Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Måste jag omplacera medarbetare som blivit av med körkortet?

Arbetsrätt
Text: Redaktionen
Publicerad

Hej,

Frågan rymmer flera olika ganska komplexa frågeställningar om omplaceringsskyldighet, omplaceringsmöjlighet, uppsägning, "löneskydd" och rehabilitering. Mitt svar kan därför endast kort beröra dessa frågor och du bör nog vända dig till din personalavdelning, din fackliga organisation eller en arbetsrättsjurist, beroende på om du är arbetsgivaren eller arbetstagaren.

Kortfattat skulle jag säga så här. Om en arbetstagare inte kan utföra sina arbetsuppgifter, t. ex. för att han har blivit av med sitt körkort, måste arbetsgivare vidta någon form av åtgärd. Omplacering är en sådan åtgärd som kan bli aktuell. Arbetsgivaren har dessutom en skyldighet att försöka omplacera en arbetstagare innan en uppsägning kan ske. Uppsägning kan, i vissa fall, också vara en åtgärd att vidta. För att en uppsägning ska kunna ske måste arbetsgivaren ha saklig grund, arbetsbrist eller personliga skäl. Att en person blir av med sitt körkort kan i och för sig vara saklig grund, om man har ett arbete som kräver körkort. Men det är en komplex bedömning där många faktorer påverkar, bl.a. skälet till varför arbetstagaren har blivit av med körkortet (alkohol, sjukdom, fortkörning osv), om kravet på körkort var ett villkor för att få anställningen eller om körkortsvillkoret aktualiserades först efter att anställningen tillträtts.

Vidare har arbetsgivaren en möjlighet att omplacera en arbetstagare, till skillnad från sin skyldighet inför en tänkt uppsägning. En sådan omplacering kan ske till arbeten som ligger inom ramen för arbetstagarens arbetsskyldighet. En "arbetare" är skyldig att utföra arbete som ligger inom det tillämpliga kollektivavtalets ram. En tjänstemans arbetsskyldighet bestäms av vilken befattning och befattningsbeskrivning (arbetsuppgifter) som avtalats mellan arbetstagaren och arbetsgivaren i det enskilda anställningsavtalet. Generellt sett kan man säga att arbetsskyldigheten typiskt sett är större än vad man faktiskt tror.

Om en omplacering genomförs kan arbetstagaren i vissa fall tvingas acceptera en lönesänkning. Om omplaceringen sker inför en tänkt uppsägning, kan en sänkt lön bli effekten, om det lediga arbetet som finns att omplacera arbetstagaren till är sådant att det ger en lägre lön. Om omplaceringen sker genom att arbetsgivaren utnyttjar sin omplaceringsrätt som han har genom att arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet, kan arbetstagaren också tvingas acceptera en lägre lön. Det beror på om arbetstagaren är tjänsteman eller "arbetare". Förenklat kan man säga att tjänstemannen har lön efter befattning och "arbetare" har lön efter arbete. Det betyder att även om en tjänsteman omplaceras till mindre kvalificerade uppgifter har han kvar sin lön. "Arbetaren" får lön enligt kollektivavtalets regler för de uppgifter som han utför.

Om skälet till att arbetstagaren förlorat körkortet beror på sjukdom har arbetsgivaren en skyldighet att rehabilitera arbetstagaren så att han ska kunna återgå till något annat arbete på arbetsplatsen. Arbetsgivaren har ett långtgående rehabiliteringsansvar som innebär bl.a. att arbetsgivaren ska försöka anpassa arbetsuppgifter, arbetstider och arbetsorganisation samt skaffa eventuella tekniska hjälpmedel.

Hoppas du fått lite mer information för att kunna gå vidare för att hitta en bra lösning på din arbetsrättsliga fråga.

Vänligen,

Marie Bengtsson

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden