nsc_natverk_600x400-2

Kan man vara kompis med chefen?

Råden kommer från Ben Dattner, organisationspykolog och författare till The blame game: how the hidden rules of credit an blame determine our success and failure.

1) Var ni kompisar innan du blev underordnad hen? Det är lättare att bli kompis med chefen än att vara kompis med någon som sedan blir din chef. Om ni varit vänner innan måste ni medvetet försöka klargöra de olika rollerna. Och för att lyckas måste båda vara uppmärksamma på detta.

2) Är ni vänner för att ni verkligen trivs ihop eller har du odlat er vänskap för att den kan gynna dig? Om ni verkligen gillar varandra och klickar kan vänskapen vara värd att utveckla, precis som den vore med andra kollegor. Men en relation som bygger på att du vill ha makt kan få precis omvänt resultat om din chef känner av dina syften.

3) Är du beredd att prata med din chef om gränsdragning så att kompis/chefs-gränsen inte blir otydlig? Prata öppet och tydligt om hur ni ska dra gränserna. Man kan till och med vara övertydlig ”som din vän tycker jag att….”. Eller ”som din medarbetare skulle jag råda dig..” Och innan du klagar på den nya kollegan som du bara inte klarar av, tänk ett varv till. Det är din chef du pratar med.

4) Kan det störa din relation till dina kollegor om du uppfattas som chefens favorit? Tänk efter och utvärdera, är det så att du får de bästa projekten och kan kamma hem de enkla poängen därför att du är nära chefen? Fråga kollegorna om de tycker att er relation innebär några problem. Om det verkar vara så, prata igenom detta med din chef och försök åtgärda det. Chefens reaktion kan ju också vara tvärtom, att livet på jobbet blir lite svårare för dig, just för att det inte ska finnas några misstankar om favorisering. Ett sådant beteende måste förstås också adresseras.

5) Hur gammal är du? Generation Y, 80- och 90-talisterna har troligen ingen förståelse för problematiken i att vara kompis med chefen. De har varit kompisar med sina föräldrar och med sina lärare sedan de var små och har inte alls samma respekt för auktoriteter som äldre generationer har.

 

Källa: Harvard Business Review.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

illus-2
Beslutsfattande

Regler, moral och magkänsla: Så navigerar chefen rätt

Avslöjanden om generösa chefsförmåner skakar Ledarna. En i raden av organisationer som fått problem med sin etiska kompass. Chefer bör oftare ställa sig frågan hur deras agerande uppfattas utåt, menar Natali Phalén vid Institutet mot mutor.
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

jobbintervju
Karriär

3 frågor toppkandidater vågar ställa på jobbintervjun

Lyckas på jobbintervjun – genom att låna tre stycken frågor andra toppkandidater använt tidigare.
bilf
Arbetsmiljö

Undersökning: Är det okej att kramas på jobbet?

Krama en kollega eller inte. En ny undersökning har undersökt vilka kärleksuttryck vi tycker är okej på jobbet.
googlestudien
Beslutsfattande

Googlestudie: 10 saker chefen måste leva upp till

Uppdaterar svaren i den 10-åriga studien.

mall
Kommunikation

Gratis mall: Utvecklingssamtal

Snart är det dags för samtalen många chefer bävar för. Utvecklingssamtalen. Men om du förbereder dig kan de leda till bättre arbetsmiljö och en djupare relation med dina medarbetare.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
mote-3
Kommunikation

Psykologen: 5 sätt att göra ett gott första intryck

Du har säkert fått rådet: "Gör ett bra första intryck". Men hur lyckas man? Här är 5 huvudregler du kan följa.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden