post-it-metoder-fatta-beslut

Crawfords brainstorming: Så låter du alla komma till tals

Klassisk metod.

Med Crawfords metod kommer alla under din brainstorming med idéer. Även de som inte är de mest pratglada.

Metoden är utvecklad på 1920-talet av Dr. C. C. Crawford som undervisade på University of Southern California. Den syftar till att låta alla, även de som i normala fall inte pratar jättemycket komma till tals och låta allas synpunkter få lika mycket värde.

Förberedelser:

1. Tänk ut vilka punkter ni ska diskutera och hur du ska presentera dem för dina medarbetare.

2. Ha ett riktigt bra förråd med post-it lappar till godo att dela ut till deltagarna. Räkna med att varje deltagare kommer behöva mellan 5 och 25 lappar att skriva ner sina idéer på.

Under övningen: 

3. Presentera så klart och tydligt som möjligt problemet du vill att deltagarna ska lösa. Tänk på att du kan använda dig av filmer, bilder eller exempel för att få igång deltagarnas tankeverkstad, men gör det inte längre än nödvändigt.

4. Be alla skriva ner ALLA sina idéer på post-it lappar och förklara att allt mellan 5 och 25 idéer är bra. När du märker att de flesta slutat skriva kan det vara bra att avbryta övningen.

Efter övningen:

5. Organisera idéerna. Här kan du lätt se mönster som vilka idéer som är populära och se om det finns några huvudspår – eller kategorier – som du kan samla flera idéer under.

6. Det kan ta flera veckor innan du faktiskt kommer till något beslut eller implementerar någon av idéerna, men tänk på att ge feedback till dina medarbetare angående övningen direkt i anslutning eller ganska direkt efter.

Tänk på: Var tydlig med hur du kommer att använda medarbetarnas idéer innan du kör igång övningen så medarbetarna  känner sig trygga i övningen.


Dags att logga in!

Artikeln du vill läsa är låst. Logga in som tidningen Chef-prenumerant (eller bli prenumerant idag!) för att fortsätta läsa.

11 nr av Chef + Chef premium
1695 kr
Exkl. moms
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium