myter

Fyra myter om gigekonomin

Det finns gigekonomin, och så finns det myter om densamma. Vad är egentligen sant och falskt? Här är några vanliga missuppfattningar.

Du har hört dem från skeptiker och entusiaster – myterna om gigekonomin. Ett begrepp som blivit vanligare de senaste åren, när företag som Uber, Tiptapp och Taskrunner allt oftare figurerar i media. Snart är vi alla gigare, brukar det heta, och Chef har också i ett längre reportage behandlat ämnet.

Men är det verkligen så att vi alla kommer lämna våra fasta trygga anställningar för en tillvaro som är bra mycket lösare i kanterna? Vad är egentligen sant och falskt om den nya ekonomin?

Harvard Business Review slår i en längre artikel hål på några av myterna – här har vi sammanfattat resonemanget:

Chefdagen 15 nov: Vi djupdyker i temat "Så bygger du framgångsrikt ledarskap i gig-ekonomin". Missa inte det!

Myt 1: ”Millennials ÄLSKAR gigekonomin.” Det är lätt att tänka att de som kanske är early adopters och gärna tar en Uber till Air-b’n’b-boendet också jobbar med liknande tjänster. Men det verkar faktiskt inte så. Enligt en studie från Economic Innovation Group har 60 procent av de amerikaner som föddes mellan 1981 och 1996 aldrig varit involverade i gigekonomin.

Och en undersökning från Manpower i 25 olika länder visar att lönen och anställningstryggheten är viktigast för millennials när de söker jobb – liksom för de flesta andra åldersgrupper, kan man tänka.

Myt 2: ”Vi ska alla bli gigare.” Här är det svårt att fastställa exakt hur mycket gigekonomin växer, på grund av olika mätmetoder, men det är inte tal om den lavinartade tillväxt som ofta framhålls. 2013 förutspåddes en andel gigare som gick upp till 40 procent år 2020, men nu har siffran justerats ner till 30 procent. Fortfarande mycket – men det gäller alltså inte alla.

giggare

Läs också: Är du redo för gig-ekonomin?

Myt 3: ”Det är bättre med gigare.” Nej, de flesta företag lägger fortfarande tonvikten på anställda medarbetare. Lojalitet, bevarad kunskap och viljan att hålla talanger borta från konkurrenten är några anledningar. Och det passar inte heller alla branscher att jobba enligt gigekonomins principer, menar Harvardprofessorn D. Quinn Mills.

Myt 4: ”Gigarbete är otillfredsställande.” Nej, tvärtom – när det som nu råder kompetensbrist på många jobbmarknader kan gigare på en kvalificerad nivå verkligen bygga sin egen karriär.

Valmöjligheterna blir helt enkelt större – vilket också kanske är vad som gör att myterna om gigekonomin växer. Kanske är det så, skriver HBR, att många helt enkelt inte är vana vid att läget är ett annat än när de själva trädde in på arbetsmarknaden.

balans-3

Läs också: 9 säkra tecken på att du saknar balans i livet

Sveriges viktigaste ledarskapsseminarium

Möt några av Sveriges främsta ledare på Chefdagen den 15 november! I år djupdyker vi i temat: Myten om chefens död – så bygger du framgångsrikt ledarskap i gig-ekonomin. På scen: ✓ Lena Apler ✓ Isabella Löwengrip ✓ Rikard Grönborg ✓ … och många fler!

Se hela programmet

Relaterade artiklar

Drottning Elizabeth i rosa hatt
Karriär

Nu kan du bli chef över kungliga resor – vid brittiska hovet

Sörjer du att säsong 3 av The Crown redan är slut? Nu har du chansen att ta dig in i hetluften på riktigt. Det brittiska hovet söker nämligen en ”director of royal travel”, eller chef för de kungliga resorna.
Ställ frågor om engagemanget – och ta action på de svar du får, säger Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 frågor du ska ställa till dina medarbetare 2020

Gör enkla frågor om engagemang till en framgångsfaktor i ditt ledarskap. ”Då kommer du åt en hävstångseffekt”, säger Viktoria Lindhé på &frankly. Här tipsar hon om konkreta actions för chefer ­– när medarbetarnas engagemang sviktar.
Introverta chefer har många vinnande ledarskapskvalitéer.
Karriär

5 succéfaktorer – för introverta chefer

En framgångsrik ledare porträtteras ofta som en social kameleont som gärna står i centrum för jämnan. Men en introvert chef kan ha ovärderliga ledarskapskvalitéer. Såhär gör du det mesta av dem.
chessny
Karriär

Nej – det är inte alltid bra att vinna

Föreställ dig själv i ett läge där konkurrensen är knivskarp, om ett eftertraktat jobb kanske eller uppmärksamhet på marknaden och inför kunder.

Daniel Ellison, Motala Verkstad
Karriär

”Det finns nätter när man inte sover”

Motala Verkstads vd Daniel Ellison är en av få svenska industriledare som talar japanska. Sjubarnspappans rekordsnabba karriär tog sin början – i svampskogen.
driftigsamarbetsinriktadkompetent
Karriär

Här är chefens viktigaste egenskaper

Kompetent, samarbetsinriktad – men också driftig. Sådan är den optimala chefspersonen – i alla fall om man ser till vad både chefer själva och de som ska anställa dem tycker. Det visar två nya undersökningar från Novare och Ledarna.

Förmågan att pressa sig lite till är en stressfälla för chefer.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Lär dig undvika chefens förrädiska stressfälla

Chefers stress ökar. Samtidigt som vi vet riskerna med att bita ihop och kämpa på. ”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp vid varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.
9 frågor att ställa innan du byter jobb
Karriär

9 frågor att ställa innan du byter jobb

Ett nytt år som står för dörren rör gärna upp tankar på en ny karriärframtid. Men är verkligen ett jobbyte det du behöver för att uppnå den önskade förändringen - eller finns svaren närmare än så?