per_holknekt
Foto: Norstedts.

Intervju med Per Holknekt: ”Jag tycker att jag är en god ledare”

Varför skrev du boken?
”Jag var inte särskilt intresserad av att berätta någon sorts framgångssaga, för jag tyckte att mitt liv var spännande nog utan att behöva göra det i något slags bokform. Men när jag fick höra att jag skulle ha något att lära människor kände jag att det var ett fint incitament.”

Den som läser boken får lätt känslan av att det du har gjort är sådant som du har snubblat över eller har gjort av lust. Hur mycket chef har du varit?
”Jag är en ganska okonventionell chef. Jag försöker vara chef över mig själv och mitt liv, ta ansvar över utfall av mitt liv. Men när jag drar igång processer som ska skapa något inbegriper det i 99 fall av 100 andra människor. Där kommer en annan form av ledarskap in, då handlar det om samarbete.

Jag är den sortens chef som – usch, ska jag kalla mig chef, det har jag aldrig gjort? – försöker jobba med att släppa taget. Det är ledarskap för mig, att få människor att växa, att få dem att hitta sin största möjliga personliga potential. Det får du bara om du låter bli att övervaka dem.”

Vilka chefsmisstag har du gjort?
”Nu ska jag vara jätte-oödmjuk. Men jag har inte gjort så många misstag som chef. Jag tycker att jag är en god ledare. Vi kan titta på mitt senaste företag som ett exempel. Så länge jag själv ansåg att jag själv stod vid rodret för det företaget var det ingen som sa upp sig. Men den dagen det blev en annan form av bolag, då det blev mer ägar- och ­styrelsestyrt och jag backade hem i hierarkin, blev det en otrolig omsättning på personal.

Så jag har en förmåga att få människor i mina lag att bli sedda. Jag går och pratar med dem varje dag.”

Läs mer: Alla chefs artiklar om ledarskapsböcker.

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

nice
Karriär

Här är 10 egenskaper som är hetast just nu

Om du söker ett nytt chefsjobb finns det några egenskaper som är extra eftertraktade. Här är hela topplistan, enligt en ny undersökning.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
karriar-10
Karriär

Så tacklar du svåra intervjufrågan: "Dina svaga sidor?"

Den kommer på nästan alla anställningsintervjuer – men är jobbig att besvara. Så här ska du tackla frågan om dina svaga sidor.
karriara
Karriär

3 tips: Så här skaffar du en mentor

Vill du utvecklas som chef? Skaffa en mentor. Frågan är bara hur du gör. Här är några tips.
opopular
Karriär

10 sätt för att bli impopulär på Linkedin

Linkedin är en fantastisk plattform för att knyta till sig nya kontakter. Men det kan också bli väldigt fel.

linkedin-9
Karriär

4 saker du ska rensa bort från din Linkedin

Klart du ska ha en uppdaterad Linkedin-profil – men att ta bort information kan vara lika väsentligt som att lägga till. 
Patrik Karlsson på Ingram Micro har egenskaper som gör honom till den nya tidens startup-chef.
Annonssamarbete Chef + Samhall

Han är den nya tidens startup-chef

En ny typ av ledare behövs – de med förmågan att starta upp människor. ”Självförtroendet är nyckeln”, säger Patrik Karlsson på Ingram Micro. Han är en chef med den viktiga kunskapen om hur man får in personer i arbete och utvecklar dem framåt.
linkedina
Karriär

Ny CV-funktion: Så ska Facebook utmana Linkedin

Linkedin är världens största yrkesnätverk. Men kanske inte så länge till. Nu planerar Facebook att utmana plattformen med en ny CV-funktion.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden