Han tvingar chefer att gå upp i svinottan

Chef fick en intervju med den internationellt kända ledarskapscoachen Robin Sharma:

Din nya bok handlar om att »leda utan att ha en titel«. Vad betyder det?
»Den gamla modellen för ledarskap är död. Nu kan alla vara ledare. Det innebär inte att titlar är oviktiga i en organisation. Det viktigaste budskapet i min nya bok är att alla kan visa prov på ledarskap – utan att ha en titel. Ledarskap handlar om att överträffa sig själv, vara uppfinningsrik, passionerad och visa prov på god etik och moral. Det kan både taxichauffören, läraren och brandmannen göra. Alla kan leda.«


Våra läsare är chefer, har begreppet »att leda utan titel« en annan innebörd för dem?

»Chefer har titlar, men mitt budskap är att man inte ska utöva makt genom sin titel. Som chef får man makt genom sitt inflytande, genom sin förmåga att leverera resultat, sin passion och att man har bestämt sig för att vara inspirerande. Min nya bok lär chefer att arbeta i samma anda som Picasso målade. Man kan verkligen bli en världsmästare på jobbet.«


Du skriver att »ju djupare relationer du har, desto starkare blir du som ledare«. Betyder det att chefer måste bli kompisar med sina medarbetare?

 »Nej, det behöver man inte. Men en verksamhet blir inte framgångsrik förrän du lyckas få dina medarbetare inriktade på att nå era högt ställda mål. Och ju större dröm du har, desto viktigare är det att du skapar rätt team. I den värld vi lever i, som är helt dominerad av teknologi, bryr sig de bästa cheferna mest om den mänskliga faktorn. De bygger djupa relationer med sina anställda. De coachar och utvecklar dem. De hjälper medarbetarna att se sin talang och att tro på sig själva. Det attraherar ännu mer talang till företaget och skapar goda resultat.«

Du skriver »för att bli en utmärkt ledare måste du bli en utmärkt människa«.
Hur kommer man dit?
»Jag har coachat chefer på företag som GE, Microsoft och Nike till att bli de bästa inom sin bransch. Alla har fått stor hjälp av en vana som jag har presenterat för dem. De har börjat gå upp en timme tidigare på morgonen och använder den timmen till att träna sig i ledarskap. Du kan använda det som din personliga ledarskapstimme. Då kan du läsa böcker om ledarskap eller företagande, planera din dag, söka inspiration, motionera eller skriva i din dagbok. Om du gör detta fem dagar i veckan i några veckor, kommer du att se resultat på jobbet.«

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden