Hon är allt utom lagom

Kommunikation
Text: Redaktionen
Publicerad

Inte alla kan gå från prestigefulla FN-uppdrag till import av parmesanost – om än vällagrad – utan att tappa tyngd och fokus. För Anna Maria Corazza Bildt är detta bara en av flera resor mellan olika världar.

LÄS MER: Fler Cheftester

Tvära kast är snarare regel än undantag för EU-parlamentarikern, entreprenören, hotellägaren, kampanjledaren, eldsjälen, småbarnsmamman, utrikesministerhustrun och före detta italienska tennisproffset Corazza, numera gift Bildt.

LÄS MER: Carl Bildts universum

Många skulle hamna i en identitetskris för mindre. Eller åtminstone känna sig splittrade – och stressade. Kanske gör hon det på kammaren, där på våning tre i ett av EU-parlamentets huskomplex, men i så fall döljer hon det väl.

För är det något ord som återkommer när folk i hennes närhet ombeds att beskriva hennes ledarskap är det just närvarande. Hon är 100 procent fokuserad här och nu. Och sedan där och där och där …

Detta är kvinnan som delar sin tid mellan slott och kammare, mellan den italienska hotellverksamhet som hon driver med sin familj hemma på slottet i Tabiano, Parma, Italien och EU-palatsen i Bryssel och Strasbourg.

Var fjärde vecka är hon dessutom hemma i sin valkrets i Sverige. Här har det resande paret Corazza Bildt också sin fasta adress på Östermalm i Stockholm, även om man kan fråga sig när någon av dem har tid att vara där …

Här hemma finns också delar av hennes webbshop – Italian Tradition – för import och försäljning av italienska delikatesser, också det drivet som ett familjeföretag. Så ofta hon hinner lär hon fortfarande stå på mässor eller i den lokala mataffären för att själv demonstrera sina parmesanostar och parmaskinkor för provsmakning.

Enligt vittnen gör hon det med samma engagemang som hon verkar för matfrågorna i EU-parlamentet. Där har hon redan blivit talesperson och ansvarig för en viktig rapport i ämnet.
Det brukar ta ett halvår innan nya EU-parlamentariker blir valda till sådana åtaganden. Anna Maria Corazza blev talesperson för två av sina hjärtefrågor efter bara några veckor …

»Det dröjde inte länge innan hon gick upp i talarstolen. Hon visar ett brinnande engagemang och är otroligt väl påläst. Det imponerar på många«, säger en person som jobbar nära henne på plats.
Engagemanget löper som en röd tråd genom allt hon gör.

»Det kan låta som en klyscha men hon drivs av att göra det bättre för människor«, säger en medarbetare som följt henne en tid.
»Hon har en enorm energi i allt hon gör. Eller snarare passion. Hon brinner«, säger en tidigare medarbetare.

Frasen upprepar sig som ett mantra, nästan ordagrant.
»Hon är extremt engagerad och har en extrem energi. Just att hon brinner gör att det blir fenomenalt roligt att jobba med henne«, säger en person som arbetat nära henne.

Hennes engagemang smittar också ofta av sig på omgivningen. Men det har flera sidor. En med god inblick menar att hon har en energi som få, men gör tillägget:
»Det gäller att ligga i för att ha en chans att hålla hennes tempo.«

Hennes arbetskapacitet är enorm. Hon förväntar sig att medarbetarna ska vara självständiga och ha samma driv. Hon är operativ och vill få saker gjorda snabbt. Det är allt eller inget. Anna Maria Corazza Bildt är motsatsen till lagom. Och hon sitter sällan still.
»Hon är enormt drivande. Hon kan säga tio saker samtidigt som hon vill att man ska göra. Det gäller att hänga med«, säger en medarbetare.

Hon lever även ett aktivt liv på nätet och förmedlar sin närvaro via Twitter, Facebook, blogg och Youtube. Dialog och nätverkande är lika mycket hennes ledarstil som verktyg. Hon bygger allianser, inte hierarkier.

På Facebook har hon en diger skara fans som så gott som dagligen kommenterar hennes inlägg, hejar på och lyckönskar.

Många som genom åren har arbetat nära henne vittnar om hur hon på väg till ett möte, på gator och torg, i korridorer och rum tar sig tid för att stanna och hälsa, prata och fråga.
»Hon har ett genuint intresse för männi­skor. Dessutom är hon duktig på att ta reda på vilka hon har nytta av att lära känna«, säger en som jobbar nära henne.

Oblyg är ett understatement. En som studerat henne på nära håll i EU-parlamentet berättar om hur Anna Maria Corazza Bildt redan under första mötet i ett av sina utskott gick laget runt, tog alla 20-30 personer i handen och presenterade sig för var och en.

»Annars brukar man tydligt se vem som är ny i gruppen. Det brukar vara de som är gamla i gården som pratar med varandra«, säger en som var med.
Lika noga är hon med att presentera sina medarbetare för alla.

»Hon har en unik förmåga att se alla«, säger en tidigare nära medarbetare.
Parallellt med de höga kraven finns också en omtänksam sida där hon månar om att medarbetarna ska gå iväg på lunch, bjuder dem på taxi hem sena kvällar eller köper små presenter efter tuffa arbetsperioder.
»Är man inte van att jobba så intensivt kan det upplevas både tufft och stressande«, säger en tidigare medarbetare.

Själv tycks Anna Maria Corazza Bildt inte stressad. För en person med så många järn i elden borde det annars ligga nära till hands. Även personerna i hennes omgivning själva låter lite lätt förvånade.
»Jag har aldrig sett henne stressad. Hon är 100 procent här och nu. Hon har en förmåga att koppla bort allt runt omkring och bara fokusera på en sak i taget«, säger en medarbetare.

På gott och ont visar det sig. Hon är italiensk på fler sätt än att hon vägrar äta ketchup till pasta. Anna Maria Corazza Bildt har en »väääldigt kontinental tidsuppfattning«, som en medarbetare uttrycker det och ger röst åt många flera.

På valdagen i EU-valet i somras lär den italienska moderaten ha kommit för sent till den vallokal där hon skulle dela ut röstsedlar som ett led i sin personvalskampanj. Hon hade helt enkelt cyklat till fel lokal.
Hennes engagerade och nätverkande sida snabbar knappast på ankomsten till möten. Men det visar sig att hennes medarbetare rätt snabbt lär sig att anpassa sig till det.

»Hon är medveten om den här sidan och ser till att ha folk runt omkring sig som är mer organiserade och strukturerade«, blir svaret från såväl tidigare som nuvarande medarbetare.

En sak som Corazza Bildt inte brinner för är papper och administration.
»Hon är en entreprenörssjäl. Man kan inte vara bäst på allt«, säger en medarbetare som inte ser detta som ett problem.

Andra upplever samma fenomen som respektlöst, snudd på nonchalant.
»Hon backar så fort det innebär jobb som hon tycker verkar trist eller som inte är så utåtriktat«, menar en före detta medarbetare.

En betydligt mindre omtvistad styrka är hennes internationella erfarenhet. Även de som inte hurrar hennes ledarstil och samarbetsförmåga i andra avseenden lyfter fram hennes multikulturella styrka.
»Hon har en stor bredd. Mångfald är bara förnamnet, både i det hon gör och det hon är. Hennes bakgrund har nog präglat henne mer än man tror«, säger en som står henne nära.

Det är svårt att argumentera emot. Corazza Bildt är italienskan som har gått på tyskt dagis, i fransk skola, på italienskt och amerikanskt universitet. Förutom italienska och svenska talar hon flytande engelska och franska, dessutom tyska, spanska och serbokroatiska. (Hennes son Gustaf, fem år, är för övrigt redan trespråkig.)

Anna Maria Corazza Bildt har arbetat för en rad internationella organ, bland annat FN i före detta Jugoslavien, där Carl Bildt var hennes chef (de gifte sig i Sarajevo 1998). Och hon har en adress för brevbäraren i både Sverige, Belgien och Italien. Hon är en sann europé personifierad. Basta.

Utöver det är alla inte lika förtjusta i chefen och ledaren Corazza Bildt. Lika starka som de varma känslorna, är de motsatta känslor hon väcker.
Anna Maria Corazza Bildt lämnar ingen oberörd. Det finns kritiska röster både inom det egna partiet och bland dem som har arbetat nära samman med henne.

Hennes oblyga och rättframma sätt kan också provocera.
»Hon är väldigt italiensk i sitt anslag och temperament. Hon har inga problem med att tala om hur förträfflig hon själv är. Det är naturligtvis inte lätthanterat«, säger en initierad källa inom partiet.
»Hon är å ena sidan folklig, å andra sidan har hon ett oförblommerat överklassperspektiv«, säger en som har arbetat med henne.

I sammanhang där samarbetet inte har fungerat på topp väljer somliga att inte uttala sig alls. Andra är mycket öppenhjärtiga.
»Engagerad? Visst, om man menar i det som hon själv väljer att prioritera. Annat struntar hon i trots att det ingår i det som hon förväntas göra«, säger en person.

En annan ser drag av en italiensk populistisk ledarstil i Corazza Bildt.
»Hon är bra på att elda på massorna och på att kommunicera utåt. Men skrapar man på ytan är det rätt tunt. Hon förför många med sin charm.«
Det råder inga tvivel om att hon som chef är rak och tydlig. Hon säger alltid sin mening och står för den, utan krav på att bli populär. Men även här finns en annan sida av myntet.

»Hon kör sitt eget race och har starka åsikter. Hon kan lyssna på andra om man kan argumentera ordentligt för sin sak. Men hon kräver en jämnstark motpart som inte blir rädd eller blockerad. Alla klarar inte det«, säger en nära källa.

Flera vittnar dock om hur Anna Maria Corazza Bildt inbjuder till debatt.
»Sitter man tyst frågar hon aktivt – vad tycker du? Hon vill att alla ska vara delaktiga«, berättar en medarbetare.

En annan som tidigare har samarbetat med henne är av annan uppfattning:
»Hon är en person som absolut inte lyssnar på andra. Delar man inte hennes uppfattning kan hon skrika och gapa och skälla ut en.«
»I politiken är det hela grejen att du brinner och tror på det du gör. Men i andra sammanhang kan det naturligtvis bli ett hinder att du inte är villig att kompromissa med dina värderingar«, säger en medarbetare.

Hennes eget motto lär vara »Never ever give up!«. Det blev tydligt under hennes kampanj inför EU-valet.
»Vi talade aldrig om att hon kunde förlora. Det fanns inte på kartan«, säger en nära medarbetare från den tiden.

Valkampanjen föregicks som bekant av att hon »petats ner« av det egna partiet, från tredje namn till icke valbar åttonde plats.
I en italiensk tidning har hon själv gått ut och kommenterat det så här:
»Gud vet vad jag har fått se under EU-valkampanjen. För mig var det chockerande med maktspelet i partiet.«

Hon vägrade dock att ge upp. I stället drog hon igång en personvalskampanj av sällan skådat slag och blev mot alla odds invald på personkryss. Kritiska röster menar att namnet Bildt gav henne draghjälp.
»Klart att namnet kan öppna dörrar. Men hon har slitit för sina kryss själv. Det är en bedrift. Hon är allt annat än en fru Bildt som sitter under kristallkronorna och väntar på att sparvar ska komma flygandes«, säger en källa.

Personer som står nära Anna Maria Corazza Bildt menar att personkryssen än mer gör att hon känner de höga förväntningarna, på toppen av sina egna, minst lika höga, krav. Eller som en person från kampanjen uttrycker det:
»Nu är det upp till bevis, tid för leverans. Det är hon själv ytterst medveten om.«

LÄS MER: Chefs betyg på Anna-Maria Corazza Bildt

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden