natverka
Foto: Travel Coffee Book/Stocksnap

Nätverka internt: Så bygger du lukrativa relationer

Vill du klättra snabbare och lättare få igenom tuffa beslut? Ensam är inte stark, så sätt igång och nätverka internt. Nätverksexperterna Nina Jansdotter och Magnus Sjöbäck ger sina bästa tips på hur du utvidgar ditt kontaktnät.

Nätverk associeras ofta med formella sammanslutningar och offentliga mingel. Men det handlar i allra högsta grad även om att bygga upp ett informellt kontaktnät internt inom den egna organisationen – din egen hjälparbank.

Så här gör du: 

– Identifiera vilka personer som är bra för dig att lära känna. Det behöver inte bara vara de formella maktpersonerna som är rätt kontakter för dig. Det beror på vad du har för syfte. Andra strategiska personer är exempelvis sekreterare, receptionister och personer som har positioner som spindlar i nätet.

– Närma dig personerna i fråga. Sätt gärna mål, som exempelvis att du ska ta ett visst antal nya kontakter på andra avdelningar än din egen under en vecka eller månad. Och glöm inte den gyllene nätverksregeln: du måste själv ge för att få något tillbaka. Ett gott råd är därför att fundera på vad du själv har att erbjuda andra i form av kompetens och kontakter.

– Hjälp till att pussla ihop andra personer som du tror kan ha nytta av varandra. Lyssna på människor, var nyfiken. Lär dig den magiska frågan: Känner du någon som känner någon som…

– Var alltid tydlig med dina avsikter. Säg till personer som du vill lära känna att det är just det du vill och förklara varför, och hur det kan vara givande för er båda.

– Se till att delta och synas i arbetsgrupper, projekt eller liknande. Även genensamma fritidsintressen och privata sammanhang kan vara en väg för att närma dig personer. Du måste våga gå utanför din komfortzon, men det behöver inte vara svårare än att du bjuder någon på lunch eller föreslår en fika.

– Bygg upp en cirkel av människor runt dig som är skyldig dig gentjänster. Av 50 kontakter kanske ett par blir givande. Så det krävs att du investerar tid för att bygga upp och underhålla ditt interna kontaktnät.


Dags att logga in!

Artikeln du vill läsa är låst. Logga in som tidningen Chef-prenumerant (eller bli prenumerant idag!) för att fortsätta läsa.

11 nr av Chef + Chef premium
1695 kr
Exkl. moms
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium