Fyra myter om gigekonomin

Det finns gigekonomin, och så finns det myter om densamma. Vad är egentligen sant och falskt? Här är några vanliga missuppfattningar.

Karriär
Publicerad

Du har hört dem från skeptiker och entusiaster – myterna om gigekonomin. Ett begrepp som blivit vanligare de senaste åren, när företag som Uber, Tiptapp och Taskrunner allt oftare figurerar i media. Snart är vi alla gigare, brukar det heta, och Chef har också i ett längre reportage behandlat ämnet.

Men är det verkligen så att vi alla kommer lämna våra fasta trygga anställningar för en tillvaro som är bra mycket lösare i kanterna? Vad är egentligen sant och falskt om den nya ekonomin?

Harvard Business Review slår i en längre artikel hål på några av myterna – här har vi sammanfattat resonemanget:

Myt 1: ”Millennials ÄLSKAR gigekonomin.” Det är lätt att tänka att de som kanske är early adopters och gärna tar en Uber till Air-b’n’b-boendet också jobbar med liknande tjänster. Men det verkar faktiskt inte så. Enligt en studie från Economic Innovation Group har 60 procent av de amerikaner som föddes mellan 1981 och 1996 aldrig varit involverade i gigekonomin.

Och en undersökning från Manpower i 25 olika länder visar att lönen och anställningstryggheten är viktigast för millennials när de söker jobb – liksom för de flesta andra åldersgrupper, kan man tänka.

Myt 2: ”Vi ska alla bli gigare.” Här är det svårt att fastställa exakt hur mycket gigekonomin växer, på grund av olika mätmetoder, men det är inte tal om den lavinartade tillväxt som ofta framhålls. 2013 förutspåddes en andel gigare som gick upp till 40 procent år 2020, men nu har siffran justerats ner till 30 procent. Fortfarande mycket – men det gäller alltså inte alla.

Myt 3: ”Det är bättre med gigare.” Nej, de flesta företag lägger fortfarande tonvikten på anställda medarbetare. Lojalitet, bevarad kunskap och viljan att hålla talanger borta från konkurrenten är några anledningar. Och det passar inte heller alla branscher att jobba enligt gigekonomins principer, menar Harvardprofessorn D. Quinn Mills.

Myt 4: ”Gigarbete är otillfredsställande.” Nej, tvärtom – när det som nu råder kompetensbrist på många jobbmarknader kan gigare på en kvalificerad nivå verkligen bygga sin egen karriär.

Valmöjligheterna blir helt enkelt större – vilket också kanske är vad som gör att myterna om gigekonomin växer. Kanske är det så, skriver HBR, att många helt enkelt inte är vana vid att läget är ett annat än när de själva trädde in på arbetsmarknaden.

Sveriges viktigaste ledarskapsseminarium

Möt några av Sveriges främsta ledare på Chefdagen den 15 november! I år djupdyker vi i temat: Myten om chefens död – så bygger du framgångsrikt ledarskap i gig-ekonomin. På scen: ✓ Lena Apler ✓ Isabella Löwengrip ✓ Rikard Grönborg ✓ … och många fler!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden