Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Ta tempen på ditt team: Gruppsykologi avslöjar osunda beteenden

Era möten avslöjar hur gruppen mår. Lär dig känna igen beteenden som beroende, kamp och flykt, innan de gjort skada.

Osunt beteende 2: Kamp. Foto: New Old Stock

Att studera ett möte är ett bra sätt att ta tempen på en organisation. I gruppsykologiska termer talar man om beroende, kamp eller flykt, omedvetna processer som alla dras in i.

Osunt beteende 1: Beroende

Gruppen fråntar sig allt ansvar och överlämnar det till dig som chef. Du uppfattas som allsmäktig och medarbetarna ger en bild av sig själva som hjälplösa och beroende. De klarar inga krav. Verkligheten skrämmer. Deras främsta mål är att skapa känslomässig trygghet.

De delar en myt om jämlikhet och erkänner inga skillnader i kompetens. Varje försök från din sida att få till stånd lite kreativt arbete avvisas. Gruppen sätter tillit till strukturer, procedurer, traditioner och bestämmelser. De vågar inte testa nya idéer och situationer.

Se upp:

– När medarbetarna uppträder som om de enbart var mottagare av information. De ställer om samma frågor och bläddrar förvirrat i sina papper. De undviker att själva svara på frågor som rör ärendet.

– När tystnad möter dina förslag, bara mummel hörs.

– När medarbetarna säger ja och amen till allt du föreslår. ”Bestäm du, du vet bäst.”

– När deltagarna i mötet börjar referera till en högre chef och vad denne sagt och bestämt.

Osunt beteende 2: Kamp

En kampgrupp kännetecknas av fientlighet och aggression. Den ligger ständigt beredd till anfall som om den var utsatt för attack. Den är övertygad om den är utsatt för intriger och förtal.

Någon utses till syndabock, kanske i företagets ledning eller ett statligt regelverk. Även chefen eller någon medarbetare kan drabbas. Djungelns lag råder och den starkaste överlever.

Se upp:

– När alla pratar i munnen på varandra, fäller elaka omdömen och de mest högljudda hela tiden lägger beslag på talarutrymmet.

– När man ignorerar att anmäla sig på talarlistan, avbryter andras inlägg med kommentarer och ständigt argumenterar emot.

– När någon kommer med ett långt inlägg i stället för en kort replik, helt enkelt stjäl talartid.

– När deltagare stör genom att grimasera och utbyta menande ögonkast, fnissa, sucka högljutt, demonstrativt plocka bland sina papper, rota i handväskan.

– När några öppnar ett eget litet sammanträde i sammanträdet.

– När någon ständigt kommer för sent och har långa omständliga förklaringar till varför, kanske till och med ber dig sammanfatta mötet.

Osunt beteende 3: Flykt

Flyktgruppen liknar kampgruppen men reagerar annorlunda. De är ofta misstänksamma och uppgivna. ”Det är ingen idé, det går ändå inte.”

Paranoida myter och fantasier präglar även flyktgruppen, men leder inte till kamp utan till olika försök att gömma sig eller att fly.

Se upp:

– När deltagarna uppehåller sig med långa diskussioner om helt oväsentliga detaljer.

– När någon tar upp ett nytt ovidkommande ämne som berör alla och är relativt ofarligt. Alla börjar delta med liv och lust.

– När deltagarna gör narr av uppgiften. Skratt uppskattas som avledning, det är spänningslösande, men leder i det här fallet inte framåt.

– För rent flams och trams. Ett bra sätt att komma undan.

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden