Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Tala som en politiker: 7 sätt att få medarbetarna att lyssna

Ser dina medarbetare ut att tänka på annat när du talar om företagets framtid, mål och visioner? Eller har du svårt att få gehör för dina idéer i ledningsgruppen? Lär av hur politikerna gör för att övertyga.

Så får du medarbetarna att lyssna:

1. Fokusera på publiken.
Det första du ska göra är att strunta i dig själv. Fokusera på publiken och vilka känslor du vill att de ska ha med sig när du har talat färdigt. Ska de vara glada, entusiastiska, revanschlystna, lugna?

2. Väck känslor.
De flesta tror att man kan övertyga med fakta. De staplar siffror och annan information på varandra. Men övertygelsen sitter i känslan. För dig som talare gäller det att åhörarna får en tår i ögat, skrattar eller får en klump i magen.

3. Prata långsamt.
Tala tydligt och långsamt men utan att överdriva, det ska kännas naturligt. Som om du riktar dig direkt till var och en av dina åhörare.

4. Håll ditt tal kort.
Långa utläggningar tröttar ut publiken så håll ditt tal kort. 20 minuter är lagom, och inte mer än en halvtimme. Ett bra exempel är Winston Churchills tal i underhuset sedan han valts till premiärminister: ”Jag har inget annat att erbjuda än blod, svett och tårar …”, talet innehöll bara omkring 700 ord.

5. Undvik floskler.
Låt åhörarna själva tänka ut den sista delen av resonemanget och sammanfatta inte med floskler. Ta inte efter hur vissa politiker ibland avslutar med att beskriva sin egen politik: ”Min politik är en hållbar politik för framtiden.” Lotsa i stället lyssnaren till en slutsats, det du har sagt ska leda till att han eller hon själv kommer fram till det du vill. Hjärnan ska vara aktiv om man ska ta till sig ett budskap, människor skapar sig egna bilder, och drar egna slutsatser.

6. Gör något oväntat.
Om du verkligen vill att folk ska komma ihåg vad du sagt ska du göra något oväntat, något som väcker uppseende. Hans Rosling, professor och en av initiativtagarna till den svenska sektionen av Läkare Utan Gränser, gjorde succé när han avslutade ett föredrag med att sluka ett svärd. Alla förstod hans poäng, att även det mest oväntade var möjligt.

När Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand pratade om klimatpolitik på olika högskolor runt om i landet, avslutade hon med att ta fram Rubiks kub, som hon kunde lösa på fyra minuter samtidigt som hon pratade. Poängen var att det inte räcker med ett drag för att lösa ett problem, det kräver att man vänder och vrider på det.

7. Träna, träna, träna.
Det är få förunnat att ha en medfödd talartalang. För de allra flesta gäller det att träna och åter träna för att lära sig konsten att övertyga. Ett tips är att först spela in ditt föredrag, sedan spela upp det och lyssna som om du är en del av publiken.

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden