nsc_natverk_600x400-2

Kan man vara kompis med chefen?

Råden kommer från Ben Dattner, organisationspykolog och författare till The blame game: how the hidden rules of credit an blame determine our success and failure.

1) Var ni kompisar innan du blev underordnad hen? Det är lättare att bli kompis med chefen än att vara kompis med någon som sedan blir din chef. Om ni varit vänner innan måste ni medvetet försöka klargöra de olika rollerna. Och för att lyckas måste båda vara uppmärksamma på detta.

2) Är ni vänner för att ni verkligen trivs ihop eller har du odlat er vänskap för att den kan gynna dig? Om ni verkligen gillar varandra och klickar kan vänskapen vara värd att utveckla, precis som den vore med andra kollegor. Men en relation som bygger på att du vill ha makt kan få precis omvänt resultat om din chef känner av dina syften.

3) Är du beredd att prata med din chef om gränsdragning så att kompis/chefs-gränsen inte blir otydlig? Prata öppet och tydligt om hur ni ska dra gränserna. Man kan till och med vara övertydlig ”som din vän tycker jag att….”. Eller ”som din medarbetare skulle jag råda dig..” Och innan du klagar på den nya kollegan som du bara inte klarar av, tänk ett varv till. Det är din chef du pratar med.

4) Kan det störa din relation till dina kollegor om du uppfattas som chefens favorit? Tänk efter och utvärdera, är det så att du får de bästa projekten och kan kamma hem de enkla poängen därför att du är nära chefen? Fråga kollegorna om de tycker att er relation innebär några problem. Om det verkar vara så, prata igenom detta med din chef och försök åtgärda det. Chefens reaktion kan ju också vara tvärtom, att livet på jobbet blir lite svårare för dig, just för att det inte ska finnas några misstankar om favorisering. Ett sådant beteende måste förstås också adresseras.

5) Hur gammal är du? Generation Y, 80- och 90-talisterna har troligen ingen förståelse för problematiken i att vara kompis med chefen. De har varit kompisar med sina föräldrar och med sina lärare sedan de var små och har inte alls samma respekt för auktoriteter som äldre generationer har.

 

Källa: Harvard Business Review.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

litapa
Kommunikation

Här är 6 tecken på att kollegerna litar på dig

Får du inte gehör för dina beslut? Då kan medarbetarna ha bristande förtroende för dig som chef. Men det finns några knep för att bli en ledare att lita på.
Elisabeth Skol, HR-direktör på ManpowerGroup
02:12 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

4 steg ut ur kompetensbristen

Video:

Allt fler har svårt att hitta rätt medarbetare. Lösningen? Elisabeth Skol på ManpowerGroup förklarar modellen som gör företag kompetensstarka.

chefrolig
Beslutsfattande

5 skäl till varför du inte vill vara ”den roliga chefen”

Inspirerande och rolig – två eftertraktade egenskaper hos en chef. Men en ny studie visar att det kan bli för mycket av det goda. 
nyya
Karriär

3 tips: Så här bygger du upp ett ovärderligt nätverk

Är du tillräckligt bra på att nätverka? Sociala kontakter är ofta nyckeln till nästa steg i karriären. Här är några tips.
chefer1
Kommunikation

4 toppchefer: Så hanterar du krisen – på bästa sätt

När förändringstakten ökar på företagen gäller det att ha en stark inre kompass. Inte minst behöver man kunna stå fast i sin värdegrund när det blir kris. Chef frågade några framgångsrika chefer om vilka fyra ledaregenskaper deras inre kompass snurrar runt.
exp
Digital HR

Experten: Kollega som näthatar – här drar du gränsen

Krocken i sociala medier uppstår när arbetsgivarens intresse är ett annat än den anställdes inlägg. Det menar Paula Hogéus, expert inom arbetsrätt.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden