varden-2

Kristina Mattsson: ”Chefer blir maktlösa i vården”

Varför skrev du den här boken?
”Människor i min omgivning sa ’du måste skriva om det här’, om hur de går på knäna inom vården. Jag förstod hur krångligt det skulle bli, men var sugen på det.”

Den här effektiviseringsivern, hur har den påverkat chefens roll?
”Den rådande metoden new public management är ett sätt att omsätta affärsidéer till offentlig sektor. Det är hård toppstyrning, samtidigt som budgetansvaret trycks så långt ner som möjligt i organisationen. Cheferna får fullt ansvar för budget och mål, men inga verktyg att hantera det. Det gör cheferna maktlösa.”

Har du stött på föredömen?
”Många överlever genom att göra det systemet vill fast på sitt eget sätt, med sin integritet kvar. Ska man bokstavstroget följa alla regler så funkar det inte. De mellanchefer som förekommer i boken är förebilder för att de står upp för sina verksamheter. För den ena blev priset högt, hon blev petad från sin tjänst.”

Har medarbetarna förståelse för att chefer hamnar i kläm?
”När allt ska mätas blir medarbetare indragna i ekonomin och det kan ju vara bra, det skapar en gemensamhet. Men det finns en risk för att chefsföraktet ökar när cheferna inte har tid att stötta medarbetare för att papper och dokumentation tar så mycket tid.”

Organisationen av välfärden lämnar mycket att önska nu. Varför det?
”Jag kan inte tolka det på annat sätt än att man vill ha personal som är utbytbar. Man minimerar behovet av medarbetarnas kunskap. Det är systemet som ska bära kunskapen, den ska lyftas från personen. Det har säkert att göra med att det är mycket kvinnor som jobbar i offentlig sektor. Jag är säker på att det är en genusfråga.”

 

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

johanna123
Beslutsfattande

Forskning: Därför är chefer ett hot i offentlig sektor

Alltför väldrillade chefer, fostrade i managementbyråkrati, är det största hindret för en effektivare offentlig sektor med självständiga medarbetare.

Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
googlestudien
Beslutsfattande

Googlestudie: 10 saker chefen måste leva upp till

Uppdaterar svaren i den 10-åriga studien.

elin1
Teamutveckling

Hon utvecklade en AI-bot – som sparar tid åt HR

På kort tid utvecklade svenska företaget ReachMee ett HR-verktyg i AI där personalen kan få svar på enkla frågor via en bot – för att frigöra tid till annat. ”Alla kan göra det här – även om det låter läskigt med AI”, säger Elin Filipp, HR-manager.
airoboten
Digital HR

8 sätt att starta upp ditt allra första AI-projekt

Det kan bli en miljardindustri inom tio år – som rör alla branscher. Så här gör du för att dra igång ditt första AI-projekt.
kondo
Personlig effektivitet

Marie Kondos bästa städråd: Så här ska ditt skrivbord se ut

Hon har gjort succé som städinfluencer på Netflix. Nu delar experten Marie Kondo, 34, med sig av sina bästa råd för hur du optimerar ditt skrivbord.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video:

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden