polischef

Lena Matthijs: ”Jag har inte varit en karriärist för sakens skull”

Lena Matthijs började sin poliskarriär som väktare. Hon utbildade sig till polis, blev Sveriges första kvinnliga piketpolis, tog en juridikexamen och avancerade så småningom till områdespolischef. Hon är också författare och skriver deckarromaner inspirerade av upplevelser och händelser från polisyrket. I maj kommer hennes fjärde bok, ”En bror för en syster”. Chef ringde upp och ställde 5 snabba frågor:

Du har gjort karriär i ett rasande tempo. Hur har du lyckats med det?
”Jag har inte varit en karriärist för sakens skull. Jag har stått över att söka flera jobb för att de inte passat mig eller mitt liv. Jag har sökt roliga jobb istället som till exempel läraryrket. Det var något jag ville testa på.”

Hur är du en bra ledare?
”Jag underlättar för närmsta chefer och personal att göra sitt jobb. Jag ska vara en möjliggörare för ett bra arbete och jag ifrågasätter mycket rutiner uppåt. Jag ser vad som behövs för att personalen ska göra ett bra jobb och så ser jag vad jag rimligen kan hjälpa till med.”

Vad kan det vara konkret?
”Som att se om vi kan förenkla förundersökningsprotokollen så de blir lättare att skriva för personalen. Eller möjliggöra för personalen att arbeta i grupp istället för enskilt om de efterfrågar det.”

Handlingen i dina böcker är inspirerade av verkliga händelser från ditt yrke. Är skrivandet ett sätt för dig att bearbeta vardagen inom polisen?
”Min första bok handlade om en ung tjej som jag träffat i mitt yrke och inte kunnat släppa. Delar av den nya boken är också inspirerad av riktiga händelser, bland annat av en sprängning av en polisbil i Malmö. Jag har inte sett skrivandet som en bearbetning, däremot ett sätt att pausa jobbet så att jag inte går och maler saker. Vissa kopplar av genom att titta på tv eller lösa soduko. Jag skriver.”

Vad är dina bästa tips till en ledare, personligt och karriärsmässigt?
”Sov 8 timmar varje natt och prioritera inte bort egen träning. Det är att prioritera bort sig själv och då håller man inte länge. När jag frågar varför människor inte hinner träna till exempel så har de massa andra onödiga saker de gör istället. Som att stryka kläder. Man kanske ska sluta stryka? Ens egen hälsa måste komma före det. Sen ska man vara en trevlig chef och inte hålla på och jämföra sig själv med andra. Man ska vara nöjd med sig själv. Det är viktigt.”

Video: Lena Matthijs ger sina bästa ledarskapstips

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

braloner
Karriär

Dansk studie: Höj din lön – genom att vara en ”skitstövel”

Du vinner inget på att vara trevlig. I alla fall inte när det kommer till löneförhandlingar, visar en dansk studie. Där kan förmågan att klara en konfrontation vara en stor fördel.
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

jobbintervju
Karriär

3 frågor toppkandidater vågar ställa på jobbintervjun

Lyckas på jobbintervjun – genom att låna tre stycken frågor andra toppkandidater använt tidigare.
lars1
Karriär

Tog sig tillbaka från utbrändhet – lanserar resesöktjänst

Han har fått kämpa för att göra sin röst hörd, fått sina drömmar krossade och hamnat i djup utmattningsdepression. Lars Kristensson vill prata om att satsa allt och misslyckas. Men frågan är om han inte nu står på gränsen till att lyckas med sin avancerade AI-flygsökmotor.
parsvardson
Karriär

”Trodde aldrig att jag skulle få ett jobb”

Som grundare av Adlibris och Apotea är Pär Svärdson en av Sveriges mest framgångsrika e-handlare. Driftigheten visade sig redan då han som sjuåring sålde djurfoder hemma i garaget.
hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
itchefer
Beslutsfattande

Forskning: Därför är IT-chefens roll hotad idag

Om IT-chefernas inflytande var stort vid millennieskiftet ser det annorlunda ut idag. Främst är det digitaliseringen som förändrat deras ställning, visar svensk forskning.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden