Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Pomodorotekniken: Bli mer effektiv med korta pauser

Klassisk metod.

Dela upp dagen i 25-minuters sessioner för att få mer gjort. Det är grundtanken bakom pomodorotekniken.

Italienaren Francesco Cirillo är mannen bakom pomodorotekniken, och han släppte på 80-talet en bok med samma namn som utkom på nytt 2013. Tekniken går ut på att dela upp din dag i arbetspass om 25 minuter (även kallat pomodoros) varvat med kortare pauser. För att hålla koll på tiden använde Cirillo en äggklocka, som på italienska kallas pomodoro (som direkt översatt betyder tomat).

Så gör du: 

1. Välj vilken uppgift du ska utföra.

2. Sätt en timer på 25 minuter.

3. När timern ringer ta fem minuters paus.

4. Fortsätt arbeta efter pausen. Ta dig an en ny uppgift eller fortsätt på din förra uppgift om du inte blev klar.

5. Efter ungefär fyra ‘pomodoros’, ta en längre paus på 15-30 minuter.

Att tänka på:

Stäng av mejlnotiser och ljudet på mobilen under tiden du arbetar för att inte störa koncentrationen. Det räknas inte som arbete.

Gå från ditt skrivbord och din dator när du tar din rast. Ta en frukt, en promenad eller gå in i ett annat rum ett tag.

Uppgifter som beräknas ta mer än fyra ‘pomodoros’ borde du dela upp i mindre delar för att göra det överskådligt.

Lär dig mer genom klippet nedan:

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden