mote
Foto: Alejandro Escamilla/Unsplash

Utvecklingssamtal: Experternas 6 bästa tips

Grundläggande guide.

För många chefer är det årliga utvecklingssamtalet det som kan kännas svårast. Kanske inte minst för att samtalen ofta inte leder till något konkret. Välj att se möjligheterna istället! Här är sex experttips.

Om du förbereder dig noga har du chansen att få en bättre arbetssituation, lyfta fram möjligheter och problem i jobbet och skapa en bättre relation med dina medarbetare. Här är experternas 6 bästa tips:

1. Struktur är allt.
Samtalet ska vara strukturerat. Ju mer du förbereder dig, desto mer får du ut.

2. Lyft fram det positiva.
Tänk på att utveckling inte bara handlar om att stärka sina svaga sidor utan också om att bli ännu bättre på det man redan är bra på.

3. Lyssna!
Se till att det verkligen blir ett samtal, inte en intervju. Det handlar om att tala och om att lyssna. Du ska både kunna ge och ta kritik.

Samtalet ska kunna röra sig om allt från konkreta sakfrågor som mål och utbildning till värderingar och djupa personliga tankar om arbetsrelationer. Det ska handla om starka och svaga sidor både hos dig och medarbetaren, om hur samarbetet fungerar.

4. Lägg aldrig samtalet på en fredag.
Avsätt en till ett par timmar i en neutral, lugn miljö. En god idé är att aldrig lägga samtalet på en fredag, saker kan röras upp. Medarbetaren måste då få en chans att återkomma, kanske förtydliga något.

5. Börja i vardagen.
Ert samtal måste bygga på förtrolighet, men att komma dit tar tid. Så ditt allra viktigaste verktyg så här i början är det vardagliga samtalet – det är den grund du ska stå på när det blir dags att gå avsides och tala allvar.

6. Spara lönesamtalet till ett annat tillfälle.
Däremot bör kriterierna ni diskuterar kring utvecklingssamtalet vara desamma som vid utvecklingssamtalet.

När det blir dags bör du ge feedback på medarbetarens arbetsinsats, sammanfatta vad du tycker är bra och vad du tycker kan förbättras.

Ett utvecklingssamtal eller medarbetarsamtal bör följa en given struktur.

Chef erbjuder en gratis mall som guidar dig igenom utvecklingssamtalet. Fyll i uppgifterna i formuläret på denna sida så mejlas mallen direkt till dig.

I mallen:

Viktigaste frågorna att ställa

Kartläggning av kompetensnivå

Utvecklingsplan

Exempelsida:

skarmavbild-2016-10-04-kl-11-46-12


Dags att logga in!

Artikeln du vill läsa är låst. Logga in som tidningen Chef-prenumerant (eller bli prenumerant idag!) för att fortsätta läsa.

11 nr av Chef + Chef premium
1695 kr
Exkl. moms
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium