margot_wallstrom
Margot Wallström. Foto: Karina Ljungdahl.

Margot Wallström: ”Jag backar inte”

”Det är som mellan himmel och helvete,” säger utrikesminister Margot Wallström, lite med glimten i ögat, när hon på onsdagseftermiddagen på Chefgalan på Grand Hôtel i Stockholm kommenterar den senaste tidens turbulens.

”Det är tur att man vet att man ska hålla huvudet kallt och att det mesta brukar gå över. Jag är inte så rädd längre. Det är först när ens värderingar kostar något som man vet att man har sådana”, säger hon.

Och hon ångrar varken uttalandet om att Saudi Arabiens bestraffning av bloggaren Raif Badawi är ”medeltida” eller att hon påpekade det orimliga i att saudiska kvinnor inte får köra bil.

”Jag backar absolut inte, sedan är det viktigt att vi också säger att dialogen med Saudi ska innefatta en respekt för att vi är olika och att vi ändå måste kunna föra en dialog kring till exempel handel och kulturellt utbyte”, säger Margot Wallström.

Att hon tidigare berättat om sitt dåliga självförtroende, men att det kanske inte märks så mycket just nu, kommenterar utrikesministern med:
”Nu har jag blivit så gammal att jag inte behöver vara rädd längre. Jag vet vad jag står för. Man får lov stå upp för något, som de säger i Bröderna Lejonhjärta. Annars är man bara en liten lort.”

Som ledare och chef försöker hon vara tydlig, närvarande och uppmuntra till självständighet bland medarbetarna.

”Jag försöker gå på morgonmöten och dricka kaffe med enheterna”, säger hon.

”Jag uppmuntrar till egna idéer och att vara självständiga och det kanske är lite kontrast till hur det var förut. När jag åker ut i världen träffar jag dem som representerar UD och tänker på att ständigt säga hur duktiga de är.”

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chefer1
Kommunikation

4 toppchefer: Så hanterar du krisen – på bästa sätt

När förändringstakten ökar på företagen gäller det att ha en stark inre kompass. Inte minst behöver man kunna stå fast i sin värdegrund när det blir kris. Chef frågade några framgångsrika chefer om vilka fyra ledaregenskaper deras inre kompass snurrar runt.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

exp
Digital HR

Experten: Kollega som näthatar – här drar du gränsen

Krocken i sociala medier uppstår när arbetsgivarens intresse är ett annat än den anställdes inlägg. Det menar Paula Hogéus, expert inom arbetsrätt.
statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

tuffabesked
Kommunikation

Ge tuffa besked – här är 5 råd för att lyckas

Alla företag måste genomgå förändringar – stora som små. Ofta är det chefen som inför alla medarbetare måste ge informationen. Så här gör du för att lyckas.
aaaa-2
Arbetsmiljö

8 sätt: Så hanterar du en narcissist

Oavsett om det är chefen eller en anställd – en narcissistisk person kan vara en mardröm för arbetsplatsen. Här är 8 sätt att hantera situationen.

domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
pontus-3
Konflikthantering

Efter 20 år som vd – skrev bok om att göra misstag

Misslyckanden är naturliga i en förändringsprocess, skriver Pontus Bodelsson i sin bok Ledarskap för förändring. Där delar han generöst med sig av lärdomar och missar.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden