karriarstege

Slutledningsstegen: Metod för tydligare kommunikation

Chef förklarar.

Om du upptäcker att din medarbetare återkommande har problem med något som påverkar arbetsprestationen, exempelvis att leverera i tid, kan du använda dig av slutledningsstegen

Om du upptäcker att din medarbetare återkommande har problem med något som påverkar arbetsprestationen, exempelvis att leverera i tid, kan du använda dig av slutledningsstegen som består av tre steg. Genom stegen blir du tydligare och ger den andra personen en chans följa med i din tankegång.

Första stegpinnen: Du berättar om observationer du har gjort, exempelvis att medarbetaren har levererat för sent flera gånger. Om personen inte håller med, kan du peka på dokumentation, ”det har skett x antal gånger de senaste månaderna”. Beskriv det du har sett utan att gå in på omdömen. Sedan får medarbetaren ge sin syn på saken.

Andra stegpinnen: Du ger din uppfattning om vad du har sett. ”Det här är inte hållbart i längden. Vi är beroende av varandra på det här företaget.” Säg vad du tycker och hur det påverkar helheten i verksamheten. Var beredd på att medarbetaren kan ha en annan uppfattning.

Tredje stegpinnen: Nu går du in på vad du tror att medarbetarens beteende beror på. Det ska helst vara en generell gissning. Kom med olika förslag på vad du tror ligger bakom. Föreslå en ändring, och hur medarbetaren kan fortsätta att utvecklas på arbetsplatsen. Om han eller hon inte vill det, kanske han eller hon måste börja någon annanstans. Kräv inte att medarbetaren ska bestämma sig, utan sätt upp en ny tid för ett möte. Då har medarbetaren fått tid på sig att reflektera över vad han/hon vill och hur ni kan gå vidare.


Dags att logga in!

Artikeln du vill läsa är låst. Logga in som tidningen Chef-prenumerant (eller bli prenumerant idag!) för att fortsätta läsa.

11 nr av Chef + Chef premium
1695 kr
Exkl. moms
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium