henrik_angel
Henrik Angel med familj.

Jämställdhetsdelegationen: ”Tredela föräldraledigheten”

Sverige har kommit långt när det gäller jämställdheten, men jämställda är vi inte, vare sig i samhället eller arbetslivet. Det konstaterar Delegationen för jämställdhet i arbetslivet, JA-delegationen, på DN Debatt om det slutbetänkande som idag lämnas till regeringen.

Två av de stora utmaningarna är tiden på arbetet och ersättningen för arbetet, menar delegationsmedlemmarna. Det faktum att kvinnor tar ut 75 procent av föräldradagarna, och sedan jobbar deltid i högre utsträckning, spelar en stor roll.

JA-delegationen föreslår därför en tredelad föräldraförsäkring. Förslaget innebär att varje förälder får fem månader var, och där två av de fyra månader som blir kvar kan överlåtas till någon annan än föräldrarna. Detta främst för att underlätta för föräldrar som inte lever i traditionella parförhållanden. De 90 dagarna på lägstanivå, som i väldigt liten grad tas av män, föreslås ersättas av ytterligare en månad på sjukpenningnivå. Man vill också begränsa rätten att gå ner till deltid med 25 procent under småbarnsåren till 12,5 procent för respektive förälder.

På chefsnivå är idag drygt 35 procent kvinnor. Det är en ökning med 10 procentenheter på 12 år, visar Ledarnas senaste Jämställdhetsbarometer. Men vi får vänta ända till 2065 innan det är jämnt i den absoluta toppen – först då är det lika många män som kvinnor bland vd:arna, enligt Ledarnas uträkning.

”Mansdominansen är fortsatt kompakt på de högsta chefspositionerna. För att fler kvinnor ska nå bortom glastaken behövs mer än förebilder och tydliga karriärvägar. Jämställdhetsarbetet i verksamheterna måste fortsätta parallellt med politiska reformer, som en mer individualiserad föräldraförsäkring och kvoteringslagstiftning. JA-delegationens förslag är ett steg i rätt riktning”, säger Annika Elias, ordförande i Ledarna.

Regeringen har beslutat att lägga fram en proposition om att införa en tredje ”pappamånad” vid årsskiftet. S-kongressen tog även i slutet av maj beslutet att föräldraförsäkringen helt ska individualiseras, alltså delas på hälften. Men det finns ingen tidsplan för när detta ska genomföras, och är förstås beroende av att Socialdemokraterna sitter kvar i regeringsställning.

JA-delegationen tillsattes 2011 och leds av Anna Hedborg, före detta sjukförsäkringsminister och generaldirektör för Riksförsäkringsverket.

 

Här hittar du JA-delegationens slutrapport. Och artikeln på DN-debatt.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden