margot_wallstrom
Margot Wallström. Foto: Karina Ljungdahl.

Margot Wallström: ”Jag backar inte”

”Det är som mellan himmel och helvete,” säger utrikesminister Margot Wallström, lite med glimten i ögat, när hon på onsdagseftermiddagen på Chefgalan på Grand Hôtel i Stockholm kommenterar den senaste tidens turbulens.

”Det är tur att man vet att man ska hålla huvudet kallt och att det mesta brukar gå över. Jag är inte så rädd längre. Det är först när ens värderingar kostar något som man vet att man har sådana”, säger hon.

Och hon ångrar varken uttalandet om att Saudi Arabiens bestraffning av bloggaren Raif Badawi är ”medeltida” eller att hon påpekade det orimliga i att saudiska kvinnor inte får köra bil.

”Jag backar absolut inte, sedan är det viktigt att vi också säger att dialogen med Saudi ska innefatta en respekt för att vi är olika och att vi ändå måste kunna föra en dialog kring till exempel handel och kulturellt utbyte”, säger Margot Wallström.

Att hon tidigare berättat om sitt dåliga självförtroende, men att det kanske inte märks så mycket just nu, kommenterar utrikesministern med:
”Nu har jag blivit så gammal att jag inte behöver vara rädd längre. Jag vet vad jag står för. Man får lov stå upp för något, som de säger i Bröderna Lejonhjärta. Annars är man bara en liten lort.”

Som ledare och chef försöker hon vara tydlig, närvarande och uppmuntra till självständighet bland medarbetarna.

”Jag försöker gå på morgonmöten och dricka kaffe med enheterna”, säger hon.

”Jag uppmuntrar till egna idéer och att vara självständiga och det kanske är lite kontrast till hur det var förut. När jag åker ut i världen träffar jag dem som representerar UD och tänker på att ständigt säga hur duktiga de är.”

 

Relaterade artiklar

sokajobb
Karriär

Åldern – ett problem för jobbsökande 40-åringar

Vad är avgörande för vem som får jobbet vid en rekrytering?
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
scream
Arbetsmiljö

Få svenskar agerar på kränkande beteende

Skulle du säga ifrån om du ser kränkande beteende på jobbet? En ny undersökning visar att det är svårare än man kan tro när det väl kommer till kritan.
harksare
Arbetsmiljö

10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

Så gör du  för att uppmärksamma – och bemöta – det giftiga beteendet.
spakad
Arbetsrätt

Handelsforskare: Större risk att dagens VD:ar får sparken

En VD sitter kortare tid på sin post idag än på 70-talet. Men vad beror det egentligen på? Chef har pratat med forskare som menar att det finns flera svar på frågan.
tuffpress
Beslutsfattande

Forskare: Här är chefens vanligaste misstag i krissituationer

Svenska chefer är kompetenta, men får inte tid till att förbereda sig för kriser. Och när krisen väl kommer är pressen ofta orimligt hög med liten möjlighet till vila, visar en avhandling från Försvarshögskolan och Karlstad Universitet.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

elitsoldaten
Beslutsfattande

Elitsoldaten: Så leder du i krislägen

Ant Middleton, känd från sin medverkan i Skavlan, berättar om sina erfarenheter från krissituationer.