Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Praoveckan satte kursen för hans chefskarriär

Jani Andersson klev in i auktionsvärlden som 15-årig vaktmästare – och slog till. Intresset för vackra prylar och spännande design bar hela vägen till vd-stolen. ”Hittills har det aldrig varit tråkigt”, säger långvägaren bakom auktionshuset Metropol.

Karriär
Publicerad
Jani Andersson bläddrar i en bok
Foto: Evelina Carborn

Högstadiets prao-veckor är sällan livsavgörande. 

Men för Jani Andersson blev det så.  

Som 15-årig prao hamnade han hos en auktionsfirma i Stockholm, och dörrarna öppnades till en för honom dittills okänd värld av vackra och hemlighetsfulla ting. Det blev starten på en hel karriär. 

Helgernas fortsatta inhopp som vaktmästare och varuutlämnare, ledde till driftansvar för auktionshuset Metropol där han sedan 2015 är vd. Jani Andersson är med andra ord en långvägare, ganska sällsynt bland chefer i dag. 

”En fördel är att jag förstår affären fullt ut, i en verksamhet som är mer komplicerad än vad många nog föreställer sig. Jag gillar att vara ute i verksamheten, och kan fortfarande jobba en hel dag i varuutlämningen. Det ger markkontakt, och hjälper mig att fatta beslut som inte är skrivbordsprodukter, utan förankrade i kundernas och medarbetarnas verklighet”, säger Jani Andersson som ansvarar för en personalstyrka på omkring 20 personer och på sätt och vis har jobbet som hobby. Kultur, design och vackra föremål är nämligen även viktiga fritidsintressen. 

Under sin över två decennier långa karriär inom auktionsvärlden har den fortfarande blott 41-årige Jani Andersson sett trenderna komma och gå.  

Som bortblåst är intresset för antikviteter i rokokostil, som i dag är ”nästan gratis” trots ett ofta utsökt hantverk. Skenar gör å andra sidan intresset för kvalitetsmöbler från förra sekelskiftet. Ett jugendskåp som för några år sedan gick för strax under tusenlappen, kan i dag betinga det femdubbla. Ännu hetare är Myran-stolar och annan findesign från mellersta delen av 1900-talet. 

”Vi kallar dem de moderna antikviteterna, för de börjar få en 70, 80 år på nacken”, säger Jani Andersson. 

Han växte upp i Stockholm. Först i miljonprogramsområdet Vårberg, därefter i trakterna av Stureplan. Mamma kallskänka, pappa charkuterist och kötthandlare i anrika Östermalmshallen. EP Bergmann, hette butiken där Jani Andersson i mellanstadieåldern tog sina första steg i arbetslivet: pirog-tillverkning, bland annat. Tanken att en dag själv överta verksamheten uppstod emellertid aldrig. 

”Det var inte min grej. Nej, för mig var det tidigt solklart – åtminstone från sjunde klass – att jag skulle bli jurist och advokat. Det har nog med min personlighet att göra. Jag har alltid gillat att argumentera, resonera och problematisera.” 

Juristplanerna hängde med ett bra tag. Även sedan Jani Andersson enrollerats för att med hjälp av sina omfattande och på fritiden förvärvade datakunskaper bygga upp e-handelslösningarna inom det då nystartade auktionshuset Metropol. Nätauktioner var på den tiden något nytt, som få begrep sig på. Jani Andersson minns hur ägarna med Salvatore Grimaldi i spetsen ställde något av ett ultimatum, som gick ut på att den datakunnige ynglingen helst borde stanna i företaget. 

”Så jag bestämde mig för att skjuta på juristutbildningen och fortsätta ett tag till.  Det var för bortåt tjugo år sedan, och vid det här laget har jag förlikat mig med att den nog aldrig blir av.” 

Ångrar sig gör han inte, för auktionsbranschen upphör aldrig att fascinera. Men precis som alla andra ställer han sig emellanåt frågan vad han ska göra med resten av sitt liv. 

”Ja, det tycker jag alltid man bör tänka på. Är jag rätt person för det här gänget? Har jag fortfarande roligt på jobbet och vad blir nästa steg? Just nu upplever jag att auktionsbranschen aldrig varit hetare – vi lever i en tid där allt fler värdesätter det cirkulära”, säger Jani Andersson. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden