Till vänster: En leende ung kvinna pratar med några kolleger. Till höger: Fredrik Andersson

Här är de hetaste företagen – när traineetalangerna får välja

Personer som väljer att gå ett traineeprogram stannar cirka två år längre på ett företag än andra medarbetare, visar en ny studie gjord av talangnätverket 4 potentials. Här är listan på de företag vars traineeprogram är mest eftertraktade ­– och de företag som är bäst på att behålla sina talanger.

Att gå ett traineeprogram kan vara en snabb väg till toppen, enligt talangnätverket 4 Potentials.I snitt tar det tio år för många traineer från att de startat till att de nått ledningen i bolagen, visar 4 Potentials nya studie med sex tusen deltagare, varav många har gått ett traineeprogram eller är intresserade av att göra det. Hälften av 4potentials medlemmar som är traineer har på tio år nått en position i ledningen, enligt studien.

Chef frågade Fredrik Andersson, vd för 4 Potentials, hur man som chef förvaltar dessa talanger på bästa sätt för att få dem att stanna längre på arbetsplatsen.

”Det är A och O att de utsedda cheferna till traineerna verkligen är bra ledare och att traineerna är de främsta talangerna. Företagen ska inte fokusera på att talangerna i programmet ska leverera här och nu – utan de ska utvecklas till bra ledare som kan leverera senare i karriären. Ge traineerna insyn, låt dem arbeta hårt – men låt dem rotera, säger Fredrik Andersson och tillägger:

”Det är extremt viktigt att det finns en person som är en samordnande god kraft som ser till att dels skapa ett adekvat program och som hjälper traineerna ut i företaget – efter programmet”.

rekrytering-2

Läs också: Tufft hitta rätt talanger

Hur kan chefer bli bättre på att ta hand om dem?

”Avsätt tid. Var en förebild. Berätta om dina misslyckande. Lyssna och utmana dem. Låt dem vara med där det händer”.

Traineeprogrammen är en viktig karriärväg tack vare det bollplank, utbildningar och den erfarenhet deltagaren får och det är ovärderligt att ha en chef som dedikerat hjälper en att utvecklas, menar Fredrik Andersson.

”Man får också en helt annan insyn i hur hela företaget drivs än om man bara går in i en junior roll. Och det nätverket man får med andra traineer öppnar dörrar i den framtida karriären”, säger han.

Företagen med de mest populära traineeprogrammen

 1. Scania 
 2. ABB 
 3. Ericsson 
 4. H&M 
 5. Tele2 
 6. Lantmännen 
 7. Unilever 
 8. IKEA 
 9. Telia Company 
 10. Business Sweden 

(Källa: 4 Potentials studie)

Här är de 10 företag som är bäst på att behålla sina traineer

 1. Dustin 
 2. Exsitec 
 3. E.ON 
 4. H&M 
 5. Scania 
 6. IKEA 
 7. Danske Bank 
 8. Ekman & Co 
 9. SAAB 
 10. Swedavia 

(Källa: 4 Potentials studie)

behaall

Läs också: 5 sätt för chefer att behålla talanger

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Ung kvinna sitter framför datorn och håller sig för pannan. Bredvid henne ligger ett par glasögon och på bordet står en kanna med kaffe.
Karriär

Ny rapport: Distansjobb kämpigast för unga

Yngre medarbetare oroar sig mer än äldre för hur distansarbetet påverkar deras karriärer. De är också mer oroliga för att det har påverkat deras sociala förmåga, visar en ny rapport från kommunikationsföretaget Poly. 

20 procent av medarbetarna står för 80 procent av sjukfrånvaron. Det är där hälsoarbetet ska fokuseras, menar Lars Roth på MedHelp. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Upptäck riskbeteenden som förvarnar om sjukskrivning

Chefer missar – helt i onödan – riskbeteenden som varnar för att medarbetare riskerar att bli långtidssjukskrivna.
Med rätt stöd kan det undvikas.
”Sjukfrånvaro behöver angripas utifrån data – inte magkänsla”, säger Lars Roth på Medhelp.

En kvinna som tränar på gym. Och en hund som ligger på stranden med solglasögon.
Karriär

Jobbförmånerna som lockar nya talanger

Vill du som arbetsgivare behålla eller locka till dig nya talanger? Då ska du se över anställningsförmånerna. En av fyra kan nämligen tänka sig att byta arbetsgivare för att få bättre anställningsförmåner, visar en ny, svensk undersökning.

Bonnie Roupé med armarna i kors.
Karriär

Den äventyrliga vd:n som var nära att jobba ihjäl sig

Karriären har varit rena berg- och dalbanan för Bonnie Roupé, som bokstavligen höll på att jobba ihjäl sig. Efter lansering av gravid-appen Bonzun i Kina är den äventyrliga entreprenören tillbaka i Sverige, nu med titeln börs-vd.

En kvinna instruerar en man i yoga.
Karriär

Normer styr hur du karriär­nätverkar

I Silicon Valley kan en yogainstruktör vara en viktig länk i karriären. I Berlin är det otänkbart, visar en ny studie om hur nätverken skiljer sig beroende på plats.

Till vänster: Ensam kvinna sitter och väntar inför en intervju. Till höger: Man i kostym sitter vid ett bord och håller tummarna.
Karriär

De 4 mest fruktade frågorna på intervjun – och hur du besvarar dem

Vad är din största svaghet? Vi vet alla att det finns frågor som är extra fruktade på arbetsintervjun. Här är 4 tips från Fast Company på hur du bäst besvarar dem.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

Illustration av kvinna som visar på en process på ett bord och en man som vänder sig bort med armarna i kors.å
Karriär

Ny studie: Transparens minskar egoism

Personer som har förlorat accepterar resultatet lättare om de får information om hur urvalet gått till. De blir också mindre själviska, visar en ny studie.