anncharlotte-bretan-5

”Hur får vi en hållbar lönemodell?”

Fråga: Jag har ett litet startup-bolag som plötsligt fått luft under vingarna. Vi har fått in en större investerare och kan därför staffa upp för att utveckla verksamheten.

I första skedet ska vi anställa tjugo personer. Hur ska jag tänka när jag nu börjar från scratch, så att jag får en lönesättningsmodell som håller i längden – och internationellt! Kan du rekommendera en hållbar lönemodell?

/Sonya

Chef erbjuder: Lär dig skapa en rättvis lönestruktur – utan att tappa spetskompetens

Svar: En lönemodell som är hållbar över tid kan ta en stund att landa i och det är klokt att utgå från helheten. Det bör finnas en tydlig koppling mellan verksamhetens vision, mål och vilka beteenden som de anställda ska leverera på.

Det ska också finnas en koppling mellan vad de gör/bidrar med och deras belöning – det vill säga det går inte att ha högre lön än vad man faktiskt drar in pengar till. Det är lättare att ha en sådan diskussion i en liten verksamhet och se en tydlig koppling till affären.

Utgå från er vision och era mål: Vilka människor/kompetenser behöver ni attrahera för att lyckas? Vilken arbetsgivare måste ni vara för att lyckas rekrytera och behålla nyckelkompetens?

Läs också: ”Investera i tid med dina medarbetare” – Petter Stordalens krönika

Fundera över om pengar är viktigt eller om de tilltalas av att få bidra till något större, att få utvecklas, etcetera. Även arbetstider, arbetsmiljö eller belöningar som bidrar till att lösa livspusslet kanske kan vara aktuella.

En lönemodell behöver ju inte vara svårare än att lönen ska baseras på individens prestation och bidrag till verksamhetens utveckling. Utveckling är en av nycklarna – högre lön får man för att man bidragit ännu mer och detta bör vara tydligt uttalat. När det gäller lönesättning vid nyanställning är en analys av marknadslönerna bra att utgå ifrån, alltså vad är rimlig lön i förhållande till omvärlden och vilken kompetens som efterfrågas.

/Anncharlotte Bretan, ledarskapsutvecklare lön, Ledarna

Läs också: Frågan Linkedins rekryterare aldrig missar att ställa

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

alexander-holmberg
Experterna

Så får du tillbaka arbetsglädjen

En läsare med lång arbetslivserfarenhet har helt tappat gnistan på jobbet. Vår ledarskapsexpert Alexander Holmberg ger råd kring hur man får upp motivationen igen.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden