Het debatt om testet av Linna

Genom åren har Chef testat en lång rad kända chefer. Hans Stråberg , Louise Julian och Lars Nyberg är några som har granskats.

Genom att tala med ett stort antal personer som arbetat nära cheferna har man fått en bild av deras ledarskap.

Ingen har fått så dåliga omdömen som Katri Linna, generaldirektör för Diskrimineringsombudsmannen. Därför hamnade hon längst ner i Chefs ledarliga .

Artikeln har väckt många reaktioner på chef.se. Flera läsare är upprörda över att Katri Linnas ledarskap blir föremål för en offentlig diskussion.

Signaturen Mellanchef:
»Hur kan ni skriva sådant här?
Det känns inte seriöst att hänga ut en person på det här viset.
I en organisation finns inte bara ledarskapsansvar utan också ett medarbetaransvar. Vore intressant om ni även belyste medarbetaransvaret i tidningen Chef.«

 Kerstin Ljungström är ledarskapskonsult och har i flera år arbetat med utveckling av chefer, särskilt inom offentlig sektor.
Hon förstår varför många läsare blir upprörda.
»Artikeln visar ju en väldigt negativ bild av den här chefen. Oavsett vad som är sant så är det obekvämt att läsa det. Man kan sätta sig in i hur det skulle kännas att bli bedömd på ett dramatiskt sätt.«

Andra läsare tycker att publiceringen är viktig. Signaturen Kvinnlig chef:
»Jag tycker att det är en bra och modig artikel. En chef med en hög befattning måste tåla att granskas. Om det dessutom är så att chefen utåt står för och förmedlar ett antal ‘sanningar’ som ska gälla för företaget eller organisationen måste den personen förstå att kritiken slår tillbaka med förödande kraft och chefen inte själv lever upp till dessa ‘sanningar’. Man kan inte tro som chef att man är uppbär någon slags immunitet just som chef eller för att man är en eldsjäl, innovatör eller visionär.«

Just att Katri Linna är en eldsjäl, kan ha bidragit till hennes dåliga ledarskap, tror Kerstin Ljungström.
»Det lyser igenom att hon drivs av sitt engagemang för de frågor hon arbetar med. Eldsjälschefer har inte alltid den hierarkiska ordningen i sig. De glömmer ibland bort de organisatoriska aspekterna av att vara chef. Det gör det svårare att vara ledare och det är svårt att ledas av en sådan person.«

Några läsare, som tidigare arbetat på DO, håller med om att det finns brister i Katri Linnas ledarskap.

Signaturen F d anställd på DO:
»Detta är en av de värsta arbetsplatserna jag arbetat på. Tack – säger nog många idag. Bra att Chef tar och lyser upp sådana här arbetsplatser. Jag förstår att man vill visa på vad en chef inte är. Tänk vad många samtal departementet fått om missförhållandena. Själv slutade jag – att se en myndighet drivas på detta sätt var beklämmande. I flera år har personalen varit lojala mot myndigheten. Skönt att detta kom fram, men är det inte departementets skyldighet att ingripa? Varför gjorde de inget? Tack än en gång. Vi är många som skämts att arbeta under diskriminering, på en myndighet som ska stävja detta.«

Katri Linna har gett sitt svar på Chefs test. Bland annat säger hon att det har gett henne tillfälle att tänka över hur hon agerar som chef:

»De synpunkter som förts fram ger mig anledning att reflektera över hur jag kan utveckla delar av mitt ledarskap; exempelvis tydlighet i beslutsfattandet.
En utgångspunkt i mitt ledarskap är att jag och mina medarbetare ska samverka så bra som möjligt för att få det svenska samhället att genomsyras av principen om allas lika värde och rättigheter«.

Läs alla kommentarerna här

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

bella-2
 

Så var Chefdagen – allt du behöver veta

Här kan du följa liverapporteringen från Chefdagen.

elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden