varden-2

Kristina Mattsson: ”Chefer blir maktlösa i vården”

Varför skrev du den här boken?
”Människor i min omgivning sa ’du måste skriva om det här’, om hur de går på knäna inom vården. Jag förstod hur krångligt det skulle bli, men var sugen på det.”

Den här effektiviseringsivern, hur har den påverkat chefens roll?
”Den rådande metoden new public management är ett sätt att omsätta affärsidéer till offentlig sektor. Det är hård toppstyrning, samtidigt som budgetansvaret trycks så långt ner som möjligt i organisationen. Cheferna får fullt ansvar för budget och mål, men inga verktyg att hantera det. Det gör cheferna maktlösa.”

Har du stött på föredömen?
”Många överlever genom att göra det systemet vill fast på sitt eget sätt, med sin integritet kvar. Ska man bokstavstroget följa alla regler så funkar det inte. De mellanchefer som förekommer i boken är förebilder för att de står upp för sina verksamheter. För den ena blev priset högt, hon blev petad från sin tjänst.”

Har medarbetarna förståelse för att chefer hamnar i kläm?
”När allt ska mätas blir medarbetare indragna i ekonomin och det kan ju vara bra, det skapar en gemensamhet. Men det finns en risk för att chefsföraktet ökar när cheferna inte har tid att stötta medarbetare för att papper och dokumentation tar så mycket tid.”

Organisationen av välfärden lämnar mycket att önska nu. Varför det?
”Jag kan inte tolka det på annat sätt än att man vill ha personal som är utbytbar. Man minimerar behovet av medarbetarnas kunskap. Det är systemet som ska bära kunskapen, den ska lyftas från personen. Det har säkert att göra med att det är mycket kvinnor som jobbar i offentlig sektor. Jag är säker på att det är en genusfråga.”

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

distansss
Kommunikation

Hemmajobbare – här är 3 tips för att aldrig mer känna dig ensam

Snacket vid kaffemaskinen och småpratet på lunchen. Smådetaljer, men saker som en distansjobbare kan sakna. Här är 3 strategier för att du ska känna dig mindre isolerad.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

kik
Teamutveckling

5 tips: Så får du kollegerna att lära sig – av varandra

Det är en outnyttjad resurs på många arbetsplatser: Kolleger som lär av varandra.

sjuk-2
Hälsa

Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karsensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.
helena-2
Motivation

Så lockar Microsoft tillbaka avhoppare

Att fånga kvalificerade medarbetare på en glödhet och snabbrörlig arbetsmarknad är inte alltid så lätt. Microsoft tar till nya grepp för att motivera tidigare anställda att återvända. Ett är att träna cheferna i empati.

checklist
Verksamhetsutveckling

Lista: 6 saker du aldrig ska ha med på att göra-listan

Är du ett fan av listor? Kanske är du till och med en av dem som tagit din att göra-lista till en högre nivå genom att använda postit-lappar och bygga din egen agila kanban-board, bara för dagens göromål?
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

vrhjalm
Teamutveckling

Här testas skräckscenarier – med hjälp av VR

Få branscher har så riskfylld arbetsmiljö som byggföretagen. På Skanska tacklar man farorna med vr-teknik – som gestaltar både rusande fordon och psykisk ohälsa efter ett dödsfall.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden