nsc_natverk_600x400-2

Kan man vara kompis med chefen?

Råden kommer från Ben Dattner, organisationspykolog och författare till The blame game: how the hidden rules of credit an blame determine our success and failure.

1) Var ni kompisar innan du blev underordnad hen? Det är lättare att bli kompis med chefen än att vara kompis med någon som sedan blir din chef. Om ni varit vänner innan måste ni medvetet försöka klargöra de olika rollerna. Och för att lyckas måste båda vara uppmärksamma på detta.

2) Är ni vänner för att ni verkligen trivs ihop eller har du odlat er vänskap för att den kan gynna dig? Om ni verkligen gillar varandra och klickar kan vänskapen vara värd att utveckla, precis som den vore med andra kollegor. Men en relation som bygger på att du vill ha makt kan få precis omvänt resultat om din chef känner av dina syften.

3) Är du beredd att prata med din chef om gränsdragning så att kompis/chefs-gränsen inte blir otydlig? Prata öppet och tydligt om hur ni ska dra gränserna. Man kan till och med vara övertydlig ”som din vän tycker jag att….”. Eller ”som din medarbetare skulle jag råda dig..” Och innan du klagar på den nya kollegan som du bara inte klarar av, tänk ett varv till. Det är din chef du pratar med.

4) Kan det störa din relation till dina kollegor om du uppfattas som chefens favorit? Tänk efter och utvärdera, är det så att du får de bästa projekten och kan kamma hem de enkla poängen därför att du är nära chefen? Fråga kollegorna om de tycker att er relation innebär några problem. Om det verkar vara så, prata igenom detta med din chef och försök åtgärda det. Chefens reaktion kan ju också vara tvärtom, att livet på jobbet blir lite svårare för dig, just för att det inte ska finnas några misstankar om favorisering. Ett sådant beteende måste förstås också adresseras.

5) Hur gammal är du? Generation Y, 80- och 90-talisterna har troligen ingen förståelse för problematiken i att vara kompis med chefen. De har varit kompisar med sina föräldrar och med sina lärare sedan de var små och har inte alls samma respekt för auktoriteter som äldre generationer har.

 

Källa: Harvard Business Review.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

floskel-2
Kommunikation

Topplista: Här är årets värsta jobbfloskel

Som chef är det lätt att upprepa sig när man ska motivera eller informera medarbetarna. Men se upp så du inte börjar använda floskler för ofta.
netlight_intro
Annonssamarbete Chef + Netlight

Sluta vara chef – bli en förebild istället

”Lär dig vara ledare och följare samtidigt”, uppmanar Netlights vd Erik Ringertz. I sin nya bok Harder Better Faster Stronger ger han idéer för framtidens ledarskap.

oleary
Arbetsrätt

Han utsågs till världens sämsta chef

Det finns mer eller mindre smickrande priser att vinna som chef. Det har en flygbolags-vd fått erfara nyligen.
kritiken
Kommunikation

5 tips: Så kritiserar du chefen – utan att ni blir ovänner

Vissa problem är värda att föra upp till ytan. Men det finns några saker du måste tänka på när du ska leverera konstruktiv feedback.
grooodor
Karriär

7 grodor att se upp för på jobbintervjun

Här är några fallgropar som du bör se upp för under en jobbintervju.
lenaapler1
Karriär

Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”

Åldersnoja? Varför det? Företagsledaren Lena Apler jobbar vidare vid fyllda 67, och tipsar om hur man håller sig relevant på arbetsmarknaden, år efter år.
hands_experis
02:12 min
Annonssamarbete Chef + Experis

Eftersökta chefsegenskapen – syns inte på ditt cv

Video:

Arbetsgivares önskechef byggs om. En av de eftersökta ledaregenskaperna är ofta dold i ett cv.

pwer
Kommunikation

5 sätt att göra slut med Powerpoint

Sömniga bilder med minimal text. Alla har nog varit på en katastrofal Powerpoint-presentation. Här är 5 sätt för att du inte ska gå i samma fälla.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden