brain-2
Illustration: Kristin Lidström.

Det kan hjärnforskning – och farmor – lära dig om ledarskap

I ett spännande blogginlägg på sajten strategy+business går Eric J. McNulty, forskningschef vid National Preparedness Leadership Initiative, igenom sina bokfavoriter från det gångna året.

Och det är inga ”vanliga” ledarskapsböcker som har fångat McNultys intresse. Istället driver han tesen att böcker om sprillans ny hjärnforskning kan lära oss betydligt mer om ledarskap, än någon gammal topp-vd:s memoarer.

Dessutom konstaterar han att slående många av slutsatserna i böckerna (McNulty nämner Daniel Kahnemans Thinking, Fast and Slow , David Eaglemans Incognito: The Secret Lives of the Brain, Srini Pillays Your Brain and Business: The Neuroscience of Great Leaders , Maria Konnikovas Mastermind: How to Think Like Sherlock Holmes, and Mahzarin Banaji and Anthony Greenwalds Blindspot: Hidden Biases of Good People) bekräftar de sex ledord hans gamla farmor lärde honom för många år sedan:

1. Döm inte boken efter sitt omslag. Hjärnan kategoriserar allt den ser för att underlätta våra liv. Inte undra på att vi samlar på oss så många fördomar och stereotyper, som riskerar att färga våra beslut vare sig vi vill det eller inte. Att kämpa mot stereotyperna i hjärnan kräver hårt arbete.

2. Rensa huvudet med en promenad. I Mastermind hänvisar Konnikova till forskning som visar att det räcker att ”observera naturen” i 10 minuter varje dag för att slappna av och fokusera bättre. Alltså: Ta en promenad på lunchen och bli en bättre chef.

3. Ibland vinner du, ibland förlorar du. Kahnemans hyllade bok Thinking, Fast and slow konstaterar att det är dumt att fokusera på enskilda vinster och förluster. Tänk som en börsmäklare: Inse att förluster är oundvikliga och mät resultat över tid. Det gör hjärnan betydligt bättre lämpad att fatta goda beslut.

4. Sov på saken. Vår hjärna är den ultimata superdatorn, konstaterar Konnikova. Ibland måste den få tid att sortera information, hitta mönster och fokusera. Låt telefonen vila på pendeltåget eller bussen – och glo.

5. Singla slant. Nej, det handlar inte om att lita på slumpen. Enligt Eagleman kan du vinna mycket på att singla slant om du är osäker på en rekrytering eller ett visst beslut. Men bara om du samtidigt lyckas bedöma din reaktion när myntet landar på bordet. Blir du lättad över ett visst resultat är det antagligen ett tecken på att ditt undermedvetna redan har bestämt sig för vilken väg som är rätt att gå.

6. Det är trevligt att vara viktig, men det är viktigt att vara trevlig. Den kända hjärnforskaren David Rock har visat att hjärnan behandlar ”social” smärta på samma sätt som fysisk smärta. Vikten av att ha en arbetsplats som medarbetarna upplever som rättvis, delaktig och inkluderande kan inte nog understrykas.

Läs mer: The keys to leadership – your brain and my grandmother (strategy+business)

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
netlight_intro
Annonssamarbete Chef + Netlight

Sluta vara chef – bli en förebild istället

”Lär dig vara ledare och följare samtidigt”, uppmanar Netlights vd Erik Ringertz. I sin nya bok Harder Better Faster Stronger ger han idéer för framtidens ledarskap.

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
hands_experis
02:12 min
Annonssamarbete Chef + Experis

Eftersökta chefsegenskapen – syns inte på ditt cv

Video:

Arbetsgivares önskechef byggs om. En av de eftersökta ledaregenskaperna är ofta dold i ett cv.

psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden