carina-dreifelt_speedment
Hon leder hetaste teknikbolaget

Hon leder hetaste teknikbolaget

33-listan, landets 33 hetaste unga teknikbolag, utses årligen av Ny Teknik och Affärsvärlden.

Speedment, som startades av Carina Dreifeldt och hennes man Per-Åke Minborg 2010, har utvecklat en programvara som snabbar upp äldre, tröga databaser som kanske inte klarar av att hantera de nya stora datavolymerna. Bolaget har idag sin bas i Göteborg och är just på väg att öppna ett andra kontor i Palo Alto. Utvecklarna sitter i Sverige, Rumänien, Tyskland, Storbritannien och Indien. Programvaran ska snart släppas som open source för javautvecklare och på två år är planen att växa från dagens 4-6 anställda till 20.

Hur är det att vara vd i ett snabbväxande entreprenörsbolag?
”Som entreprenör är jag visionär. Att gå därifrån till att vara chef och ledare när man börjar rekrytera personal är en spännande utmaning, framförallt när vi jobbar med java-utvecklare som sitter i olika tidszoner och som sporras av tekniska utmaningar och att hålla på med något coolt som ligger i framkant.

För att de trots den geografiska spridningen ska känna att de är med i ett gäng gäller det att vi har en tydlig identitet och en vision som alla kan sträva mot.Vi har gjort resan två gånger tidigare dels med musiktjänsten Chilirec och dels med mobilappen the PhonePages där vi var 20 medarbetare innan det såldes.”

Du verkar trivas med att vara entreprenörs-vd?
”Ja, att vara vd för ett stort befintligt bolag tror jag är mer av administrativ karaktär. Som entreprenörs-vd har du både utmaningen med nya marknadsmöjligheter och att vara visionär och samtidigt bygga organisationen, få med alla i samma riktning och hitta pusselbitarna i ett team. Vi har en bra spridning i åldrar, tjejer och killar och det känns som vi hittat de kompletterande egenskaperna som gör att vi funkar bra ihop.”

Alla pratar om att innovationsförmåga och förändringsbenägenhet är nycklarna för att lyckas nu och i framtiden. Har du några tips till chefer i mer traditionella verksamheter?
Att vara öppen och skapa utrymme för individer i organisationen att komma fram med sina idéer. Våga släppa på ’vi har alltid gjort såhär’. Och när man sedan fått fram ett antal idéer, bestämma sig för att fokusera på en av dem och sätta tid och kraft på att genomföra den.

I vårt team är det mycket så att våra tekniker kommer på nya lösningar och jag och marknadsavdelningen hjälper till att välja de lösningar som löser ett riktigt problem. Sedan går vi ut och testar på marknaden, ändrar och tänker om tills vi har en fungerande lösning.”

 Andra har läst: Toca Bocas Björn Jeffery – På jakt efter en ny världssuccé

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
inspirator
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det. Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!
feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden