henrik_angel
Henrik Angel med familj.

Jämställdhetsdelegationen: ”Tredela föräldraledigheten”

Sverige har kommit långt när det gäller jämställdheten, men jämställda är vi inte, vare sig i samhället eller arbetslivet. Det konstaterar Delegationen för jämställdhet i arbetslivet, JA-delegationen, på DN Debatt om det slutbetänkande som idag lämnas till regeringen.

Två av de stora utmaningarna är tiden på arbetet och ersättningen för arbetet, menar delegationsmedlemmarna. Det faktum att kvinnor tar ut 75 procent av föräldradagarna, och sedan jobbar deltid i högre utsträckning, spelar en stor roll.

JA-delegationen föreslår därför en tredelad föräldraförsäkring. Förslaget innebär att varje förälder får fem månader var, och där två av de fyra månader som blir kvar kan överlåtas till någon annan än föräldrarna. Detta främst för att underlätta för föräldrar som inte lever i traditionella parförhållanden. De 90 dagarna på lägstanivå, som i väldigt liten grad tas av män, föreslås ersättas av ytterligare en månad på sjukpenningnivå. Man vill också begränsa rätten att gå ner till deltid med 25 procent under småbarnsåren till 12,5 procent för respektive förälder.

På chefsnivå är idag drygt 35 procent kvinnor. Det är en ökning med 10 procentenheter på 12 år, visar Ledarnas senaste Jämställdhetsbarometer. Men vi får vänta ända till 2065 innan det är jämnt i den absoluta toppen – först då är det lika många män som kvinnor bland vd:arna, enligt Ledarnas uträkning.

”Mansdominansen är fortsatt kompakt på de högsta chefspositionerna. För att fler kvinnor ska nå bortom glastaken behövs mer än förebilder och tydliga karriärvägar. Jämställdhetsarbetet i verksamheterna måste fortsätta parallellt med politiska reformer, som en mer individualiserad föräldraförsäkring och kvoteringslagstiftning. JA-delegationens förslag är ett steg i rätt riktning”, säger Annika Elias, ordförande i Ledarna.

Regeringen har beslutat att lägga fram en proposition om att införa en tredje ”pappamånad” vid årsskiftet. S-kongressen tog även i slutet av maj beslutet att föräldraförsäkringen helt ska individualiseras, alltså delas på hälften. Men det finns ingen tidsplan för när detta ska genomföras, och är förstås beroende av att Socialdemokraterna sitter kvar i regeringsställning.

JA-delegationen tillsattes 2011 och leds av Anna Hedborg, före detta sjukförsäkringsminister och generaldirektör för Riksförsäkringsverket.

 

Här hittar du JA-delegationens slutrapport. Och artikeln på DN-debatt.

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.