kort-metoder-na-resultat-led-dig-sjalv

Höj din lön: 6 steg till framgång

Det gäller att se löneförhandlingen som en tävling som din egen chef vill vinna. Ta det inte personligt men delta i spelet.

Sex steg till högre lön:

Steg 1: Förbered dig noga.

Tänk igenom vad du har lärt dig under året, vilka projekt du har lyckats med, om du har fått utökat ansvar och så vidare.

Steg 2: Sätt agendan.

När du och chefen ses måste du vara aktiv från början. Det handlar inte om att köra över chefen som en bulldozer, men om att med hjälp av dina förberedelser vara med och styra samtalet.

Steg 3: Ha koll på vad som belönas.

Om företaget framför allt vill ha ekonomiska resultat, nya uppdragsgivare eller kanske höja kompetensen bland de anställda så måste du veta det.

Därefter måste du ha egna konkreta exempel som du kan ta upp. Om du får chefen att hålla med om att du har uppnått det som belönas är mycket vunnet.

Steg 4: Ta i.

Var klar över vilken lön du har tänkt dig, men ta i lite till när chefen frågar. Då kan ni sedan förhandla ned till din tänkta lön. Det ska bli en vinna-vinna-lösning där både du och chefen kan känna er nöjda. Ibland lyckas det inte, var då också klar över vilken lägstalön du kan tänka dig. Om du inte ens uppnår den kanske chefen inte ser din kompetens?

Om diskussionen börjar handla om vad alla andra får måste du styra tillbaka den till det ni nu ska diskutera – alltså din lön. Det är din kompetens och dina skäl som ska styra, inte dina medarbetares.

Steg 5: Skaffa förhandlingsmån.

Fundera över vad du har att förhandla om, utöver lönen. Vill du gärna ha mer semester, utbildningspengar, barnvaktshjälp? Då har du fler alternativ att förhandla om.

Steg 6: Underskatta dig inte.

Du genererar ett värde för företaget. Det kostar. Underskatta dig inte utan kom ihåg att du ska ha lön för dina insatser.


Dags att logga in!

Artikeln du vill läsa är låst. Logga in som tidningen Chef-prenumerant (eller bli prenumerant idag!) för att fortsätta läsa.

11 nr av Chef + Chef premium
1695 kr
Exkl. moms
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium