Mall: Tidsbegränsad anställning

Så får du tillgång till alla mallar och avtal

Chefs mallar och avtal har länge varit ett eftertraktat och populärt innehåll på Chef.se.

Du får: 

 Alla mallar du behöver – ifyllningsbara direkt på skärmen.
 Relaterade guider och utvalda artiklar i ämnet.
 Anvisningar för hur du fyller i mallen.
 Checklistor – tips för respektive mall.

Mallarna är utformade i samarbete med juristen Magnus Kendel, tidigare chefsförhandlare på Almega.

Denna sektion är bara tillgänglig på Chef Premium

Här får du även tillgång till

  Chefs unika ledarskapstest som identifierar styrkor och svagheter.
  10 000-tals artiklar i Chef-arkivet.
  Personaliserat innehåll – verktyg och metoder som hjälper dig i vardagen.

Aktivera ditt ledarskap nu

Inte prenumerant än? Se våra bästa erbjudanden

Ladda ner exempel på mall och gratismallar

blankettnyny

Här kan du se hur mallarna är utformade samt ta del av våra gratismallar.

Exempelmall: Betyg / Anställningsintyg

Gratis mallar för alla Chefs läsare:

 Gratismall: CV
 Gratismall: Semesterlista
 Gratismall: Anställningsintervju
Gratismall: Utvecklingssamtal

Tidsbegränsad anställning upphör, provanställning upphör, varsel till facklig organisation

anstallning-upphor-tidsbegransad

Anvisningar för att ändra i blanketterna

Guide: Anställa och säga upp

Klicka på guiden ”Att anställa och säga upp” för att läsa den direkt på skärmen.  

Fler mallar från Chef

För fler mallar, klicka här.

Chefs mallar och avtal har länge varit ett eftertraktat och populärt innehåll på Chef.se.  Oavsett vad du behöver hjälp med – anställa, avskeda, ge en skriftlig varning, planera semester eller ge ett betyg – säkerställer våra dokument att allting går rätt till. Mallarna som vi erbjuder genom Chef Premium är utformade i samarbete med juristen Magnus Kendel, tidigare chefsförhandlare på Almega. I varje dokument hittar du anvisningar för hur mallen ska fyllas i. Du bör dock ta hjälp av en jurist om du inte är helt säker på hur du ska göra.

Saknar du en mall? Mejla oss dina synpunkter!

Tidsbegränsad anställning och provanställning

Nedan redovisas reglerna i lagen om anställningsskydd hur en tidsbegränsad anställning och en provanställning kan upphöra. För arbetsgivare bundna av kollektivavtal kan det finnas andra regler i kollektivavtalet. Arbetsgivare bundna av kollektivavtal bör kontrollera i avtalet vilka regler som gäller för dem.

Tidsbegränsad anställning

En tidsbegränsad anställning gäller under den avtalade tiden och upphör när tidsgränsen för denna uppnås. En tidsbegränsad anställning kan inte sägas upp av någon av parterna. Någon särskild uppsägningshandling behöver därför inte lämnas i samband med att en tidsbegränsad anställning ska upphöra. För att en uppsägning ska vara möjlig krävs ett särskilt avtal om detta. (ofta som ”under anställningstiden gäller en ömsesidig uppsägningstid om en månad”). Om ett sådant avtal träffas kan arbetsgivaren säga upp under förutsättning att denne har saklig grund. Se vidare regler för uppsägning av tillsvidare anställd. Har något avtal om en uppsägningsmöjlighet inte träffats kan vare sig arbetsgivare eller arbetstagare säga upp den tidsbegränsade anställningen.

Besked och varsel

Om arbetstagaren varit anställd i mer än tolv månader under de tre senast åren så ska arbetsgivaren lämna arbetstagaren ett besked om att anställningen kommer att upphöra och även upplysa arbetstagaren att denne får företrädesrätt till återanställning. Samtidigt med underrättelse ska arbetsgivare varsla den fackliga organisation som arbetstagaren tillhör.
Tillhör arbetstagaren inte något fack behöver något varsel inte lämnas. Facket och arbetstagaren har rätt till en överläggning med anledning av underrättelsen och varslet. Anställningen upphör oavsett om överläggning hunnit genomföras eller inte.

Provanställning

En provanställning kan, enligt lag, avbrytas när som helst av arbetstagaren. Arbetstagaren behöver inte underrätta arbetsgivaren någon viss tid innan denne lämnar anställningen. Innan en arbetsgivare avbryter en provanställning ska denne, minst två veckor innan provanställningen ska upphöra, lämna en underrättelse om detta. För att avbryta provanställningen ska arbetsgivaren sedan lämna ett besked samma dag som provanställningen avbryts. I teorin innebär det att arbetsgivaren ska lämna två handlingar till arbetstagaren, en underrättelse och ett besked. I praktiken lämnar de flesta arbetsgivare underrättelse och besked i samma handling.

Underrättelse och varsel

Om en arbetsgivare önskar avbryta en provanställning ska den underrätta arbetstagaren om detta. Samtidigt med underrättelse ska arbetsgivare varsla den fackliga organisation som arbetstagaren tillhör. Tillhör arbetstagaren inte något fack behöver något varsel inte lämnas.
Facket och arbetstagaren har rätt till en överläggning med anledning av underrättelsen och varslet. Provanställningen upphör oavsett om överläggning hunnit genomföras eller inte.

Blanketter

Bifogat finner du blanketter för:
1. Tidsbegränsad anställning: Besked om tidsbegränsad anställning upphör, varsel.
2. Provanställning: Underrättelse, varsel.
 
 

Hantera konflikter – senaste artiklarna

Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat

Berättade om graviditet – fick inte utlovat jobb

Stella blev lovad jobbet som produktchef – men när hon berättade att hon var gravid gick tjänsten till en manlig kollega. Solklart fall av diskriminering, visst? Arbetsrättsadvokaten reder ut begreppen.

Ledarskapsutvecklare Leif E Andersson.

”Medarbetaren stökar till i teamet”

Hur hanterar man en stjärnmedarbetare med avgörande kompetens som beter sig illa? Psykologen Leif E Andersson ger svar.

Illustration: Adobe Stock

Därför vill amerikaner byta ut chefen mot en robot

Ungefär en tredjedel av de amerikanska deltagarna i en ny undersökning om automation vill hellre att deras arbetsplats styrs av en robot än av en människochef. Men anledningen är kanske inte är den man först tror.

Ebba Busch Thor, partiledare Kristdemokraterna. Foto: Janerik Henriksson, TT-bild

Cheftest: Ebba Busch Thor, partiledare för KD

Hon har driv, kör på och vill förändra. Men alla medarbetare är inte helt med på tåget. Med opinionssiffrorna i botten och en hel del kritik inom partiet har Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor en utmaning som heter duga. Hur stark är hennes ställning som ledare egentligen?

Foto: Henrik Montgomery, TT-bild. Montage: Chef

Wallström om krisen: ”De var fega”

Vad pågick bakom kulisserna i Saudikrisen? Här berättar Margot Wallström sin bild av vad som egent­ligen hände.

I tv-serien 'The Office' är det här en av många fester som spårat ur. Pressbild.

10 tips: Så blir julfesten inte ett fylleslag

Det börjar lacka mot jul och det kan vara läge att bjuda medarbetarna på julfest för att avsluta året på ett trevligt sätt. Chef har flera gånger genom åren skrivit om faran med urspårade företagsfester – här har vi samlat några av de bästa tipsen för att undvika det.

skumpa

Hur förbjuder jag alkohol på jobbfester?

Chefen Elina vill få till helt nyktra jobbfester. Hur ska hon ändra alkoholpolicyn utan att framstå som snål?

Foto: Unsplash

5 tips när kollegan blir din chef

Du vet den där trevliga kollegan som du brukade hänga med på aw:n och luncha minst en gång i veckan med? Hen har nu blivit din chef. Så hur bör er vänskaps- och jobbrelation se ut i fortsättningen?