Het debatt om testet av Linna

Genom åren har Chef testat en lång rad kända chefer. Hans Stråberg , Louise Julian och Lars Nyberg är några som har granskats.

Genom att tala med ett stort antal personer som arbetat nära cheferna har man fått en bild av deras ledarskap.

Ingen har fått så dåliga omdömen som Katri Linna, generaldirektör för Diskrimineringsombudsmannen. Därför hamnade hon längst ner i Chefs ledarliga .

Artikeln har väckt många reaktioner på chef.se. Flera läsare är upprörda över att Katri Linnas ledarskap blir föremål för en offentlig diskussion.

Signaturen Mellanchef:
»Hur kan ni skriva sådant här?
Det känns inte seriöst att hänga ut en person på det här viset.
I en organisation finns inte bara ledarskapsansvar utan också ett medarbetaransvar. Vore intressant om ni även belyste medarbetaransvaret i tidningen Chef.«

 Kerstin Ljungström är ledarskapskonsult och har i flera år arbetat med utveckling av chefer, särskilt inom offentlig sektor.
Hon förstår varför många läsare blir upprörda.
»Artikeln visar ju en väldigt negativ bild av den här chefen. Oavsett vad som är sant så är det obekvämt att läsa det. Man kan sätta sig in i hur det skulle kännas att bli bedömd på ett dramatiskt sätt.«

Andra läsare tycker att publiceringen är viktig. Signaturen Kvinnlig chef:
»Jag tycker att det är en bra och modig artikel. En chef med en hög befattning måste tåla att granskas. Om det dessutom är så att chefen utåt står för och förmedlar ett antal ‘sanningar’ som ska gälla för företaget eller organisationen måste den personen förstå att kritiken slår tillbaka med förödande kraft och chefen inte själv lever upp till dessa ‘sanningar’. Man kan inte tro som chef att man är uppbär någon slags immunitet just som chef eller för att man är en eldsjäl, innovatör eller visionär.«

Just att Katri Linna är en eldsjäl, kan ha bidragit till hennes dåliga ledarskap, tror Kerstin Ljungström.
»Det lyser igenom att hon drivs av sitt engagemang för de frågor hon arbetar med. Eldsjälschefer har inte alltid den hierarkiska ordningen i sig. De glömmer ibland bort de organisatoriska aspekterna av att vara chef. Det gör det svårare att vara ledare och det är svårt att ledas av en sådan person.«

Några läsare, som tidigare arbetat på DO, håller med om att det finns brister i Katri Linnas ledarskap.

Signaturen F d anställd på DO:
»Detta är en av de värsta arbetsplatserna jag arbetat på. Tack – säger nog många idag. Bra att Chef tar och lyser upp sådana här arbetsplatser. Jag förstår att man vill visa på vad en chef inte är. Tänk vad många samtal departementet fått om missförhållandena. Själv slutade jag – att se en myndighet drivas på detta sätt var beklämmande. I flera år har personalen varit lojala mot myndigheten. Skönt att detta kom fram, men är det inte departementets skyldighet att ingripa? Varför gjorde de inget? Tack än en gång. Vi är många som skämts att arbeta under diskriminering, på en myndighet som ska stävja detta.«

Katri Linna har gett sitt svar på Chefs test. Bland annat säger hon att det har gett henne tillfälle att tänka över hur hon agerar som chef:

»De synpunkter som förts fram ger mig anledning att reflektera över hur jag kan utveckla delar av mitt ledarskap; exempelvis tydlighet i beslutsfattandet.
En utgångspunkt i mitt ledarskap är att jag och mina medarbetare ska samverka så bra som möjligt för att få det svenska samhället att genomsyras av principen om allas lika värde och rättigheter«.

Läs alla kommentarerna här

Relaterade artiklar

Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.
storistopp
 

Så var Chef i Almedalen 2019

Här finns alla bilder och information om Chef i Almedalen 2019.

illusforskare
 

Specialsajt: Så får chefen grepp om klimatkrisen

 Här på vår klimatsida kan du få de bästa råden från våra experter för hur du kommer igång!
feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
Viktoria Lindhé på &frankly berättar om frågorna som ger varningar om farlig stress. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 frågor som kan vända jobbstressen

En av tre har ingen ork kvar för att göra något alls efter jobbet. Något som chefen ofta inte vet om. En ”välmåendepuls” med några snabba frågor gör det enklare att få koll – och agera i tid.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur.