myter

Fyra myter om gigekonomin

Det finns gigekonomin, och så finns det myter om densamma. Vad är egentligen sant och falskt? Här är några vanliga missuppfattningar.

Du har hört dem från skeptiker och entusiaster – myterna om gigekonomin. Ett begrepp som blivit vanligare de senaste åren, när företag som Uber, Tiptapp och Taskrunner allt oftare figurerar i media. Snart är vi alla gigare, brukar det heta, och Chef har också i ett längre reportage behandlat ämnet.

Men är det verkligen så att vi alla kommer lämna våra fasta trygga anställningar för en tillvaro som är bra mycket lösare i kanterna? Vad är egentligen sant och falskt om den nya ekonomin?

Harvard Business Review slår i en längre artikel hål på några av myterna – här har vi sammanfattat resonemanget:

Chefdagen 15 nov: Vi djupdyker i temat "Så bygger du framgångsrikt ledarskap i gig-ekonomin". Missa inte det!

Myt 1: ”Millennials ÄLSKAR gigekonomin.” Det är lätt att tänka att de som kanske är early adopters och gärna tar en Uber till Air-b’n’b-boendet också jobbar med liknande tjänster. Men det verkar faktiskt inte så. Enligt en studie från Economic Innovation Group har 60 procent av de amerikaner som föddes mellan 1981 och 1996 aldrig varit involverade i gigekonomin.

Och en undersökning från Manpower i 25 olika länder visar att lönen och anställningstryggheten är viktigast för millennials när de söker jobb – liksom för de flesta andra åldersgrupper, kan man tänka.

Myt 2: ”Vi ska alla bli gigare.” Här är det svårt att fastställa exakt hur mycket gigekonomin växer, på grund av olika mätmetoder, men det är inte tal om den lavinartade tillväxt som ofta framhålls. 2013 förutspåddes en andel gigare som gick upp till 40 procent år 2020, men nu har siffran justerats ner till 30 procent. Fortfarande mycket – men det gäller alltså inte alla.

giggare

Läs också: Är du redo för gig-ekonomin?

Myt 3: ”Det är bättre med gigare.” Nej, de flesta företag lägger fortfarande tonvikten på anställda medarbetare. Lojalitet, bevarad kunskap och viljan att hålla talanger borta från konkurrenten är några anledningar. Och det passar inte heller alla branscher att jobba enligt gigekonomins principer, menar Harvardprofessorn D. Quinn Mills.

Myt 4: ”Gigarbete är otillfredsställande.” Nej, tvärtom – när det som nu råder kompetensbrist på många jobbmarknader kan gigare på en kvalificerad nivå verkligen bygga sin egen karriär.

Valmöjligheterna blir helt enkelt större – vilket också kanske är vad som gör att myterna om gigekonomin växer. Kanske är det så, skriver HBR, att många helt enkelt inte är vana vid att läget är ett annat än när de själva trädde in på arbetsmarknaden.

balans-3

Läs också: 9 säkra tecken på att du saknar balans i livet

Sveriges viktigaste ledarskapsseminarium

Möt några av Sveriges främsta ledare på Chefdagen den 15 november! I år djupdyker vi i temat: Myten om chefens död – så bygger du framgångsrikt ledarskap i gig-ekonomin. På scen: ✓ Lena Apler ✓ Isabella Löwengrip ✓ Rikard Grönborg ✓ … och många fler!

Se hela programmet
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

ungaaa-768x432
Karriär

Bara var femte ungdom vill bli chef

Det kan bli tufft med chefstillväxten. I alla fall om man ska tro en undersökning där 4000 unga fått svara på frågor om sin karriär.
inspirator
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det. Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.
putsalinkedin
Karriär

10 tips för att maxa din Linkedin-profil

Visst, du vet att du borde uppdatera din Linkedin-profil. Det är varken så jobbigt eller krångligt som du tror.

jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
bluff-2
Karriär

5 sätt att avslöja bluffuniversitet i jobbsökarens CV

Bluffuniversitet som letar sig in i CV:n har blivit allt större problem. Och för arbetsgivare som inte gör en noggrann koll kan det bli en kostsam historia.
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
karriarmaaal
Karriär

5 steg för att landa drömjobbet – i år

Oavsett om ditt karriärmål är att byta arbetsgivare eller bli befordrad kan du behöva en plan.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden