henrik_fexeus

Henrik Fexeus om maktspel

Varför skrev du den här boken?
”När man, som jag, håller på att skriva och prata om kommunikation och påverkan så handlar det ju egentligen alltid om makt. Manipulation inte nödvändigtvis något negativt. Definitionen av ordet makt är graden av förmåga att påverka en annan person. Det behöver inte vara laddat. Men det är det. Och forskning visar att 75 procent av alla som har makt kommer att missbruka den eller begå en socialt oacceptabel handling. Jag ville försöka vända makt till något positivt och började leta efter tekniker.”

”Att jag kallar det för ett spel betyder inte att man ska förställa sig, utan se det här med makt som ett sällskapsspel som vi spelar tillsammans. Alla har en plupp och vi slår våra tärningar. Men om man inte kan spelreglerna är det lätt för andra att fuska.”

”Påverkan misslyckas när man helt och hållet fokuserar på rationellt tänkande, analys och inlärning”, skriver du. Varför är det så?
”Rationellt tänkande, analys och inlärning är de verktyg vi har för att förstå. Men det är inte det som motiverar oss till handling. Det som får oss att handla är det som gör oss känslomässigt engagerade. En känsla är en förändring av kroppens kemiska sammansättning. Adrenalin gör till exempel att musklerna rör sig.”

Behövs inte rationella argument?
”Jag förordar att man ska vara rationell och välargumenterad. Men det räcker inte. Känslan måste komma först. Det är lätt att glömma bort den.”

”De tekniker som du presenterar i boken är en del av vårt naturliga sätt att vara och kommunicera”, skriver du. Är makt naturligt?
”Ja, det är det. All kommunikation mellan två eller fler individer är en form av matkutövande. Allt är ett försök till maktutövande. Det är en ofrånkomlig del av vår existens. Därför är det viktigt att förstå att spelet existerar. För andra kommer att spela spelet med dig.”

Kan vem som helst träna upp sin makt?
”Absolut. Annars skulle jag inte ha skrivit den här boken.”

Måste jag själv vara genuin för att kunna påverka andra så att de genuint vill något?
”Det underlättar ju. Det tror jag. Om man inte är det så är det svårt att se skillnad på saker och ting. Det är lätt att falla i fällorna och missbruka makten. Det upptäcks lätt.

Riktig makt har man inte över andra utan genom andra. Det är något jag tjatar om i boken.”

Du kallar det ironiskt att de allra flesta tycker att det är jobbigt att tala inför större grupper. Varför är det ironiskt?
”Om du vill påverka människor känslomässigt är det bättre att göra det i grupp. Känslor blir ännu starkare då. Du behöver inte slipade argument för att få gruppen med dig. Det är lättare att stärka en grupp, ändå upplever många det som jobbigt.”

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

nishteman-hosseini
Experterna

Så kan du bota talarfobin

Att säga upp sig framstår näst intill som den enda lösningen för chefen med fobi för att hålla tal. Psykologen tipsar om andra vägar ut.
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

inte
Arbetsmiljö

Så ser du om du har emotionell intelligens

Leder du med både hjärta och hjärna? Effektiva ledare har en hög emotionell intelligens. Se vilka egenskaper du måste besitta.
twitter-2
Hälsa

Fyra lärdomar om ledarskap från Twitter

Inget chefstillägg på lönen, ingen snabbare karriärväg för chefer och ingen befordran som belöning. Låter det som ett framgångsrecept på gott ledarskap? Ja, menar en tidigare Twitteranställd som delar med sig av sina erfarenheter från åren på techjätten.
promenad
Hälsa

Nytta, nöje och hälsa – så lyckas du med gå-möten

Favorit i repris. Motion, inspiration och ombyte. Fördelarna med att ha möte under en promenad är många. Här är fem tips till effektiva gå-möten.
tandstiska
Arbetsmiljö

Faktorerna som främjar psykisk hälsa på jobbet

Nyligen publicerade fackförbundet Vision dystra siffror om hur mycket stressrelaterade sjukdomar ökat senaste två åren. Men de har också sammanställt fem faktorer som främjar hälsan. Ett närvarande ledarskap är en av dem.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
girl-863686_1280
Arbetsmiljö

Nya råd om psykisk ohälsa på jobbet

Det är den vanligaste anledningen till sjukskrivning. Nu finns nya nationella riktlinjer för hur psykisk ohälsa på arbetsplatsen ska hanteras och förebyggas.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden