per_holknekt
Foto: Norstedts.

Intervju med Per Holknekt: ”Jag tycker att jag är en god ledare”

Varför skrev du boken?
”Jag var inte särskilt intresserad av att berätta någon sorts framgångssaga, för jag tyckte att mitt liv var spännande nog utan att behöva göra det i något slags bokform. Men när jag fick höra att jag skulle ha något att lära människor kände jag att det var ett fint incitament.”

Den som läser boken får lätt känslan av att det du har gjort är sådant som du har snubblat över eller har gjort av lust. Hur mycket chef har du varit?
”Jag är en ganska okonventionell chef. Jag försöker vara chef över mig själv och mitt liv, ta ansvar över utfall av mitt liv. Men när jag drar igång processer som ska skapa något inbegriper det i 99 fall av 100 andra människor. Där kommer en annan form av ledarskap in, då handlar det om samarbete.

Jag är den sortens chef som – usch, ska jag kalla mig chef, det har jag aldrig gjort? – försöker jobba med att släppa taget. Det är ledarskap för mig, att få människor att växa, att få dem att hitta sin största möjliga personliga potential. Det får du bara om du låter bli att övervaka dem.”

Vilka chefsmisstag har du gjort?
”Nu ska jag vara jätte-oödmjuk. Men jag har inte gjort så många misstag som chef. Jag tycker att jag är en god ledare. Vi kan titta på mitt senaste företag som ett exempel. Så länge jag själv ansåg att jag själv stod vid rodret för det företaget var det ingen som sa upp sig. Men den dagen det blev en annan form av bolag, då det blev mer ägar- och ­styrelsestyrt och jag backade hem i hierarkin, blev det en otrolig omsättning på personal.

Så jag har en förmåga att få människor i mina lag att bli sedda. Jag går och pratar med dem varje dag.”

Läs mer: Alla chefs artiklar om ledarskapsböcker.

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

slappa
Karriär

5 taktiska klyschor när du fått sparken

Söker du nytt jobb? Om du har fått sparken från din tidigare chefstjänst kan det kännas som en uppförsbacke. Här är 5 taktiska karriärklyschor – som kan hjälpa dig att bli anställningsbar igen.
intervjua
Karriär

Så sticker du ut på intervjun – 5 knep

Drömjobbet är inom räckhåll. Men den som intervjuar har tankarna på annat håll. Här är 5 knep för att fånga uppmärksamheten och visa varför du ska få jobbet.

taar
Karriär

4 tips: Kom över din talarskräck på scen

Rädd för att tala inför folk? Då är du inte ensam. Många chefer tycker att det är nervöst. Men med rätt verktyg kan du lära dig att bli både underhållande, trygg och tydlig.

robban
Karriär

Tips: 5 appar du behöver som chef

Ringa, sms:a och mejla. Det är kanske det du använder din jobbtelefon till. Men faktum är att det finns fler smarta appar för att göra ditt jobb enklare.
forbereda-3
Karriär

Förberedelser inför lönesamtalet

Hemligheten bakom ett framgångsrikt lönesamtal är att vara förberedd. Här är fyra steg att följa inför varje lönesamtal.
ashkan_pouya_saeid_esmaeilzadeh
Karriär

Serendipity: Från Iran till miljardkoncern på Stureplan

Som barn flydde de under dramatiska former från Iran. I dag leder de ett miljard­imperium på Stureplan i Stockholm. Vad är det som driver Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh?
helena2
Karriär

Chef testar: Helena Stjernholm, vd Industrivärden

Industrivärdens vd Helena Stjernholm kan beskrivas som en udda fågel med en ledarstil som sticker ut i branschen. Genom att lyssna och involvera har hon lyckats förändra med lyhördhet för det gamla. Och fått respekt genom att visa respekt.
twitter-2
Hälsa

Fyra lärdomar om ledarskap från Twitter

Inget chefstillägg på lönen, ingen snabbare karriärväg för chefer och ingen befordran som belöning. Låter det som ett framgångsrecept på gott ledarskap? Ja, menar en tidigare Twitteranställd som delar med sig av sina erfarenheter från åren på techjätten.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden