Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Hitta en mentor

Karriär
Text: Redaktionen
Publicerad

I början känns det trevande. Då kan det vara vettigt att vara lite praktisk, boka gärna in flera möten framåt i tiden. Ett tips är att boka samma veckodag och tid för era möten om det är möjligt, det ökar känslan av att det är er öronmärkta tid. Att träffas på morgonen kan vara ett plus, hjärnan är ”ren”. Avsätt minst en och en halv timme för ert möte, pressa inte in andra möten direkt efteråt, det kan ha dykt upp saker du behöver smälta.

Vad menas egentligen med personlig utveckling? Rent konkret kan du ju sitta kvar på din gamla arbetsplats men ändå ha funnit ny arbetsglädje och utvecklats inombords, som person.

Men har mentoråret givit dig tid att rannsaka ditt eget beteende och lära känna dina styrkor och svagheter lite bättre (hela mentorprocessens idé) så är du nu lite mer medveten om dina drivkrafter, möjligheter och begränsningar. Du kan börja söka dig till nya sammanhang där du lyckas eftersom du vet vad du är bra på och vad som känns bra och rätt för dig – och varför. Du kan undvika situationer där du vet att du får svårt att trivas och nå framgång eftersom du känner dig själv så pass väl. Tänk så mycket frustration dessa insikter kan spara dig.

Vem väljer du?

  • Man eller kvinna? Det beror på. Känns det viktigt med en förebild av det egna könet? Eller vill du tvärtom veta hur någon av motsatt kön tänker?
  • Lika eller olika? Det går bra med vilket som, men har du chansen – varför inte pröva någon som är annorlunda än du själv.
  • Vilken nivå? Många tänker att mentorn ska befinna sig flera karriärsteg ovanför den egna. Det kan vara bra, särskilt om man själv är inställd på att avancera. Men den som främst söker en klok och erfaren samtalspartner, kan ha stor glädje av någon på samma nivå, men med längre erfarenhet.
  • Vilken ålder? Man brukar säga att det är bra om mentorn är några år äldre, men inte mer än 15 till 20 år. Med större åldersskillnad finns det risk att man glider in i föräldrarollen.
  • Hur vet man om personkemin stämmer? Gå på känsla. Känns det bra så är det ofta rätt. Tänk också på att er inställning till varandra har stor betydelse för att främja personkemin.

Ur boken Mentorskap, Ann-Kristin Sandberg

Verktyg: Diskutera relationen
Följande praktiska verktyg, hämtat från Ann-Kristin Sandbergs bok ”Mentorskap – en väg till personlig och professionell utveckling” kan ni med fördel ta till efter några månader för att diskutera er relation.

Det kan kanske kännas svårt att ta upp saker som inte fungerar så bra, men se det som ett led i er utveckling. Ni övar er på att ge och ta feedback – både positiv och negativ. Besvara först var och en för sig och diskutera sedan tillsammans.

Jag instämmer:                                                               helt        delvis        inte alls
1. Vi träffas så ofta som jag vill.
2. Kontakten är lika prioriterad för oss båda.
3. Det känns alltid roligt att träffas.
4. Vi pratar alltid om det som är viktigt för adepten.
5. Min partner är en god lyssnare.
6. Ibland pratar vi mest bort tiden.
7. Vi skulle ha nytta av mer struktur i vår kontakt.
8. Det borde finnas utrymme för mer spontanitet.
9. Jag får ofta nya idéer när jag träffar adepten/mentorn.
10. Samtalen leder ofta till praktsik förändring hos mig.
11. Ibland känns det som min partner är för jäktad.

 

 

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden