Intervju: ”Öppenheten har utvecklat mig enormt”

Okategoriserade
Publicerad

Varför skrev du den här boken?
”Jag hamnade i kris och livet i undantagstillstånd efter en separation och började skriva direkt. Först var skrivandet mer för mig själv, och fungerade fantastiskt bra som egenterapi. Allteftersom jag började samtala med andra insåg jag att vi människor är mer lika än olika i kriser, oavsett vem vi är och vad vi varit med om. Drivkraften blev att faktiskt visa på detta.”

”I min roll som chef i stora bolag och organisationer, managementkonsult och småföretagare har jag sett att det finns ett behov av att bli mer öppen och närvarande i mötet med medarbetare som har det svårt. Tanken med boken är därför också att den ska fungera som ledarskapsbok och hjälpa chefer att bli bättre på att möta andra. Men också sig själva.”

Boken är väldigt rak och öppen. Hur viktig har öppenheten varit för att bearbeta din egen kris?
”Öppenheten är en av de viktigaste bearbetningstrategierna. Att vara öppen med andra har lett till fantastiska möten, fördjupade relationer både privat och på jobbet, vilket både har påverkat bearbetningen positivt och utvecklat mig enormt. Jag tror på ökad öppenhet och nyttan med det, både för individ och organisation.”

Hur påverkade krisen ditt ledarskap?
”Jag är övertygad om att vi lär oss av kriser. Och om vi vågar vara närvarande i krisen och reflektera kring vad som händer blir lärdomarna ännu större. Självreflektionen gör det enklare att möta andra, exempelvis en medarbetare, vars liv dramatiskt förändras. Vi blir mer öppna och närvarande och mer insiktsfulla som ledare. För egen del känner jag mig mer grundad i mig själv, och vet att det inte är farligt att visa sig sårbar. Oavsett om jag är chef eller inte. Det ger en ökad trygghet och en förbättrad förmåga att både leda och samspela med andra.”

När du själv hamnade i kris, vilken hjälp fann du i litteraturen?
”Jag läste inte alls i början. Jag hade inte kraft till det. Men jag besökte en bokhandel och tittade lite, men det var inget som kändes lättillgängligt och allmänmänskligt, och det blev också ett skäl att skriva En fot i golvet. Jag tror att kombinationen korta texter, flera personers historier och vackra uttrycksfulla bilder gör det lätt att både öppna boken och låta sig beröras. Nu, när krisen är över  , har jag läst andra böcker, bland annat Barbro Lennér Axelssons ’Förluster’, som är utmärkt om man vill lära sig mer om kris.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden