»Man behöver inte vara född ledare«

När föddes tanken på att skriva en bok?
»Jag har nog alltid haft den drömmen, men den tog sig fastare form för ett par år sedan. Såväl min ledningsgrupp som delar av min styrelse ledartränade för att kunna leda organisationen effektivare. Vi beskrev det arbetet i en skrift som hette Smartare samspel. Och när jag stod med den färdiga skriften i handen tänkte jag att det här var bara början. När jag sedan utsågs till Årets chef 2009 bestämde jag mig för att göra slag i saken och dela med mig av mina framgångar, misstag och lärdomar.«
Vad är det ni vill säga med boken?
»Boken handlar dels om min egen resa från Blyger till Årets chef och dels om hur man faktiskt kan träna sig till att bli en bättre ledare. Vi vill förmedla att träning lönar sig! Även på detta område.«
Vem ska läsa den?

»Alla som är eller kan tänka sig att bli ledare. Vi tror att boken också är läsvärd för alla medarbetare. Ledarskap handlar ju om att få en grupp att nå vissa mål. Ledarskap är ju ingenting utan ‘följarskap’, man är ömsesidigt beroende av varandra. Alla ledare bör då och då ställa sig frågan ‘varför ska mina medarbetare följa just mig?’ Vi tror att boken har en hel del att ge i hur ledarskap och medarbetarskap kan stödja varandra.«
En stor del av boken ägnas åt vikten av träning. När blev träningen ett viktigt ledarskapsverktyg för dig?
»Jag har alltid tränat. Friidrott, språk, fotboll. Det har varit en slags livsfilosofi kan man säga: det jag inte kan, kan jag faktiskt träna på så jag blir bättre. Samma sak gäller ledarskap. När jag tränade ledarskap tillsammans med min ledningsgrupp blev det uppenbart för mig att man inte behöver vara född ledare för att kunna utvecklas till en bra ledare. Man kan analysera vad som fungerar och inte, sätta tydliga mål, och träna på det som är svårt. Då blir man faktiskt bättre! Själv har jag tränat en hel del på att ge och ta feedback, att hantera min blygsel i olika sammanhang och att vänta in när jag blir för ivrig och triggat motstånd i stället.«
Hur får man tid att skriva en bok när man är chef för 6 000 människor och dessutom fyrabarnsfar?
»Någon har sagt ‘if you want something done – ask someone who is busy’. Det är ett skämt med en gnutta allvar. Planering blev tidigt en av mina ‘paradgrenar’. Det lärde jag mig i ungdomens dagar, då skolan, idrotten och kompisarna alla krävde sitt. En bra planering gör att jag känner att jag har koll och kan fokusera på det som är viktigast. Jag har dessutom alltid tyckt om att skriva. I alla år som kommundirektör har jag till exempel skrivit månadskrönikor. Där finns en hel del embryon till det som finns med i boken.«
Du inleder boken med att berätta om hur det kändes att få ta emot priset som Årets chef 2009. Hur har ditt ledarskap påverkats av utnämningen?
»Priset har bland annat inneburit att jag har föreläst i mängder av sammanhang om ledarskap, både i och utanför Sverige. Och varje föreläsning har gjort att jag har måst fundera igenom vad jag verkligen tycker och tänker. Och jag får många frågor som tvingar mig att tänka till. Det går inte på rutin. Jag måste ju stå för det jag säger. Varje gång. Så det får mig att ständigt tänka efter och försöka utvärdera mitt eget ledarskap. Jag har dessutom fokuserat än mer på andras sätt att leda, att hitta nya ledare med potential. Det har varit en kick på många plan.«

Relaterade artiklar

alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

storistopp
 

Så var Chef i Almedalen 2019

Här finns alla bilder och information om Chef i Almedalen 2019.

illusforskare
 

Specialsajt: Så får chefen grepp om klimatkrisen

 Här på vår klimatsida kan du få de bästa råden från våra experter för hur du kommer igång!
feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.