Jani Andersson bläddrar i en bok
Foto: Evelina Carborn

Praoveckan satte kursen för hans chefskarriär

Jani Andersson klev in i auktionsvärlden som 15-årig vaktmästare – och slog till. Intresset för vackra prylar och spännande design bar hela vägen till vd-stolen. ”Hittills har det aldrig varit tråkigt”, säger långvägaren bakom auktionshuset Metropol.

Högstadiets prao-veckor är sällan livsavgörande. 

Men för Jani Andersson blev det så.  

Som 15-årig prao hamnade han hos en auktionsfirma i Stockholm, och dörrarna öppnades till en för honom dittills okänd värld av vackra och hemlighetsfulla ting. Det blev starten på en hel karriär. 

Helgernas fortsatta inhopp som vaktmästare och varuutlämnare, ledde till driftansvar för auktionshuset Metropol där han sedan 2015 är vd. Jani Andersson är med andra ord en långvägare, ganska sällsynt bland chefer i dag. 

”En fördel är att jag förstår affären fullt ut, i en verksamhet som är mer komplicerad än vad många nog föreställer sig. Jag gillar att vara ute i verksamheten, och kan fortfarande jobba en hel dag i varuutlämningen. Det ger markkontakt, och hjälper mig att fatta beslut som inte är skrivbordsprodukter, utan förankrade i kundernas och medarbetarnas verklighet”, säger Jani Andersson som ansvarar för en personalstyrka på omkring 20 personer och på sätt och vis har jobbet som hobby. Kultur, design och vackra föremål är nämligen även viktiga fritidsintressen. 

illustrationdromjobbinstagram

Läs också: 5 tips för att hitta drömjobbet på Instagram

Under sin över två decennier långa karriär inom auktionsvärlden har den fortfarande blott 41-årige Jani Andersson sett trenderna komma och gå.  

Som bortblåst är intresset för antikviteter i rokokostil, som i dag är ”nästan gratis” trots ett ofta utsökt hantverk. Skenar gör å andra sidan intresset för kvalitetsmöbler från förra sekelskiftet. Ett jugendskåp som för några år sedan gick för strax under tusenlappen, kan i dag betinga det femdubbla. Ännu hetare är Myran-stolar och annan findesign från mellersta delen av 1900-talet. 

”Vi kallar dem de moderna antikviteterna, för de börjar få en 70, 80 år på nacken”, säger Jani Andersson. 

Han växte upp i Stockholm. Först i miljonprogramsområdet Vårberg, därefter i trakterna av Stureplan. Mamma kallskänka, pappa charkuterist och kötthandlare i anrika Östermalmshallen. EP Bergmann, hette butiken där Jani Andersson i mellanstadieåldern tog sina första steg i arbetslivet: pirog-tillverkning, bland annat. Tanken att en dag själv överta verksamheten uppstod emellertid aldrig. 

mentalaursakter1800

Läs också: 4 mentala hinder som hindrar dig – i karriären

”Det var inte min grej. Nej, för mig var det tidigt solklart – åtminstone från sjunde klass – att jag skulle bli jurist och advokat. Det har nog med min personlighet att göra. Jag har alltid gillat att argumentera, resonera och problematisera.” 

Juristplanerna hängde med ett bra tag. Även sedan Jani Andersson enrollerats för att med hjälp av sina omfattande och på fritiden förvärvade datakunskaper bygga upp e-handelslösningarna inom det då nystartade auktionshuset Metropol. Nätauktioner var på den tiden något nytt, som få begrep sig på. Jani Andersson minns hur ägarna med Salvatore Grimaldi i spetsen ställde något av ett ultimatum, som gick ut på att den datakunnige ynglingen helst borde stanna i företaget. 

”Så jag bestämde mig för att skjuta på juristutbildningen och fortsätta ett tag till.  Det var för bortåt tjugo år sedan, och vid det här laget har jag förlikat mig med att den nog aldrig blir av.” 

Ångrar sig gör han inte, för auktionsbranschen upphör aldrig att fascinera. Men precis som alla andra ställer han sig emellanåt frågan vad han ska göra med resten av sitt liv. 

”Ja, det tycker jag alltid man bör tänka på. Är jag rätt person för det här gänget? Har jag fortfarande roligt på jobbet och vad blir nästa steg? Just nu upplever jag att auktionsbranschen aldrig varit hetare – vi lever i en tid där allt fler värdesätter det cirkulära”, säger Jani Andersson. 

Medarbetare som får hjälp av en annan person framför datorn

Läs också: Så kan en jobbcoach få fart på din chefskarriär

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

karriarprofilwebb
Karriär

Daniel Forss: ”Jag började så långt ner man kan komma”

Daniel Forss är bondsonen som blev dagligvarustjärna som blev fastighets-vd. ”Jag har alltid velat ligga steget före”, säger han. 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
David Ståhlberg och Johan Eriksson har grundat Chapter X, som utbildar i entreprenör- och intraprenörskap.
Karriär

Webinar: Så vässar du dina karriärmöjligheter

Video + Text

Kört fast i karriären? Att gå vidare och utveckla nya idéer behöver inte vara svårt, säger Johan Eriksson, utvecklings­­- och innovationsexpert hos Google. ”Det krävs inga speciella egenskaper. Hjärnan är plastisk och vi kan alla göra val. Det som krävs är en vilja och nyfikenhet.”

Person som vaskar fram en gyllene person ur sand.
Karriär

Chefs undersökning: Ont om guldkorn vid rekryteringar

Inte bara svårt att rekrytera, utan mycket svårt. En femtedel av Sveriges chefer tycker att det är närmast omöjligt att hitta rätt kandidat. Det visar Chefs undersökning. Samtidigt har covid-19-pandemin fört med sig nya sätt att komma framåt med rekryteringen.

Byggarbetare som arbetar
Karriär

Kompetensexperten om utmaningarna för byggbranschen

Saknas: Över 10 000 nya medarbetare – om året. Byggbranschen skriker efter folk och ser förändringar i utbildningssystemen som ett sätt att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt finns massor för enskilda chefer att göra här och nu. Det menar Elin Kebert på Byggföretagen.

serdilwebb
Karriär

Högtryck efter pandemin för djursjukhuschefen

När fler skaffar husdjur får Serdil Öcmaz mer att göra på jobbet. Rollen som Sverigechef på snabbväxande djursjukhuskedjan Anicura är senaste utmaningen i en karriär som kretsat kring samhällsnytta. Att bygga och skapa struktur är min grej”, säger hon. 

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Man som byter jobb
Karriär

Fyra av tio tjänstemän vill byta jobb

Går du i tankarna att byta jobb? Då är du inte ensam. Drygt fyra av tio privatanställda är sugna på att byta arbete eller arbetsgivare och det är kvinnorna som trivs sämre på sin nuvarande arbetsplats.