turkos2

Jan Gunnarsson: ”Välj att bli turkos, inte grå”

Varför skrev du boken?
”Chefers framgång bygger på hur man hanterar relationer. Hur du är i mötet med andra människor beror på valet du gör: vill du vara grå, svart eller turkos?”

Du skriver om ”en turkos dag”. Vad kännetecknar en sådan?
”Det grå tillståndet drar mot likgiltighet, det turkosa mot tjänande, öppenhet och nyfikenhet. Man kommer med glädje. Forskningen visar att ­om du närmar dig det som jag kallar det turkosa tillståndet, öppnar du dig och ser sammanhang och helhet mycket bättre än när du är grå. Är du grå har du en mer snäv syn på tillvaron.”

Du har identifierat sju val som chefen gör varje dag. Vilka är de?
”Att välja tjänande före egennytta, ansvar före ignorans, helhet före delar, omtanke före likgiltighet, kunskap före arrogans, dialog före konflikt och glädje före negativitet.

Att göra dessa val ger ett mönster för att skapa framgång och värdskap i verksamheten. Mycket av framgång bygger på hur vi bygger, vårdar och avvecklar relationer.”

Men hur ska jag välja att vara turkos? Chefsvardagen är ju knappast statisk.
”Nej, dagarna är röriga. I boken beskriver jag bland annat komma-till-jobbet-vanor. Oavsett vilka rutiner man har under dagen fungerar de för att komma igång på morgnarna. Att stilla sig och meditera innan dagen börjar funkar för mig. Om jag gör det till en vana kan jag lära mig att hantera den röriga och stökiga vardagen.

Vill man utveckla sin relationskompetens måste man fundera på vilka mentala vanor man har. Att hoppas att den här förändringstakten vi har omkring oss ska avta – det kommer inte att hända.”

nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden