burk-honung-metoder-led-dig-sjalv

Burk-teorin: Planera din tid

”The pickle-jar theory” går ut på att organisera ditt liv på bästa möjliga sätt genom att prioritera vad du lägger din tid på och göra det allra viktigaste först.

Burk-teorin, eller ‘The Pickle Jar-theory’ som den också kallas går ut på att visualisera ditt liv och hur du planerar det genom att tänka på det som att fylla en stor glasburk med golfbollar, små sten, sand och vatten. Låter det flummigt? Inte alls.

Teorin: 

Tänk dig att du har en jättestor burk. Tänk att du fyller den med golfbollar till du inte får plats med fler. Sedan fyller du på med smågrus, sedan med sand och toppar det hela med vatten.

Så vad har det här med planering att göra? Tänk dig att burken är all tid du har. Golfbollarna, gruset, sanden och vattnet representerar saker du lägger din tid på.

Golfbollarna är de viktiga sakerna som du måste göra.
Exempel: Du måste jobba och tjäna pengar för att kunna betala din hyra och köpa mat.

Gruset är de saker som du vill göra.
Exempel: Umgås med familj eller vänner.

Sanden är också måsten, men inte lika viktiga som golfbollarna.
Exempel: Möten. Du måste gå på möten för att behålla ditt jobb (golfbollen) men att missa ett möte är inte lika illa som att förlora jobbet.

Vattnet är saker som stjäl din tid.
Exempel: Datastrul, köer, att du slösurfar bort en halvtimme.

Tillbaka till den burken. Tänk dig nu att du börjar fylla din burk till hälften med småsten och sedan häller på vatten. Hur ska du då få plats med golfbollar utan att burken svämmar över? Alltså, börjar du med sådant som är mindre viktigt kommer du inte hinna med det viktigaste utan att det spiller över – det vill säga, att du blir stressad, missar deadlines eller inte har tid att göra det du vill göra – småstenen – för att det är för mycket sand i burken.

Så använder du teorin: 

1. Ta en titt på din veckoplanering.
Sätt på dig ‘burkglasögonen’ och gå genom din kalender. Hur mycket tid lägger du egentligen på ‘vattnet’. Surfar du på nyhetssidor en halvtimme innan du börjar jobba eller småsnackar med kolleger medan du jobbar?

Hur mycket ‘vatten’ kan du eliminera? Glöm inte bort att räkna med att en viss del av din tid kommer att ätas upp av ‘vattnet’ och att du måste lämna tid i din planering för plötsliga händelser eller problem som kommer att inträffa då och då.

2. Avsätt tid för golfbollarna.
Gör till vana att gå genom din planering varje morgon och märka ut golfbollarna och prioritera dem först.

3. Känn lugnet när ditt schema börjar flyta på.

Dags att logga in!

Artikeln du vill läsa är låst. Logga in som tidningen Chef-prenumerant (eller bli prenumerant idag!) för att fortsätta läsa.

3 nr av Chef + Chef Premium
199 kr
Värde: 462 kr
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium