Han tvingar chefer att gå upp i svinottan

Chef fick en intervju med den internationellt kända ledarskapscoachen Robin Sharma:

Din nya bok handlar om att »leda utan att ha en titel«. Vad betyder det?
»Den gamla modellen för ledarskap är död. Nu kan alla vara ledare. Det innebär inte att titlar är oviktiga i en organisation. Det viktigaste budskapet i min nya bok är att alla kan visa prov på ledarskap – utan att ha en titel. Ledarskap handlar om att överträffa sig själv, vara uppfinningsrik, passionerad och visa prov på god etik och moral. Det kan både taxichauffören, läraren och brandmannen göra. Alla kan leda.«


Våra läsare är chefer, har begreppet »att leda utan titel« en annan innebörd för dem?

»Chefer har titlar, men mitt budskap är att man inte ska utöva makt genom sin titel. Som chef får man makt genom sitt inflytande, genom sin förmåga att leverera resultat, sin passion och att man har bestämt sig för att vara inspirerande. Min nya bok lär chefer att arbeta i samma anda som Picasso målade. Man kan verkligen bli en världsmästare på jobbet.«


Du skriver att »ju djupare relationer du har, desto starkare blir du som ledare«. Betyder det att chefer måste bli kompisar med sina medarbetare?

 »Nej, det behöver man inte. Men en verksamhet blir inte framgångsrik förrän du lyckas få dina medarbetare inriktade på att nå era högt ställda mål. Och ju större dröm du har, desto viktigare är det att du skapar rätt team. I den värld vi lever i, som är helt dominerad av teknologi, bryr sig de bästa cheferna mest om den mänskliga faktorn. De bygger djupa relationer med sina anställda. De coachar och utvecklar dem. De hjälper medarbetarna att se sin talang och att tro på sig själva. Det attraherar ännu mer talang till företaget och skapar goda resultat.«

Du skriver »för att bli en utmärkt ledare måste du bli en utmärkt människa«.
Hur kommer man dit?
»Jag har coachat chefer på företag som GE, Microsoft och Nike till att bli de bästa inom sin bransch. Alla har fått stor hjälp av en vana som jag har presenterat för dem. De har börjat gå upp en timme tidigare på morgonen och använder den timmen till att träna sig i ledarskap. Du kan använda det som din personliga ledarskapstimme. Då kan du läsa böcker om ledarskap eller företagande, planera din dag, söka inspiration, motionera eller skriva i din dagbok. Om du gör detta fem dagar i veckan i några veckor, kommer du att se resultat på jobbet.«

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
Torbjörn Lindgren, Invono
Annonssamarbete Chef + Invono

4 vanor att sno från lyckade ledningsgrupper

Digitaliseringen i svenska bolag når inte alltid ända upp i toppen. Ledning och styrelse ligger ofta efter i sina arbetssätt. ”Man lever inte som man lär”, säger Torbjörn Lindgren på Invono.

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden