varden-2

Kristina Mattsson: ”Chefer blir maktlösa i vården”

Varför skrev du den här boken?
”Människor i min omgivning sa ’du måste skriva om det här’, om hur de går på knäna inom vården. Jag förstod hur krångligt det skulle bli, men var sugen på det.”

Den här effektiviseringsivern, hur har den påverkat chefens roll?
”Den rådande metoden new public management är ett sätt att omsätta affärsidéer till offentlig sektor. Det är hård toppstyrning, samtidigt som budgetansvaret trycks så långt ner som möjligt i organisationen. Cheferna får fullt ansvar för budget och mål, men inga verktyg att hantera det. Det gör cheferna maktlösa.”

Har du stött på föredömen?
”Många överlever genom att göra det systemet vill fast på sitt eget sätt, med sin integritet kvar. Ska man bokstavstroget följa alla regler så funkar det inte. De mellanchefer som förekommer i boken är förebilder för att de står upp för sina verksamheter. För den ena blev priset högt, hon blev petad från sin tjänst.”

Har medarbetarna förståelse för att chefer hamnar i kläm?
”När allt ska mätas blir medarbetare indragna i ekonomin och det kan ju vara bra, det skapar en gemensamhet. Men det finns en risk för att chefsföraktet ökar när cheferna inte har tid att stötta medarbetare för att papper och dokumentation tar så mycket tid.”

Organisationen av välfärden lämnar mycket att önska nu. Varför det?
”Jag kan inte tolka det på annat sätt än att man vill ha personal som är utbytbar. Man minimerar behovet av medarbetarnas kunskap. Det är systemet som ska bära kunskapen, den ska lyftas från personen. Det har säkert att göra med att det är mycket kvinnor som jobbar i offentlig sektor. Jag är säker på att det är en genusfråga.”

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

apollo
Digital HR

Bommade igen sista butiken – så blev Apollo digitala

Digitaliseringen har inneburit att de traditionella charterbolagen befinner sig på en helt ny marknad. Apollo är mitte uppe i en anpassning till den nya verkligheten – och djupt involverade i det arbetet är HR-avdelningen. 
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

tanketid
Hälsa

Här får medarbetarna 4 timmar – enbart till reflektion

Ledningsgruppen på Youcall avsatte fyra timmar i veckan åt reflektion. Redan efter tre veckor gav det resultat. De blev mer harmoniska och fick lika mycket eller mer gjort. Nu släpper Tony Nilsson loss hela företagets tankekraft.
vinst
Mångfald

De gick från 2 kvinnliga chefer – till 55 procent

Stamnät, elförsörjning, infrastruktur – av tradition en mansdominerad sektor. Ändå har Svenska Kraftnät lyckats närma sig en jämn köns­fördelning.

gratismat
Arbetsmiljö

Gratis mat på jobbet – en stressfälla för personalen

Fria måltider på jobbet. En dröm för många – men nu varnar stressexperter om att kontorskulturen kan drabba medarbetarnas och chefernas hälsa.
forgifta
Arbetsmiljö

5 saker som förgiftar stämningen på jobbet

Det är låg stämning bland medarbetarna – utan att du som chef förstår varför. Då kan du behöva kolla upp om det finns faktorer i er jobbkultur som förgiftar miljön.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
aktivitet
Personlig effektivitet

4 punkter: Det här krävs för att få produktiva medarbetare

Vill du ha produktiva medarbetare? Då finns det fyra punkter som är extra effektiva om ni vill testa aktivitetsbaserade kontor, visar en svensk studie.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden