetare undergräver min auktoritet”

Chefen Susanne känner sig tillplattad av en av sina medarbetare. Hon undrar hur hon ska hantera härskartekniker. Läs expertens svar!

FRÅGA: Jag har för det mesta känt mig säker i rollen som chef, men nu känner jag mig tillplattad och förminskad av en av mina medarbetare som undergräver min auktoritet och gör arbetsklimatet outhärdligt. Med kroppsspråk (axelryckningar, gäspningar) och subtila signaler som att inte hälsa och att svara sent på mejl utsätter medarbetaren mig för härskarteknik, men jag har svårt att bemöta angreppen eftersom de inte riktigt går att ta på. Hur bör jag agera?

/Susanne

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

SVAR: Jag hör att du tolkar in mycket i medarbetarens beteenden och att du upplever det som ett direkt ifrågasättande av din auktoritet som chef. Personen triggar starka tankeläsningar hos dig med sitt kroppsspråk vilket i sin tur väcker en uppsjö av känslor och därmed vår osäkerhet.

Prata med medarbetaren enskilt och beskriv beteendena med konkreta exempel som axelryckningar, gäspningar och sena svar på mejl. Lägg fram det som observationer utan att blanda in för mycket av egna tolkningar, eftersom det ökar risken för att medarbetaren känner sig anklagad och går i försvar.

 

Bjud in till dialog och var tydlig med att beteendena väcker funderingar hos dig om medarbetarens motivation och trivsel. Ställ frågor om hur personen upplever sin arbetsplats, sina arbetsuppgifter, relationen till kolleger och även dig som chef. Fråga om medarbetaren har en frustration som är outtalad eller en förväntan som inte är mött.

När vi ställs inför knepiga situationer ställs vi också inför valet att reagera eller agera. Mitt råd är att du väljer det senare. Vad är beteendena ett uttryck för? Ta det inte endast personligt och lämna utrymme för din nyfikenhet att ha en dialog med medarbetaren.

/Nishteman Hosseini Leg. psykolog, organisationskonsult

Det här är en artikel från nummer 10/2017. Som prenumerant får du även:

  • Tidningen Chef – direkt hem i din brevlåda.
  • Tillgång till Chef Premium, en låst tjänst på Chef.se med vårt unika ledarskapstest, verktyg, avtal och mallar.
  • Metodbanken: Smarta genvägar för alla chefer – 300 användbara metoder, modeller och guider.

Erbjudande: Prova på tre nummer av Chef + Chef Premium för endast 199 kr!

Relaterade artiklar

josea
Experterna

3 tips: Så bygger du nätverk – på jobbet

Att som chef bygga nätverk är viktigt. Men hur gör man utan att kliva en högre chef på tårna? Chefs ledarskapsexpert ger 3 tips.
feedback_webb
Annonssamarbete Chef + Workday

Feedback ÄNNU viktigare än du tror

Vill man ha nöjda kunder så gäller det att börja med nöjda medarbetare. Då är feedback en nyckel. ”Vi ser en pay-it-forward-effekt”, säger Mattias Bolander på Workday.
adasdasaa
Experterna

”Hög lön – eller ta drömjobbet?”

Hög lön eller ta drömjobbet – med betydligt lägre lön? Det dilemmat står chefen Pierre inför, som nu får hjälp av Chefs expert.

fikapaus
Experterna

”Hur får jag bort sötsakerna på mitt jobb?”

Bullfaten och tårtorna slukas på arbetsplatsen. Går det att som nytillträdd chef bryta den fikatraditionen – utan att bli impopulär? Experten ger svar.

splittrad
Experterna

"Anställd driver eget – och är splittrad"

En anställd som – förutom sitt ordinarie jobb – driver enskild firma är inte ovanligt. Men vad gör en chef när personen blir splittrad av det? Nu svarar Chefs expert, stjärnadvokaten Fredrik Dahl, på frågan.

utbildning-3
Experterna

FRÅGA: Är redan chef – värt att utbilda sig?

Maria har jobbat sig upp till en chefsposition – utan utbildning. Men hon lider av bildningskomplex och frågar Experterna om det är värt att skaffa en ordentlig utbildning.
bluff
Experterna

Chef vittnar: ”Hjälp! Känner mig som en bluff”

En förskolechef har vänt sig till Experterna för att han känner sig som en bluff. Nu får han hjälp med det psykologerna kallar för bluffsyndrom.
cubicle_office
Experterna

Experten: 6 enkla friskvårdssatsningar på kontoret

Chefs hälsoexpert ger sina bästa tips på hur du kickstartar hösten med en friskvårdssatsning för dina medarbetare.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden